Τσίπρας: «Εγώ ζήτησα στον Κοτζιά να κάνει μήνυση – Θέλουμε αυτοδύναμες κυβερνήσεις με ποσοστά πάνω από 44%»

Δημοσίευση: 8 Νοεμβρίου 2018, 8:10 μμ

Στη μήνυση που κατέθεσε ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως ο ίδιος του ζήτησε να το κάνει.


«Είναι εν γνώση μου η μήνυση που κατέθεσε ο Κοτζιάς. Μπορεί κανείς να διαφωνεί σε πολλά μαζί του αλλά το τελευταίο είναι να του προσάψουν ανεντιμότητα. Εγώ του ζήτησα να πάει στον εισαγγελέα τα δημοσιεύματα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα εμφανίστηκε σίγουρος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή.

Ο Νίκος Κοτζιάς είχε κάνει ένα εξαιρετικό έργο στο ΥΠΕΞ και είχε μια αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «δεν θυσίασε» τον ΥΠΕΞ αλλά παραιτήθηκε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσφυγές των συνταξιούχων λέγοντας πως η κυβέρνηση «παρακολουθεί, αλλά δεν συμμετέχει» και «στρατηγική μας είναι να πηγαίνει καλά η οικονομία».


«Η μόνη πιθανότητα να μην στηριχθούν οι συνταξιούχοι είναι να βγει η Νέα Δημοκρατία τον Οκτώβριο του 2019», τόνισε.

«Θα φθάσω την τελευταία μέρα και θα πάρω ακόμα 20 μέρες όπως προβλέπει το Σύνταγμα» είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ λέγοντας πως «τις απαντήσεις τις δίνει η πραγματική ζωή» και μετά τις ευρωεκλογές «η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για τον κ. Μητσοτάκη».

Τέλος ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εκλογικό σύστημα που δεν θα επιτρέπει την επίτευξη αυτοδύναμων κυβερνήσεων με ποσοστά κάτω του 44% ή 45 %.

«Εμείς και στις προτάσεις μας στο σύστημα προτείνουμε αναλογία της ψήφου με τις έδρες στη Βουλή όχι μεγαλύτερη από 10%. Δηλαδή ποσοστό 20% επί των ψήφων θα μπορεί να έχει μέχρι 22% εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο. Αντίστοιχα ποσοστό 40% στον ελληνικό λαό δεν θα μπορεί να δίνει εκπροσώπηση πάνω από το 44% των εδρών στο Κοινοβούλιο. Πρακτικά σημαίνει ότι αυτοδυναμίες δεν θα βγαίνουν με χαμηλότερο ποσοστό από 44 – 45%. Προσανατολιζόμαστε λοιπόν σε ένα εκλογικό σύστημα που ξεχνάει τη λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και μπαίνουμε στην λογική των συνεργασιών.»

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων στο σημερινό πολιτικό σύστημα, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και δύο πόλοι, σήμερα είναι Αριστερά-Δεξιά. Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά για να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση», ανέφερε.