Πολεμικό το κλίμα σε Μόσχα-Κίεβο για την ουκρανική Εκκλησία-Διώχνει τους Ρώσους ο Ποροσένκο και επιτίθεται στον Πούτιν-Απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε Ιεράρχη

Δημοσίευση: 8 Νοεμβρίου 2018, 10:08 μμ

“Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει καμία δραστηριότητα στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πγιόρ Πόροσενκο ρίχνοντας λάδι στην φωτιά της αντιπαράθεσης για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Την ίδια στιγμή απαγορεύτηκε η είσοδος στην χώρα σε Ρώσο ιερέα.


Στην ομιλία του στο υψηλόβαθμο διεθνές συνέδριο «Μαθήματα υβριδικής δεκαετίας: τι πρέπει να ξέρει κανείς για να προχωρήσει με επιτυχία» στο Κίεβο την Τετάρτη, ο Πόροσενκο ανέφερε, επικαλούμενος τον Πούτιν, ότι η Ρωσία στηρίζεται σε δύο πυλώνες: τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και τα πυρηνικά όπλα.

«Είναι εντάξει το γεγονός ότι το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας συναντά αμέσως υπό την ηγεσία του Πούτιν ένα θέμα στην ατζέντα δηλ. πώς να προστατεύσει την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία; Αγαπητέ μου, δεν έχετε δουλειά εδώ. τα όπλα δεν έχουν δουλειά εδώ. Πηγαίνετε στο σπίτι σας, στη Ρωσία «, ανέφερε ο Πόροσενκο.

Είπε επίσης ότι ελπίζει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν θα καθυστερήσει τη σύγκλιση Συνόδου στην Ουκρανία για να δημιουργήσει μια ενοποιημένη τοπική Ορθόδοξη εκκλησία και να της παραχωρήσει τον Τόμο της αυτοκεφαλίας.

Από την πλευρά του το Πατριαρχείο Μόσχας δήλωσε πως ανησυχεί για τα λόγια του Προέδρου Ποροσένκο ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει τίποτα να κάνει στην Ουκρανία και βλέπει σε αυτό τα σχέδια των ουκρανικών αρχών να επιλύσουν με βία την εκκλησιαστική διαμάχη.


«Τα λόγια του προέδρου της Ουκρανίας είναι προφανώς σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του ότι παράλληλα με τη δημιουργία της αποκαλούμενης κοινής τοπικής εκκλησίας θα εξασφαλίζεται το δικαίωμα επιλογής κάθε πιστού και κανείς δεν θα αναγκάσει κανέναν να ενταχθεί με τη βία», δήλωσε ο γραμματέας του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων για ΔιΟρθόδοξες Σχέσεις Αρχιεπίσκοπος Ιγκόρ Γιακίμσουκ.

«Η πολλών εκατομμυρίων Ορθόδοξων Εκκλησιών της Ουκρανίας, την οποία ο κ. Πόροσενκο θέλει να αποβάλει από τη χώρα, αποτελείται σχεδόν πλήρως από Ουκρανούς πολίτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Η Ουκρανία είναι το σπίτι τους και κανένας από αυτούς δεν θα την αφήσει με δική τους επιθυμία και αυτό σημαίνει ότι η επιθυμία του προέδρου μπορεί να εκπληρωθεί αποκλειστικά με βία»,

Την ίδια στιγμή η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία κατηγορεί τον Πρόεδρο ότι παραβίασε το ουκρανικό σύνταγμα που εγγυάται την προστασία της εκκλησίας

«Μια εντελώς παράλογη, γελοία δήλωση. Το ουκρανικό σύνταγμα εγγυάται την προστασία της εκκλησίας στην σημερινή Ουκρανία, η οποία υπήρχε εδώ και χίλια χρόνια, και ευλόγησε τη γέννηση του ανεξάρτητου ουκρανικού κράτους το 1991 «, δήλωσε ο εκπρόσωπος της UOC, Βασίλι Anisimov

Απαγόρευση εισόδου σε Ρώσο ιεράρχη

Αναστάτωση δημιουργήθηκε πάντως όταν στον Αρχιεπίσκοπος Αμβρόσιο του Βερέι, πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας, αρνήθηκαν την είσοδο στην Ουκρανία χθες. Είχε φθάσει στο Κίεβο στο αεροδρόμιο Zhuliany για να επισκεφτεί την Λαύρα του Κιέβου και να συμμετάσχει σε θεολογικό σεμινάριο ωστόσο κρατήθηκε και ανακρίθηκε στο αεροδρόμιο, και τελικά του αρνήθηκαν την είσοδο στο έδαφος της Ουκρανίας.

Αυτή η πολιτική κίνηση έγινε την ίδια μέρα που ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πόροσενκο δήλωσε ότι οι κληρικοί της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας και της Ρωσικής Εκκλησίας δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ουκρανία.

Ο επίσημος λόγος για την άρνηση της εισόδου του αρχιεπίσκοπου ήταν ότι δήθεν «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το σκοπό της προγραμματισμένης παραμονής στην Ουκρανία» – μια προφανής φάρσα, δεδομένου ότι ο Αμβρόσιος είχε βέβαια πρόσκληση από τον πρύτανη της Ακαδημίας του Κιέβου!!!

Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος Αμβρόσιος, την ίδια μέρα του συμβάντος, προστέθηκε στη βάση δεδομένων της εθνικιστικής ουκρανικής ιστοσελίδας Mirotvorets ως «ένα πρόσωπο που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας Ορθοδοξίας από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία που ελέγχεται από τη Ρωσία (τη χώρα του επιτιθέμενου). »

Το Mirotvorets, το οποίο δημιουργήθηκε το 2014, περιέχει μια βάση δεδομένων προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων που οι δημιουργοί του αποκαλούν «πράκτορες του Κρεμλίνου».

Η βάση δεδομένων περιλαμβάνει τον Πατριάρχη Κύριλλο, τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο, τον Μητροπολίτης Ονούφριο και άλλους.