Εκκλησία

Η ακριτική Ορθοδοξία στέλνει μήνυμα σε Τσίπρα-Ιερώνυμο

Σήμερα, Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Ιερατική Σύναξη στην Ιερά Μητρόπολη Ζιχνών Και Νευροκοπίου. Την έκτακτη αυτή Ιερατική Σύναξη συγκάλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, με αφορμή την αναγγελθείσα εν δυνάμει συμφωνία περί σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας, μεταξύ του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη. Τσίπρα και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού εξέθεσε προς τους Ιερείς της Μητροπόλεώς του τις δικαιολογημένες ανησυχίες του για ό, τι αφορά στο προτεινόμενο πλαίσιο, κάλεσε τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Βαμβακίδη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου και αντιπρόεδρο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε.), να ενημερώσει αναλυτικά και εμπεριστατωμένα τους συμμετέχοντες της Συνάξεως σχετικά με το αναφυέν ζήτημα. Ακολούθησε ευρεία διαλογική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Κληρικοί εξέφρασαν την έντονη ανησυχία και αγωνία τους σχετικά με το νέο καθεστώς σχέσεων που διαμορφώνεται μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας και τις εξ’αυτού αρνητικές συνέπειες, οι οποίες θα πλήξουν καίρια τόσο την ποιμαντική τους αποστολή και διακονία στις λειτουργικές, κοινωνικές και φιλανθρωπικές της προεκτάσεις όσο και την στοιχειώδη διασφάλιση των οικογενειακών και υπαρξιακών τους δικαιωμάτων.

Κατόπιν της διαπίστωσης κοινής και απόλυτης σύγκλισης απόψεων του συνόλου των Κληρικών στα όσα συζητήθηκαν εκτεταμένα, η Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου κατέληξε και διατύπωσε ομόφωνα τα εξής :

Οι Ιερείς της Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου:

1. Εκφράζουν με τον εντονότερο τρόπο την αντίθεσή τους στη αλλαγή του σημερνού καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών αλλά και στις ευρύτερες μεταβολές που τεχνηέντως προωθούνται στο πλαίσιο του αποκαλουμένου «εξορθολογισμού» των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας.

2. Ζητούν να διασφαλισθεί και να κατοχυρωθεί αμετάκλητα η μισθοδοσία τους, η ασφαλιστική τους κάλυψη και η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (Ε.Α.Π.), ως της μόνης ασφαλούς και φερέγγυου Αρχἠς για τη διαφύλαξη των αυτονόητων κοινωνικών και οικονομικών δικαίων.

3. Εκφράζουν και διατρανώνουν την ριζική αντίδραση και διαμαρτυρία τους σε όσα ανθελληνικά και αντιχριστιανικά διενεργούνται και μεθοδευμένα νομοθετούνται τα τελευταία χρόνια στην Πατρίδα μας, καθώς αυτά οδηγούν στην πλήρη καταβαράθρωση των Ιερών θεσμών και ιδανικών και στην αποϊεροποίηση και απαξίωση του μέχρι τώρα παραδοσιακού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας.

4. Διαμαρτύρονται εντόνως γιατί όποιες και όσες αποφάσεις και συμφωνίες λαμβάνονται και προωθούνται σχετικά με τα αυτονόητα δικαιώματά τους, πραγματοποιούνται ερήμην αυτών, χωρίς δική τους γνώμη ή συναίνεση.

5. Υιικώς απευθύνονται προς την σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και αιτούνται την εκπροσώπησή τους κατά τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, από τον σύνολο της Ιεραρχίας, σχετικά με την επικείμενη συμφωνία Εκκλησίας και Πολιτείας. Θεωρούν αναγκαίο να ακουστεί η φωνή των Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, μέσω του αντιπροσωπευτικού οργάνου του Ι.Σ.Κ.Ε., με σκοπούμενο την αντικειμενικότερη και ουσιαστικότερη πληροφόρηση των μελών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με τις έμπρακτες συνέπειες των προωθουμένων αλλαγών, απαλλαγμένες από εξωραϊστικούς πομφόλυγες.

6. Ευχαριστούν, τέλος, τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη τους για την απαρχής ολόθυμη συμπαράσταση, την κατανόηση της αγωνίας τους και την στήριξη των θέσεών τους.

Άπαντες οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως

Ζιχνών και Νευροκοπίου

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ