Επιστήμη

Εσύ ξεχνάς ονόματα; Μην φοβάσαι δεν είναι αρχή Αλτσχάιμερ - Υπάρχει μια πολύ απλή εξήγηση

Δεν χρειάζεται να έχετε γενικά ασθενή μνήμη για να δυσκολεύεστε να θυμηθείτε ονόματα. Η συγγραφέας του blog ψυχολογίας PsyBlog εξηγεί γιατί σχεδόν όλοι πάσχουμε από την ασθένεια, και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε.

Δεν μπορείτε με τίποτα να θυμηθείτε ονόματα, ενώ ξέρετε απέξω πενήντα τηλεφωνικούς αριθμούς, τον 16ψήφιο της πιστωτικής σας κάρτας και τις ημερομηνίες των γενεθλίων όλων σας των φίλων; Υπάρχει λόγος γι’ αυτό, λέει η συγγραφέας του blog ψυχολογίας, PsyBlog.

Η δημοφιλέστερη εξήγηση είναι πως τα ονόματα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αυθαίρετα, και δεν σημαίνουν κάτι. Για τους περισσότερους από εμάς, τα ονόματά μας μαρτυρούν ελάχιστα πράγματα για την εμφάνισή μας, την προσωπικότητά μας, ή οτιδήποτε έχει να κάνει με εμάς, με την πιθανή εξαίρεση της εθνικότητας, της κοινωνικής τάξης και του αν οι γονείς μας είναι celebrities (εύκολο συμπέρασμα, αν το όνομά σου είναι Lourdes ή ακόμα χειρότερα Moxie Crimefighter).

Αν, για παράδειγμα, το όνομά μου ήταν Ροζ Πάνθηρας και τύγχανε να μοιάζω με έναν ροζ πάνθηρα, σαφώς και θα το έβρισκε κανείς εύκολο να θυμάται το όνομά μου. Παρομοίως, τα ονόματα που συνδέουν τους ανθρώπους με τις δουλειές τους είναι πολύ πιο εύκολο να τα θυμηθεί κανείς. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, υπάρχει ένας Eric Hacker η επαγγελματική κάρτα του οποίου γράφει «ειδικός ασφαλείας υπολογιστών», κάποιος Jonathan Treat Paine που είναι νευροχειρούργος και ο σταρ του πόκερ, Chris Moneymaker.

Ακόμα πιο παράξενο, είναι ότι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν συνδέουν το πρώτο γράμμα του ονόματος με τις επαγγελματικές και τις γεωγραφικές προτιμήσεις του κατόχου του: πολλοί Αμερικανοί που λέγονται Philip θα μετακομίσουν κάποια στιγμή της ζωής τους στη Philadelphia, αν σε λένε Dennis έχεις πολλές πιθανότητες να γίνεις οδοντίατρος, ενώ τα ονόματα Larry και Laura υπερεκπροσωπούνται στο δικηγορικό σώμα.

Αυτά τα ονόματα, εφόσον δεν είναι τυχαία, είναι ευκολότερο να τα θυμηθούμε. Εδώ βρίσκεται και το κλειδί για να αντιμετωπίσετε την αδυναμία σας: αν μπορέσετε να συνδέσετε το όνομα την πρώτη φορά που το ακούτε με μια ιδιότητα του κατόχου του, και να οπτικοποιήσετε την ιδιότητα αυτή, αποκλείεται να το ξεχάσετε. Το παλιό καλό κόλπο να επαναλάβετε το όνομα αμέσως μόλις το ακούσετε βοηθάει επίσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ