Κόσμος

Η Τουρκία απειλεί ευθέως: «Μην μας προκαλείτε, θα μπείτε σε περιπέτειες» - «“Τουρκική θάλασσα” η περιοχή μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας»


Η Άγκυρα «ακονίζει συνεχώς τα νύχια της» στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ εφαρμόζει έναν ανελέητο ψυχολογικό πόλεμο κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, ώστε να υποχωρήσουν οικειοθελώς στις άνομες απαιτήσεις της.    

«Η Τουρκία θα προστατεύσει τα συμφέροντά της στην περιοχή της Μεσογείου. Δεν θέλουμε κανείς να μπει σε περιπέτεια», δήλωσε πριν λίγο ο Τούρκος ΥΠΑΜ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, παίρνοντάς την σκυτάλη από τον ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ  δήλωσε: «Έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων των θαλάσσιων περιοχών της Κύπρου. Δεν θέλουμε να μπαίνει κανείς στην περιπέτεια».

Επίσης ο ίδιος  δήλωσε ότι έχει ετοιμάσει ένα ογκωδέστατο φάκελο για την γνωστή οργάνωση FETÖ , που θα αφορά την έκδοση  452 ατόμων στην Τουρκία.

Οι λίστες έχουν ήδη αποσταλεί  σε 83 χώρες… συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος .

Οι εξελίξεις τρέχουν και ο άξονας των χωρών εκτός της Τουρκίας ευρίσκονται σε κίνηση με προτροπή μεγάλων δυτικών οικονομικών συμφερόντων.

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ

«Τουρκική θάλασσα» ονομάζουν την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας οι Τούρκοι που προπαγανδίζουν σε τηλεοπτικές εκπομπές και σχετικούς χάρτες από τις παράνομες διεκδικήσεις της Άγκυρας στην Ανατολικής Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα στην εκπομπή του Καναλιού 24 ο σχετικός χάρτης εμφανίζει και τα παράνομα οικόπεδα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ που παραχώρησε νοτίως της Κύπρου στην ΤΡΑΟ το ψευδοκράτος.
https://twitter.com/yirmidorttv/status/1061355858485866496?ref_src=twsrc%5Etfw

Μόλις προχθές όμως είχαμε συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογο του με θέμα την  επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, έχοντας πλέον και την ιταλική συνδρομή, ενώ ανοίγει οσονούπω και το θέμα της Λιβύης.  

Η  συνάντηση του Έλληνα και Ιταλού πρωθυπουργού παρουσία πολλών ειδικών,  η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 23:00 (τοπική ώρα) σύμφωνα με πηγές, ήταν εποικοδομητική και συζητήθηκαν σοβαρότατα διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον ομόλογό του για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από έξι σε δώδεκα μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος,  και παρουσίασε ελληνικά θέματα σχετικά με τη διαχείριση των ροών προσφύγων και μεταναστών.

Ο Giuseppe Conte τον ενημέρωσε σχετικά με τις ιταλικές θέσεις σχετικά με το θέμα και επήλθε συμφωνία απόψεων.

Τα διμερή ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στην ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας της Ελλάδας και της Ιταλίας, καθώς και το μέλλον του αγωγού TAP και East med, που θα συνδέει με υποθαλάσσιο αγωγό Ελλάδα και Ιταλία, μέσω της κοινοπραξίας DEPA-EDISON, IGI Poseidon.

Η Ελληνο-Ιταλική κοινοπραξία έχει εισέλθει στο επόμενο στάδιο της μελέτης για τον αγωγό  East Med.

Πληροφορίες του διεθνή τύπου αναφέρουν όμως ότι πίσω από  την συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ήταν αμερικανικοί ενεργειακοί κολοσσοί,  που  επιθυμούν επίσπευση των συμφωνιών για να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Η Ελλάδα όπως όλα δείχνουν ετοιμάζεται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο και την Κρήτη με την συνδρομή των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο («Ασπίδα» προστασίας από το ΠΝ: Η ΤΠΚ Κρυσταλλίδης περιπολεί το Καστελόριζο – Σε ετοιμότητα οι ΕΔ – Προάγγελος πολεμικής διένεξης στο Αιγαίο;) είχαμε αναφέρει ότι οι   ΗΠΑ από την πλευρά τους ενδιαφέρονται  κυρίως για γεωστρατηγικούς και οικονομικούς λόγους.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

1.Οι ΗΠΑ προωθούν τον Νότιο διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Νοτιοανατολικής Μεσογείου εμπλέκοντας, Κύπρο, Ισραήλ και όλα τα πιθανά κοιτάσματα της Ελλάδας. Αυτό προωθείται ώστε η Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

     2.  Όλα τα πιθανά κοιτάσματα θα πρέπει να ελέγχονται όσον το δυνατόν περισσότερο από εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων, ώστε να διασφαλιστεί η χρησιμοποίηση του δολαρίου ως νόμισμα για τις συναλλαγές των υδρογονανθράκων της περιοχής.

    3.  Η Γερμανία και η Ευρωζώνη θέλουν το ευρώ σαν συναλλαγματικό μέσο για τις συναλλαγές υδρογονανθράκων στην περιοχή της Α.Μεσογείου, αλλά τότε θα προέκυπτε μέγα θέμα με το δολάριο σαν παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Αυτό προϋποθέτει  πιθανόν ακόμη και  απόσχιση της Ν.Ευρώπης από το Βερολίνο και την ΕΕ , κάτι που το βλέπουμε ήδη να σχηματοποιείται στην Ιταλία με το θέμα του προϋπολογισμού  της χώρας.

4.   Τέλος, ο έλεγχος από τις ΗΠΑ όλων των εμπορικών και των ενεργειακών ροών που περνάνε από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο (Σουέζ , νότια της Κρήτης), εξοβελίζοντας και την Κίνα που είναι στον Πειραιά με την COSCO.

Έτσι, αν δούμε στο επόμενο διάστημα αμερικανικό αεροπλανοφόρο να σταθμεύει μόνιμα στην Κρήτη, τότε θα έχει περατωθεί η συμφωνία των ΗΠΑ με Αίγυπτο, Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα, η οποία θα προβλέπει ότι οι χώρες αυτές θα χρησιμοποιούν το δολάριο σαν μέσο συναλλαγών των υδρογονανθράκων που διαθέτουν, για αυτό και σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα αναλάβουν ολοκληρωτικά την ασφάλεια της περιοχής.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...