Κόσμος

Trident Juncture 2018: Στενό μαρκάρισμα από τον Ρωσικό Στόλο στη πρεμιέρα της μεγάλης άσκησης του NATO

Ξεκινά σήμερα Πέμπτη (25.10.2018) η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση του NATO από το 1991, η Trident Juncture 2018, μερικά χιλίομετρα μακριά από την Ρωσία, με τον Πούτιν να έχει αποφασίσει να σπάσει τον «ναυτικό αποκλεισμό» που σχεδιάζει το ΝΑΤΟ με αρκετά πλοία του στόλου της Βαλτικής.

Η Trident Juncture 2018 θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου στην κεντρική και ανατολική Νορβηγία και στις γύρω περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού, στη Βαλτική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων και του εναέριου χώρου στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν 50,000 στρατιώτες, 10,000 οχήματα, 250 αεροσκάφη και 65 πλοία από 31 διαφορετικές χώρες.

Στην Trident Juncture 2018 θα συμμετάχσει και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman. Με 90 αεροσκάφη επί του πλοίου, ο 100.000 τόνων γίγαντας θα είναι το πρώτο αεροπλανοφόρο που θα πλεύσει στην περιοχή των ακτών της Νορβηγίας από τη δεκαετία του 1980.

Και όλα αυτά συμβαίνουν λίγες εβδομάδες μετά την τεράστια στρατιωτική άσκηση Vostok 2018 της Ρωσίας και λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να αποχωρήσουνν από την Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις μεσαίου Βεληνεκούς (INF Treaty).

Το σενάριο της άσκησης

Το σενάριο της φετινής Trident Juncture προβλέπει την άμεση κινητοποίηση των Συμμαχικών δυνάμεων, καθώς μια ξένη εχθρική δύναμη πραγματοποιεί αμφίβια απόβαση στις Νορβηγικές ακτές της Αρκτικής.

Οι Συμμαχικές δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις σε αέρα, θάλασσα, ξηρά και στον κυβερνοχώρο.

Ο σκοπός και οι προκλήσεις της άσκησης

Κύριος σκοπός της άσκησης είναι η επίδειξη της αξιοπιστίας της στρατιωτικής αποτροπής και της ενότητας της Συμμαχίας, παρά τις πρόσφατες προστρυβές σε θέματα όπως οι δαπάνες, το εμπόριο, η μετανάστευση κ.ά.

Πρώτη πρόκληση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της Συμμαχίας είναι ο "Στρατηγός Χειμώνας", καθώς η άσκηση θα πραμγατοποιηθεί σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και σε χιονισμένες περιοχές που ακόμα και το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα δυσβατες. Το πολικό ψύχος θα επηρεάσει σημαντικά και τον εξοπλισμό των δυνάμεων του NATO.

Δεύτερη πρόκληση θα είναι ο εφοδιασμός και ο συντονισμός των χιλιάδων ανδρών, οχημάτων, τα οποία θα κληθούν να δύσκολα σενάρια και αποστολές.

Τρίτη πρόκληση θα είναι η διαλειτουργικότητα μεταξύ των δυνάμεων της Συμμαχίας, αλλά και του πολιτικού τομέα της χώρας με τις δυνάμεις του NATO.

Η Ρωσική αντίδραση

Η Ρωσία έχει αποδεχθεί την πρόσκληση της Συμμαχίας να παρακολουθήσει την μεγάλη στρατιωτική άσκηση.

Όμως, η Μόσχα δεν μένει μονάχα σε αυτό. Τα πλοία του NATO τόσο στην Βαλτική, όσο και στον Βόρειο Ατλαντικό θα έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με μέρος του Στόλου της Βαλτικής, καθώς η Ρωσία στέλνει δύο κορβέτες μαζί με πλοία υποστήριξης να πραγματοποιήσουν ασκήσεις δίπλα από τα πλοία του NATO.

Οι σύγχρονες κορβέτες «Soobrazitelny» και «Stoiky» της κατηγορίας Steregushchiy, μαζί με το ρυμουλκό «Konetsky» και το tanker «Kola», έχουν ήδη αναχωρήσει από την βάση "Baltiisky" και κατευθύνονται προς τον Βόρειο Ατλάντικό.

Επιπλέον, τις προηγούμενες μέρες το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αιφνιδίως την εσωτερική μεταγραφή του ολοκαίνουργιου αμφίβιου αποβατικού πλοίου του Ρωσικού στόλου, το "Ivan Gren" από τον Στόλο της Βαλτικής στο Βόρειο Στόλο. Το πλοίο θα αναχωρήσει από τον θύλακα του Καλίνινγκραντ, όπου και είναι η βάση του, για το νέο σπίτι του στην Χερσόνησο Κόλα.

Ο πλους του πλοίου προς το βορρά θα συμβεί ακριβώς όταν το ΝΑΤΟ θα ξεκινά την Trident Juncture 2018.

Πηγή:onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ