Επιστήμη

O Stephen Hawking προειδοποιεί σε ηχογραφημένο μήνυμα πριν πεθάνει: «Ο κόσμος κινδυνεύει»

Ένα μήνυμα από το επέκεινα της ζωής έστειλε ο μεγάλος φυσικός, φροντίζοντας να το καταγράψει πριν φύγει από τον κόσμο.

Στην πρόσφατη παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου «Brief Answers to the Big Questions» που εκδόθηκε μεταθανάτια, ένα μήνυμα παίχτηκε στην αίθουσα από τον μεγάλο επιστήμονα, ένα μήνυμα που είχε ηχογραφηθεί πριν από τον θάνατό του τον Μάρτιο.

Ο καθηγητής Hawking είπε πως η επιστήμη και η εκπαίδευση «κινδυνεύουν τώρα περισσότερο από ποτέ», καθώς οι ειδικοί απολαμβάνουν ολοένα και λιγότερη εκτίμηση από την κοινωνία.

«Κινδυνεύουμε να απομονωθούμε πολιτισμικά, να γίνουμε στενόμυαλοι και να απομακρυνθούμε από εκεί που προκύπτει η πρόοδος», τον άκουσαν να λέει, «τι περιμένει άραγε όσους είναι νέοι σήμερα; Μπορώ να πω με βεβαιότητα πως το μέλλον τους βασίζεται περισσότερο στην επιστήμη και την τεχνολογία από κάθε παλιότερη γενιά».

Ενθάρρυνε ταυτοχρόνως τους νέους «να κοιτάξουν πάνω στα αστέρια και όχι κάτω στα πόδια τους … Και να αναρωτηθούν τι είναι αυτό που κάνει το Σύμπαν να υπάρχει … Μετράει ότι δεν εγκαταλείπετε. Απελευθερώστε τη φαντασία σας. Μορφοποιήστε το μέλλον σας».

Πλάι στις προειδοποιήσεις, είπε πως η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όλα τους μέρος μιας «παγκόσμιας εξέγερσης κατά των ειδικών», προσθέτοντας πως «αυτό περιλαμβάνει και τους επιστήμονες».

Τους επιστήμονες που πρέπει να ξεπεράσουν κάποιες μεγάλες προκλήσεις, όπως την κλιματική αλλαγή, την εξαφάνιση των ειδών, τον θάνατο των ωκεανών, την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος κ.ά.

Η κόρη του Lucy, παρούσα στην παρουσίαση, δήλωσε «πολύ συγκινημένη» που ξανάκουσε την «αλάνθαστη φωνή» του πατέρα της…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ