Καιρός

O «Ορέστης» έρχεται και θα σαρώσει τη χώρα με καταιγίδες και χιόνια - Που θα είναι έντονα τα φαινόμενα


Αλλάζει άρδην το σκηνικό του καιρού απο την Κυριακή στην Ελλάδα. Διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα, θα οδηγήσει στη δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού στα ανοικτά του Ιονίου την Κυριακή, το οποίο μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα κινηθεί προς τα ανατολικά προκαλώντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο «Ορέστης» από το απόγευμα της Κυριακής 21/10 θα προκαλέσει τοπικές βροχοπτώσεις και λίγες σποραδικές καταιγίδες σε διάσπαρτες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Τη Δευτέρα 22/10 βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα (με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη). Τα φαινόμενα στο Ιόνιο και στα δυτικά-κεντρικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά και είναι πολύ πιθανό να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις.

Ενισχυμένοι άνεμοι εντάσεων 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο, ενώ στο Αιγαίο οι εντάσεις των ανέμων δε θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο χάρτη παρουσιάζεται η εκτιμώμενη θέση του βαρομετρικού χαμηλού τις βραδινές ώρες της Δευτέρας καθώς και η κατανομή των βροχοπτώσεων κατά το δεύτερο μισό της Δευτέρας.

Το διήμερο Τρίτη 23/10 και Τετάρτη 24/10, καθώς ο «Ορέστης» θα κινείται προς το Ανατολικό Αιγαίο, βροχές οι οποίες τοπικά θα έχουν έντονο χαρακτήρα αναμένεται να εκδηλωθούν σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως σε θαλάσσια και παράκτια τμήματα.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας και πιθανόν την Τετάρτη και σε ορεινά της Κεντρική Ελλάδας (σε υψόμετρα κατά προσέγγιση μεγαλύτερα από 1900 μέτρα). Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη, ιδιαίτερα στο Αιγαίο όπου τοπικά οι εντάσεις τους θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο χάρτη παρουσιάζεται η εκτιμώμενη θέση του "Ορέστη" τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης καθώς και η κατανομή των βροχοπτώσεων κατά το πρώτο μισό της Τρίτης.

Σύμφωνα με τα βραδινά προγνωστικά στοιχεία της Παρασκευής 19/10, βελτίωση του καιρού αναμένεται από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 24/10, ωστόσο αυξημένες είναι οι πιθανότητες νέας υποτροπής του καιρού προς το τέλος της εβδομάδας.

Δείτε σε ένα βίντεο τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει η θερμοκρασία στην Ευρώπη μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και πως οι πολικές αέριες μάζες θα περάσουν και πάνω από την Ελλάδα.
https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FsevereweatherEU%2Fvideos%2F173364240259653%2F&show_text=0&width=560

Η ανάλυση του Σάκη Αρναούτογλου

Η ανάλυση Καλλιάνου

Βροχές, αλλά και χιονοπτώσεις θα πέσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, με τον καιρό να αλλάζει, αλλά τα φαινόμενα να κρίνονται ως φυσιολογικά για την εποχή, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο.

Συγκεκριμένα τονίζοντας ότι βρισκόμαστε στα τέλη Οκτωβρίου ο κ. Καλλιάνος σημειώνει ότι είναι φυσιολογική και η μικρή πτώση θερμοκρασίας και οι βροχοπτώσεις -οι οποίες θα είναι κατά τόπους έντονες- οι οποίες θα σημειωθούν κυρίως την Τρίτη και το πρωινό της Τετάρτης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης