Κόσμος

Oι Ιταλοί «τινάζουν» στον αέρα Γερμανία και ευρώ: Eπιστροφή στο εθνικό νόμισμα θέλουν οι ψηφοφόροι της Λέγκας - Η Ευρώπη ξυπνά!


Kάτι κινείται στην Ιταλία το τελευταίο διάστημα. Ο Σαλβίνι έχει πλέον πάρει την κατάσταση στα χέρια του, καθώς αφενός πρωτοστατεί στην μάχη με τις Βρυξέλλες και αφετέρου παίρνει σκούπα τους μετανάστες.

Οι κινήσεις του ηγέτη της πατριωτικής Δεξιάς, βρίσκουν σύμφωνο την πλειοψηφία των Ιταλών, καθώς πλέον θέλουν να δουν μία Ιταλία ανεξάρτητη, ισχυρή με επιστροφή στις ρίζες αλλά και στη λιρέτα;

Η τελευταία δημοσκόπηση που έλαβε χώρα δείχνει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία.

Το 61% των Ιταλών είναι υπέρ του ευρώ και 27% είναι υπέρ της λίρας της επιστροφής δηλαδή στο εθνικό νόμισμα.

Σε δημοσκόπηση της Ipsos τα συμπεράσματα που εξήχθησαν είναι τα εξής Οι σοσιαλιστές είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του ευρώ και η Lega είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της επιστροφής της Ιταλίας στην λίρα.

Οι υποστηρικτές της πατριωτικής Δεξιάς όμως δείχνουν ξεκάθαρα πως είναι θιασώτες του εθνικού νομίσματος.

Συγκεκριμένα υπέρ του ευρώ τάσσεται το 61% των ιταλών πολιτών με την εξής αναλογία:

M5S Κίνημα 5 Αστέρων: 56%
LEGA Εθνικιστές: 36%
PD Σοσιαλιστές: 97%
FI Berlusconi: 60%

Υπέρ της επιστροφής στην λίρα τάσσεται το 27% των Ιταλών πολιτών με την εξής αναλογία:

M5S Κίνημα 5 Αστέρων: 36%
LEGA Εθνικιστές: 50%
PD Σοσιαλοδημοκράτες: 1%
FI Berlusconi: 25%

Μπορεί το ποσοστό για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα να μην ανήκει στο πλειοψηφικό ρεύμα, όμως έχει συνεχώς αυξητικές τάσεις.

Το σημαντικό όμως κρύβεται στο εξής γεγονός. Οι Ιταλοί επιδοκιμάζουν τις κινήσεις Σαλβίνι, καθώς τα ποσοστά της Λέγκας αυξάνονται. Εάν όλα πάνε καλά και δεν προχωρήσουν οι Βρυξέλλες σε κινήσεις... ύποπτες, σε τρία χρόνια από τώρα η Λέγκα όχι μόνο θα είναι πρώτο κόμμα, αλλά θα μπορεί να σχηματίσει ακόμα και κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Αυτό σημαίνει ότι ο Σαλβίνι θα έχει την νομιμοποίηση να προχωρήσει σε αλλαγές που θα διαλύσουν το κονκλαβιο των Βρυξελλών.

Τα ποσοστά της Λέγκας έχουν πραγματικά εκτοξευθεί τους 7 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τις εκλογές του περασμένου Μαρτίου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Corriere della Sera που έιχε λάβει χώρα πριν ημέρες, η Λέγκα του Salvini λαμβάνει το 33,8% στην πρόθεση ψήφου, έχοντας ενισχύσει τη δυναμική της κατά τουλάχιστον 16 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 17,69% που έλαβε στις εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Η Λέγκα, βάσει της δημοσκόπησης, είναι η πρώτη και με διαφορά πολιτική δύναμη στην Ιταλία, η οποία μάλιστα φαίνεται πως σε αντίθεση με το Κίνημα των 5 Αστέρων (M5S) δεν μετρά απώλειες στην κοινή γνώμη για τη σύγκρουση της ιταλικής κυβέρνησης με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2019.

Συγκεκριμένα, το M5S λαμβάνει το 28,5% στην πρόθεση ψήφου, μετρώντας απώλειες περίπου 4 μονάδων σε σχέση με την εκλογική του επίδοση τον περασμένο Μάρτιο, όταν και είχε λάβει το 32,22% των ψήφων.

Η Λέγκα όχι μόνο δεν μετρά απώλειες αλλά αντίθετα ενισχύει σημαντικά τα ποσοστά της, σε τέτοιο βαθμό που όχι μόνο να αποτελεί την πολιτική δύναμη που εκφράζει πλέον τη Δεξιά στην Ιταλία (το Forza Italia του Berlusconi βυθίζεται από το 13,94% των εκλογών του Μαρτίου στο 7,8% καθώς παρατηρείται μαζική μετακίνηση ψηφοφόρων προς τη Λέγκα) αλλά και την απόλυτη κυρίαρχο στη βόρεια και κεντρική Ιταλία.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Λέγκα λαμβάνει στα βορειοδυτικά της χώρας (Λομβαρδία, Πιεμόντε, κα) το 43,2% ενώ στα βορειοανατολικά (Βένετο, Φριούλι, Τρεντίνο) εκτοξεύεται στο 48,4% με τα ποσοστά του δεύτερου Κινήματος των 5 Αστέρων να ανέρχονται στο 17,6% και 17% αντίστοιχα.

Σαφές προβάδισμα διατηρεί η Λέγκα έναντι του Κινήματος των 5 Αστέρων και στις κεντρικές – βόρειες επαρχίες (Τοσκάνη, Εμίλια-Ρομάνια, Ούμπρια, Μάρκε) καθώς προηγείται με 32,6% έναντι 22,6%.

Σημειώνεται ότι σε αυτό το τμήμα της χώρας, δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται το Δημοκρατικό Κόμμα με 24%, το οποίο διατηρεί τις δυνάμεις της στο σύνολο της Ιταλίας (λαμβάνει το 17,1% στην πρόθεση ψήφου έναντι 18,9% που είχε λάβει στις εκλογές του Μαρτίου).

Και αν το Κίνημα των 5 Αστέρων διατηρεί την πρώτη θέση στις κεντρικές-νότιες περιοχές, στο νότο και στα νησιά με ποσοστά άνω του 40%, και εκεί η Λέγκα του Salvini καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο στα ποσοστά της που αγγίζει το 16%.

Οι πολίτες δηλαδή αποδοκιμάζουν το Βερολίνο και εκτοξεύουν τον νέο ηγέτη της πατριωτικής Δεξιάς.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, η αγάπη των πολιτών είναι πλέον τεράστια.
https://twitter.com/matteosalvinimi/status/1051122447938928643?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ