ΗΠΑ

LCS: Οπλισμένα σαν «αστακοί» τα υβρίδια κορβέτας - φρεγάτας του US Navy (βίντεο)


Το Πολεμικό Ναυτικό προχωρά σε σχέδια για να εξοπλίσει τα πλοία Littoral Combat Ship με ένα προηγμένο οπλικό σύστημα για να εξουδετερώνει εχθρικές τορπίλες, ανέφεραν αξιωματούχοι του Κλάδου.

Η υπηρεσία σχεδιάζει να εξοπλίσει ολόκληρο τον στόλο των LCS με το σύστημα Torpedo Defense (TDMM) AN / SLQ-61 ως έναν τρόπο να ενισχύσει την ικανότητα του πλοίου να αντιμετωπίσει απειλές από υποβρύχια σε εύρος υδάτων. Το νέο αυτό σύστημα ολοκλήρωσε δύο ημέρες δοκιμών στη θάλασσα πριν από αρκετούς μήνες, προκειμένου να προετοιμαστεί για επιχειρησιακή χρήση στα πλοία LCS.

Η τεχνολογία αυτή βασίζεται ένα υποβρύχιο ακουστικό σύστημα, που συνδέεται με ένα καλώδιο που πέφτει από την πρύμνη του πλοίου για να εντοπίσει τις εισερχόμενες τορπίλες.

Το ψηφιακά ελεγχόμενο σύστημα, που ταξιδεύει κάτω από το πλοίο, στέλνει ένα ακουστικό σήμα και όπως τα συμβατικά ραντάρ, το σήμα επιστροφής από την τορπίλη επιτρέπει στο σύστημα να προσδιορίσει την απόσταση το σχήμα και την ταχύτητα της εισερχόμενης απειλής.

Η προσθήκη αυτής της τεχνολογίας μάχης στα LCS είναι σύμφωνη με την εξελισσόμενη στρατηγική του Ναυτικού για το πλοίο, η οποία επιδιώκει να διευρύνει το εύρος της αποστολής του ώστε να ενσωματώσει ένα πληρέστερο φάσμα επιφανειακών μαχητικών δυνατοτήτων.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά αυτών των πλοίων είναι ι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστα στην ανάληψη διαφορετικών αποστολών –χωρίς τροποποιήσεις– όπως εντοπισμό/καταστροφή ναρκών, ανθυποβρυχιακή δράση και αντιμετώπιση μικρών σκαφών, όχι όμως πολεμικών.

Το χαρακτηριστικό τους κύτος διάταξης trimaran παρουσιάζει χαμηλή υδροδυναμική οπισθέλκουσα προσφέροντας δυνατότητα επιχειρήσεων σε Κατάσταση Θάλασσας 5 ενώ οι διπλοί αεροστρόβιλοι χαρίζουν ταχύτητα 44 κόμβων (81 χλμ/ώρα) ή και περισσότερο αλλά για σύντομες περιόδους.

Το ευμεγέθες πίσω κατάστρωμα με το υπόστεγο μπορεί να φιλοξενήσει δύο ελικόπτερα SH-60R/S Seahawk, πολλαπλά UAV τύπου MQ-8 Fire Scout ή ένα ελικόπτερο CH-53 Sea Stallion. Ο δε οπλισμός (κλάση USS Independence) περιλαμβάνει ένα πυροβόλο των 57χιλ. Mk 110 της BAE Systems, τέσσερα πολυβόλα των 0,50 (δύο εμπρός, δύο πίσω) καθώς και εκτοξευτές πυραύλων ΑGM-114L Hellfire και σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας (CIWS) SeaRAM της Raytheon, που έχουν την ικανότητα να πλήξουν ελικόπτερα, αεροσκάφη, μικρά σκάφη και πλοία αντίστοιχης κατηγορίας, ακόμα όμως και πλοία επιφανείας.

Δείτε σχετικό βίντεο με τα πλοία LCS και τον ρόλο τους στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ :
https://www.youtube.com/embed/umNJckiRb0g

Πηγή:onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ