Ιστορία

H «εκδίκηση» της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας στην Ιταλία

Η 3η Ορεινή Ταξιαρχία (3η ΕΟΤ) συγκροτήθηκε μετά την αυτοδιάλυση των δύο άλλων ελληνικών ταξιαρχιών του Στρατού Μέσης Ανατολής, μετά το επαίσχυντο κίνημα της 4ης Απριλίου 1944.

Η 3η ΕΟΤ, μαζί με τον Ιερό Λόχο, ήταν οι μόνες ελληνικές στρατιωτικές μονάδες που πολέμησαν κατά των Γερμανών, στο πλευρό των Συμμάχων. Ο Ιερός Λόχος, μάλιστα, συνέχισε να πολεμά μέχρι τις 8 Μαΐου 1945 και τη γερμανική συνθηκολόγηση.

Η 3η ΕΟΤ είχε την τιμή να μεταφερθεί στην Ιταλία. Αφίχθη στο αρχαίο ελληνικό λιμάνι του Τάραντα, στις 11 Αυγούστου του 1944, έχοντας επικεφαλής τον συνταγματάρχη Θρασύβουλο Τσακαλώτο. Σταδιακά η 3η ΕΟΤ προωθήθηκε προς Βορρά και στις 18 Αυγούστου 1944 βρέθηκε νότια της γερμανικής «Γοτθικής» γραμμής, υπαγόμενη, αρχικά, στη 2η Νεοζηλανδική Μεραρχία.

Οι Έλληνες πολεμιστές, από την στιγμή που πάτησαν στην Ιταλία, αποφάσισαν να πάρουν την «εκδίκησή» τους από τους Ιταλούς, εξαιτίας των οποίων η Ελλάδα σύρθηκε στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε κάθε ευκαιρία τα ελληνικά τμήματα παρήλαυναν με επικεφαλής την πολεμική σημαία τους, εκτελώντας επίδειξη σημαίας στο έδαφος του εχθρού! Την ίδια ώρα οι Έλληνες δεν έχαναν ευκαιρία να τραγουδούν, μπροστά στους Ιταλούς, το περίφημο «Κορόιδο Μουσολίνι».

Την ίδια ώρα, όμως, οι Έλληνες, αξιωματικοί και στρατιώτες, μοίραζαν, ακόμα και το συσσίτιό τους στους πεινασμένους Ιταλούς και ιδίως στα παιδιά, που πλησίαζαν τον καταυλισμό τους! Μερικές μέρες αργότερα, «με το χαμόγελο στα χείλη», η 3η ΕΟΤ, βάδισε προς το Ρίμινι. Εκεί κέρδισε αθάνατη δόξα, καταλαμβάνοντας την πόλη και υποχρεώνοντας τη γερμανική φρουρά σε συνθηκολόγηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ