Οικονομία

Goldman Sachs: Ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα στις τιμές του πετρελαίου στο μέλλον

Καθησυχαστική για το παρόν, ανήσυχη για το μέλλον δηλώνει η Goldman Sachs, κληθείσα να σχολιάσει όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την πετρελαϊκή αγορά, η οποία τελεί εν αναμονή των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.

Οι ιρανικές εξαγωγές εμφάνισαν σημαντική πτώση τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επικείμενες κυρώσεις, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου, έχουν ήδη αρχίσει να επενεργούν.

«Προς το παρόν, φαίνεται πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις τιμές του πετρελαίου.

»Αλλά ενδεχομένως να έχουμε στο μέλλον» επισημαίνει στο CNBC o Τζεφ Κουρ, αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων στην Goldman Sachs.

Οι πελάτες της τρίτης μεγαλύτερης πετρελαϊκής χώρας (σ.σ. Ιράν) στον κόσμο, απομακρύνονται σταδιακά από το ιρανικό αργό, φοβούμενοι τον κίνδυνο προστίμων εκ μέρους των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί αναλυτές «βλέπουν» ένα ράλι στην τιμή του πετρελαίου, η οποία θα υπερβεί ακόμη και τα 100 δολάρια/βαρέλι, λόγω των ανισορροπιών στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η τιμή του Brent, στα τέλη Σεπτεμβρίου, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, ενώ σωρευτικά, η ετήσια άνοδος στην αξία των συμβολαίων πετρελαίου ξεπερνάει το 20% – 25%.

«Αναμφίβολα, η αύξηση στα 100 δολάρια δεν αποτελεί βασικό σενάριο. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν μπορεί να συμβεί, αλλά αυτό προϋποθέτει τον μηδενισμό των ιρανικών εξαγωγών, αλλά και αναταράξεις σ’ άλλες πετρελαιο-παραγωγικές χώρες, όπως η Βενεζουέλα» εξηγεί ο αναλυτής της Goldman Sachs.

Αυτό όμως, σπεύδει να επισημάνει, «δεν σημαίνει ότι ενδεχομένως δεν θα έχουμε πρόβλημα “αύριο”». Και προσθέτει:

«Αυτό που πρέπει να δούμε αρχικά, είναι ο αριθμός των βαρελιών που θα τεθούν εκτός αγοράς, καθώς μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε πόσο μεγάλη θα είναι η “τρύπα”».

Παρατηρεί δε, ότι «ενώ μειώνονται οι ιρανικές εξαγωγές, τα αποθέματα σε άλλες χώρες αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι προσδοκούσαν οι αναλυτές».

Ενδεικτικά, στις χώρες του ΟΠΕΚ, η άνοδος των αποθεμάτων υπερέβη κατά 32.000 βαρέλια/ημερησίως τη μείωση του ιρανικού αργού.

«Έτσι, σήμερα δεν έχουμε πρόβλημα, χωρίς όμως να γνωρίζουμε τι θα γίνει αύριο» καταλήγει συμπερασματικά ο Κουρ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...