Κόσμος

F-35: Μπαίνει σε περιπέτειες η μαζική παραγωγή των stealth μαχητικών


"Στον αέρα" ο προγραμματισμός για την έναρξη της "Αρχικής Επιχειρησιακής Δοκιμής και Αξιολόγησης" των stealth μαχητικών F-35.

Στον απόηχο του παγκόσμιου συναγερμού με εντολή του Πενταγώνου για την καθήλωση του συνόλου των F-35 τόσο των Αμερικανών όσο και των διεθνών εταίρων τους, νέα προβλήματα προκύπτουν αναφορικά με την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος της "Αρχικής Επιχειρησιακής Δοκιμής και Αξιολόγησης".

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχε διαμορφώσει το Πεντάγωνο σε συνεργασία με την JPO, την υπεύθυνη διεύθυνση που έχει αρμοδιότητα διαχείρισης του προγράμματος F-35, η ημερομηνία - ορόσημο έναρξης της διαδικασία ήταν η 13η Νοεμβρίου του 2018.

Ωστόσο, από ότι φαίνεται η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν φαίνεται να αποτελεί εφικτό στόχο, δεδομένου και της επιθεώρησης που διεξήχθη στα stealth μαχητικά στο πλαίσιο του παγκόσμιο συναγερμού καθήλωσής τους, παρά την αισιοδοξία και την πεποίθηση των αξιωματούχων ότι θα προλάβουν να είναι όλα έτοιμα στις 13 Νοεμβρίου του 2018

Όπως αναφέρει το Defence News, είναι πάρα πολύ πιθανό να υπάρξει αναβολή της ημερομηνίας έναρξης της "Αρχικής Επιχειρησιακής Δοκιμής και Αξιολόγησης" για τουλάχιστον δύο μήνες, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η ολοκλήρωσή της τον Ιούλιο του 2019, όπως είχαν θέσει στόχο στο Πεντάγωνο, με το χειρότερο δυνατό σενάριο να κάνει λόγο για ολοκήρωσης της διαδικασίας αυτής για το Σεπτέμβριο του 2019.

Αυτό θα έχει κατ'επέκταση βαρύτατες συνέπειες κυρίως στον προϋπολογισμό, καθώς το JPO έχει εγγυημένη χρηματοδότηση μέχρι το Σεπτέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι αν όντως υπάρεξι η οποιαδήπτε αναβολή και καθυστέρηση, το πρόγραμμα F-35 θα βρεθεί εκτός πρϋπολογισμού. Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αυτό, οι εκρπόσωποι της JPO δεν σχολίασαν κατά πόσο θα υπάρξει εκ νέου χρηματοδότηση για το πρόγραμμα F-35.

Προς το παρόν όλοι επιμένουν και ευελπιστούν στην τήρηση και την υλοποίηση του χρονοδιαγράματος, ακόμα και αυτό απαιτεί επίσπευση των εργασιών, κάτι όμως που θα έχει κόστος στον τρόπο διενέργησης ποιοτικών ελέγχων, ένα ρίσκο που είναι αμφίβολο αν θέλουν οι υπεύθυνοι να πάρουν, μετά από τα τόσα προβλήματα που έχουν προκύψει στο πανίσχυρο stealth μαχητικό.
https://twitter.com/defense_news/status/1052600559142928393?ref_src=twsrc%5Etfw
Πηγή:onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ