Κόσμος

F-16 εναντίον Gripen E: Σε ποια «φτερά» ταιριάζει περισσότερο το... μπλε του Αιγαίου (βίντεο)


Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία ευθεία για την διαπραγμάτευση για την αναβάθμιση μεγάλου μέρους του στόλου F-16 στην τελευταία έκδοση “Οχιά” Viper, το σουηδικό Gripen E θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική επιλογή για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας για την κυριαρχία του Αιγαίου.

Το θρυλικό F-16 έχει αποδειχθεί το πιο ικανό μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων στον κόσμο και επιχειρεί σε ολόκληρο τον πλανήτη από τα τέλη της δεκαετίας του '80. Από την άλλη πλευρά, το Gripen E είναι και αυτό ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, το οποίο όμως δημιουργήθηκε σε μια άλλη εποχή, αυτή των πληροφοριών.

Όπως και το F-35, το Gripen E είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονους αισθητήρες γεγονός που το καθιστά στην κορυφή των μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς στον κόσμο, ενώ και τα δύο αεροσκάφη συνδυάζουν κορυφαία απόδοση και χαμηλό σχετικά κόστος συντήρησης.

Διαθέτουν εξαιρετικά ραντάρ, κινητήρες, τεχνολογία και με τροποποιήσεις μπορούν να φέρουν προηγμένα οπλικά συστήματα. Ποια όμως είναι τα διαφοροποιητικά στοιχεία και ποιο εν τέλει βγαίνει νικητής στη μεταξύ τους μονομαχία.

Το F-16 σχεδιάστηκε σκόπιμα για να είναι ασταθές για να ενισχύσει την ευελιξία του, ενώ το Gripen E με τον πρωτοποριακό και ειδικό σχεδιασμό του προσφέρει τεράστιο βαθμό σταθερότητας στην πλοήγηση. Όμως ο κινητήρας του F-16 προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες και δύναμη πρόωσης από ότι το Gripen E.

Όσον αφορά τα ραντάρ και τους αισθητήρες εκεί δεν υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση καθώς το F-16 μπορεί βάσει τροποποιήσεων να φέρει τα πιο προηγμένα συστήματα ραντάρ, κάτι που το φέρνει στο ίδιο επίπεδο με τον Σουηδό “αντίπαλό” του.

Στον τομέα του οπλισμού εκεί το Gripen Ε μπορεί να φέρει 10 θέσεις πυραύλων και ένα πολυβόλο 27 χιλιοστών σε αντίθεση με το F-16 διαθέτει 9 θέσεις πυραύλων και ένα πολυβόλο 20 χιλιοστών.

Όμως, όσες πληροφορίες και αν υπάρχουν “επί χάρτου”, αυτό που τελικά κρίνει ποιο μαχητικό υπερτερεί είναι η πράξη. Έτσι τα δύο αεροσκάφη “μπαίνουν στο ρινγκ” για μια μονομαχία μέχρι τελικής πτώσεως, όπως προβάλλεται στο εκπληκτικό αυτό βίντεο με λεπτομερή ανάλυση των δύο μαχητικών και το “μοιραίο” τετ-α-τετ τους. Σε ποιο αεροσκάφος πάει καλύτερα άραγε το “μπλε του Αιγαίου”.

Δείτε το σχετικό βίντεο με την μονομαχία του “θρυλικού” F-16 και του “αναθεωρητικού” Gripen E :
https://www.youtube.com/embed/B9SjyVXfz7k

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...