Κυπριακό

EASTMED και ΑΟΖ προσδιορίζουν διχοτόμηση - Η ονειρεμένη λύση του Ενιαίου Κράτους

Η εφαρμογή οποιασδήποτε μορφής λύσης του κυπριακού

θα μας βρει αντιμέτωπους με:

  • μια τουρκοποιημένη- ισλαμοποιημένη- αντιευρωπαϊκή κοινότητα
  • μίαν σχεδόν εξαφανισμένη πληθυσμιακά- οικονομικά- πολιτιστικά Τ/Κ- κοινότητα
  • ανεξέλεγκτη τσιμεντωμένη κατεχόμενη Κύπρο από Μόρφου μέχρι Καρπασία
  • τον τουρκικό έλεγχο όλων των υποδομών- υπηρεσιών στα Κατεχόμενα, που συνεπάγεται ένα διαταραγμένο οικοσύστημα και διεφθαρμένο τραπεζικό σύστημα

 

Η Τουρκία έχει επιτύχει μέσα σε 45 χρόνια μια στοχοθετημένη πολιτική διευθέτηση στα Κατεχόμενα, έτσι ώστε η Τ/Κ κοινότητα να γίνει μειοψηφία, που οδηγείται αναπόφευκτα στην εξαφάνισή της.

 

Η ονειρεμένη λύση του Ενιαίου Κράτους

θα παραμείνει στην καρδιά μας, τουλάχιστον των περισσοτέρων Κυπρίων (Ε/Κ, Τ/Κ, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων).

 

Μια ενσωμάτωση των κατεχομένων στο νόμιμο μας Κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία με ταυτόχρονα απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, όπως πραγματοποιήθηκε και η επανένωση της Γερμανίας (διάλυση του νόμιμου κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας Γερμανίας και απόσυρση του σοβιετικού στρατού το 1990) αξιολογείται σήμερα ως ένα ακαδημαϊκό σενάριο.

 

Όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις επένδυσαν στην εγκαθίδρυση της κυπριακής ΑΟΖ. Ένας μεγάλος στόχος, ο οποίος μπορεί σήμερα να αξιολογηθεί ως επιτυχία. Τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ αναγνωρίζονται από ΟΗΕ- ΝΑΤΟ- ΕΕ- Ρωσία.

 

Σε αρκετά οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ ανέλαβαν δράση οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί κολοσσοί, όπως ExonMobil, TOTAL, ENI. Επίσης υπεγράφησαν συμφωνίες πρόθεσης συνεργασίας μεταξύ Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ και Κύπρου- Ελλάδας- Αιγύπτου, ΑΛΛΑ όχι ακόμη εμπορικές συμφωνίες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

 

Ο αγωγός EastMed αξιολογείται πλέον ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αφού οι ετήσιες ανώτατες ποσότητες των 16 δις m³, οι οποίες προορίζονται προς Ευρώπη αξιολογούνται ως μη αναγκαίες. Η αγορά της Ευρώπης είναι κλειστή για τα επόμενα 30 χρόνια, αφού έχουν υπογραφεί εμπορικές συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Και τα αποθέματα  φυσικού αερίου σε ρωσικό έδαφος, Κασπία θάλασσα και Ιράν-Κατάρ ανέρχονται στα 300 τρις m³, τα οποία μπορούν να καλύψουν τις απαιτούμενες ποσότητες στην Ευρώπη για τα επόμενα 300 χρόνια!!!

 

Σήμερα μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα, εάν η κατασκευή του EastMed μπορεί να αντικαταστήσει ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου προς Ευρώπη!

 

Η Γερμανία παρουσιάζει τον Nord Stream 2 ως ευρωπαϊκό αγωγό…

  • για αυτό ενσωματώνει τις ετήσιες ποσότητες των 110 δις m³ στην ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες διοχετεύονται από τους δύο παράλληλους αγωγούς Nord Stream 1 + 2 από ρωσικό έδαφος απευθείας στην Γερμανία. Έτσι η Γερμανία αναβαθμίζεται εκτός από αγοραστής και σε προμηθευτή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

 

  • για αυτό θέτει πλέον αξιώσεις να αντικαταστήσει την Ουκρανία ως διαμετακομιστική χώρα ρωσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη με τοποθέτηση και άλλων αγωγών (π.χ. Nord Stream 3 + 4 με μια χωρητικότητα 110 δις m³), εάν και εφόσον σε 3 χρόνια δεν μπορεί να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Επισημαίνεται, ότι διαμέσου της Ουκρανίας διοχετεύονται σήμερα περίπου 120 δις m³  ρωσικού αερίου προς Ευρώπη.

 

  • για αυτό διοργανώνει διμερείς επισκέψεις σε κράτη- μέλη της ΕΕ για να πεισθούν, ότι ο νέος αγωγός Nord Stream 2 είναι εμπορικός και όχι γεωπολιτικός αγωγός. Όπως είναι γνωστό οι βαλτικές χώρες και η Πολωνία αντιτίθενται στην κατασκευή του ευρωπαϊκού αγωγού Nord Stream 2, αφού τον αξιολογούν ως ανταγωνιστικό στην προσπάθεια τους να προμηθεύονται με σχιστολιθικό αμερικανικό υγραέριο και με προοπτική πώλησης του στις ευρωπαϊκές χώρες.

 

  • για αυτό με επισκέψεις στις χώρες της Κασπίας θάλασσας, όπως Ουζμπεκιστάν, Αρμενία, Γεωργία, Τουρκμενιστάν, επιδιώκει να τονώσει το αίσθημα στις χώρες της ΕΕ, ότι ο αζερινός αγωγός ΤΑΝΑΡ θα μπορούσε κάποτε να μεταφέρει περισσότερα από 25 δις m³, ούτως ώστε να διοχετεύεται μια μεγάλη ποσότητα προς Ευρώπη. Με στόχο την πολυπόθητη απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο.

 

Σήμερα μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα, εάν η κατασκευή του Nord Stream 2 εξυπηρετεί την απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο!

 

EASTMED και ΑΟΖ εγκλωβίζουν την Πατρίδα μας μονομερώς στα ισραηλινά γεωπολιτικά συμφέροντα…

αφού η αναγνωρισμένη κυπριακή ΑΟΖ και ο αγωγός EastMed βρίσκονται γεωγραφικά νότια της Πατρίδας μας και βόρεια των χωρών Ισραήλ και Αιγύπτου. Υπάρχει τομή μεταξύ των ΑΟΖ Κύπρου- Ισραήλ- Αιγύπτου.

 

Για μια ρεαλιστική λύση του κυπριακού απαιτείται κυρίως η “καλή θέληση“ της Τουρκίας, αφού όντως το πρόβλημα μας είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Για αυτό και ο στόχος της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ επιτεύχθηκε χωρίς τη λύση του κυπριακού, με στόχο την αναβάθμιση του κυπριακού ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και τα κατεχόμενα ως ευρωπαϊκό κατεχόμενο έδαφος!!!

 

Υπόψιν, ότι σήμερα η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ εξοπλίζεται ταυτόχρονα με ρωσικά οπλικά συστήματα και με πυρηνικά εργοστάσια. Επίσης υπάρχει συνεργασία με τη Ρωσία για την επίλυση του συριακού προβλήματος.

 

Επισημαίνεται δε, ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποφασίσει για τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, όπως:

  • να αναβαθμιστεί ενδιάμεσος διαμετακομιστικός κόμβος της Τουρκίας για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς Ιταλία και βαλκανικών χώρων
  • να γίνει διαμετακομιστικός κόμβος του αμερικανικού- καταρινού υγραερίου προς βαλκανικές χώρες
  • να έχει την προοπτική εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου από τα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης προς Ιταλία και βαλκανικών χωρών

 

Για αυτό προς το παρόν η εκτίμηση μας: η Ελλάδα θα παραμένει ως παρατηρητής στις συμφωνίες- συνεργασίες μεταξύ Κύπρου- Ισραήλ και Κύπρου- Αιγύπτου.  

 

Ποια μορφή λύσης του κυπριακού θα μπορούσε να εδραιωθεί σε μια συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ;

Προφανώς μια λύση, στην οποία Τουρκία και Τ/Κ κοινότητα δεν θα μπορούσαν ΣΗΜΕΡΑ να διεκδικήσουν τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Η λύση των 2 κρατών (“Βόρειος Κύπρος“ και “Νότιος Κύπρος“) θα σήμαινε, ότι το Ισραήλ θα είχε άμεσα επιρροή στην ΑΟΖ της “Νότιας Κύπρου“, χωρίς παρεμβάσεις της Τουρκίας.  

 

Για αυτό το πολιτικό στοίχημα αναφερόταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου;! «Για εμάς στον Δημοκρατικό Συναγερμό και για μένα προσωπικά είναι ένα πολιτικό στοίχημα η περαιτέρω στρατηγική σχέση μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Η Κύπρος έχει πολλά να κερδίσει με αυτή την στρατηγική σχέση και θα προσπαθήσουμε να την ενδυναμώσουμε σε όλα τα επίπεδα…» (ΚΥΠΕ, 25.06.2018).

 

H εκτίμηση μας: τελικά οι “Νότιοι Κύπριοι“ θα πληρώνουν περισσότερα στην αγορά οπλικών συστημάτων για την αντιπυραυλική προστασία της από ότι θα εισπράττουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων!!!

 

Αναχαίτιση του τουρκικού επεκτατισμού σε ολόκληρη την Κύπρο…

Παρόλο ότι ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία στις ελεύθερες περιοχές της Πατρίδας μας, καθώς στην Ευρώπη και σε άλλες βιομηχανικές χώρες, δεν μπορεί πλέον να γίνει κατανοητό και αποδεκτό, γιατί οι Τούρκοι και κατά επέκταση οι Τ/Κ δεν επιθυμούν να ζουν μαζί με τους Ε/Κ του νησιού σε ένα ευρωπαϊκό- κυπριακό ενιαίο κράτος.

 

Τ/Κ και Τούρκοι απολαμβάνουν το δικαίωμα να ζούνε και να εργάζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ΗΠΑ και Αυστραλία. Επισημαίνουμε δε, ότι Τ/Κ και Ε/Κ ζουν μαζί αρμονικά στα χωριά Ποταμιά και Πύλα χωρίς προβλήματα, χωρίς καχυποψίες. Επομένως έχουμε το δικαίωμα να ξανά ζήσουμε μαζί. Το πρόβλημα όμως ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ επεκτατικές και εποικιστικές βλέψεις της Τουρκίας, αφού το αποδεικνύει και σήμερα με την κατοχή συριακών και ιρακινών εδαφών.

 

Πρέπει να πείσουμε την διεθνή κοινότητα Δικαίου για:

  1. άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Πατρίδα μας
  2. εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου και ευρώ σήμερα (πριν τη λύση του κυπριακού) στα κατεχόμενα, ούτως ώστε να συμμετέχουν άμεσα και οι Τ/Κ στην ΕΕ
  3. προώθηση τουρκικής γλώσσας ως επίσημης στην ΕΕ, ούτως ώστε να αισθάνονται και στα Κατεχόμενα, ότι ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια
  4. επαναγραφή των πινακίδων με τα πραγματικά ονόματα των πόλεων- χωριών πριν την τουρκική κατοχή στα ελληνικά και τουρκικά

 

Παντελής Σοφοκλέους

(πολιτικός μηχανικός/μηχανικός περιβάλλοντος)

([email protected])

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ