Πολιτική

Der Spiegel: Έτοιμη η Ελλάδα να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις - Τι άλλαξε

Η Ελλάδα πρόκειται να ξεκινήσει μια εκστρατεία για να διεκδικήσει 280 δισεκατομμύρια ευρώ (323 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αποζημιώσεις πολέμου από τη Γερμανία, αναφέρει το Der Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι όσο η Ελλάδα ήταν εξαρτημένη από την υποστήριξη της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αποφύγει να θέσει το ζήτημα. Αλλά τώρα, μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης, η Αθήνα είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για να διεκδικήσει τα χρήματα.

Το ζήτημα επανεμφανίζεται λίγες μέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Frank-Walter Steinmeier στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα.

Το Der Spiegel λέει ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και οι δύο ανώτατοι Έλληνες πολιτικοί έχουν θέσει το θέμα τις τελευταίες ημέρες.

Σηματοδοτεί την αρχή μιας μακράς εκστρατείας, η οποία, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο.

Το ελληνικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει μια έκθεση ελέγχου έτοιμη από τον Αύγουστο του 2016, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δικαιούται αποζημιώσεις ύψους 269,5 δισ. Ευρώ από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επιπλέον, η Ελλάδα απαιτεί την αποπληρωμή δανείου κατοχής ύψους 10,3 δισ. Ευρώ.

Η έκθεση παρέμεινε υπό αμφισβήτηση τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά ο Τσίπρας φαίνεται έτοιμος να το επαναφέρει στην επιφάνεια και να ξεκινήσει μια εκστρατεία για αποζημιώσεις πολέμου, λέει το Der Spiegel.

Στη δεύτερη φάση, η Ελλάδα προτίθεται να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της σε παγκόσμιες οργανώσεις, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο ΟΗΕ.

Στην τρίτη φάση, η Ελλάδα σχεδιάζει να καλέσει τη Γερμανία να διαπραγματευτεί αποζημιώσεις πολέμου. Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να απορρίψει το αίτημα. Ήδη στο παρελθόν, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει νόμιμο δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με ορισμένους Έλληνες δικηγόρους, αυτή η άρνηση της Γερμανίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την υποβολή της υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ