Σκοπιανό

Aναβρασμός στα Σκόπια: Σενάρια για κάλπες 25 Νοεμβρίου ή 2 Δεκεμβρίου - Εξοργισμένοι με Ζάεφ οι οπαδοί του VMRO

Η αποτυχημένη διαπραγμάτευση που κατέληξε στη συμφωνία των Πρεσπών σε συνδυασμό με το φιάσκο του δημοψηφίσματος την περασμένη Κυριακή, ανέδειξαν το «Μακεδονικό» σε κορυφαίο ζήτημα ή ακόμη και στο «κλειδί» για την επιβίωση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, περιμένουν με κομμένη την ανάσα την απόφαση της βουλής στην ΠΓΔΜ για να σχεδιάσουν και τις επόμενες κινήσεις τους. Όλα δείχνουν, πάντως, ότι η γειτονική χώρα οδηγείται σε εκλογές και η όποια διαδικασία έχει απομείνει όρθια για το ονοματολογικό μεταφέρεται για πολύ αργότερα από τον Μάρτιο.

Ενδεχομένως, να ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας εκλογές τον Μάιο μετατρέποντας σε άτυπο δημοψήφισμα για το «Μακεδονικό» την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Εκτός κι αν αποφασίσει μέσα στον Απρίλιο να φέρει προς κύρωση τη συμφωνία κι εκεί να «παιχτούν» όλα τα πολιτικά παιχνίδια που είναι στο τραπέζι. Όπως η πρόταση δυσπιστίας για την οποία χθες ο Νίκος Βούτσης είπε: «Η ΝΔ δεν θα βρει σε αυτή τη Βουλή 151 βουλευτές να ψηφίσουν πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης».

Το σίγουρο είναι ότι η τροπή που πήρε η υπόθεση του «Μακεδονικού» ακύρωσε τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ήθελε να πάει σε εκλογές έχοντας μια… διεθνή διπλωματική επιτυχία για την οποία θα αποθεωνόταν από τη Δύση.

Πλέον είναι απλός παρατηρητής των εξελίξων όσων θα συμβούν στην ΠΓΔΜ, αν θα προκηρυχθούν εκλογές και αν ο Ζόραν Ζάεφ θα εξακολουθήσει να είναι συνομιλητής ή αν η μεταξύ του συμφωνία θα καταρρεύσει.

Στα Σκόπια επικρατεί αναβρασμός και πιθανότατα η Τετάρτη να είναι η μέρα της κρίσης για την κυβέρνηση Ζάεφ. Το VMRO την συγκεκριμένη στιγμή εμφανίζεται συσπειρωμένο καθώς τα ποσοστά αποχής του δημοψηφίσματος δημιούργησαν μια άλλη δυναμική στην χώρα.

Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης 100 ημερών και διορισμό γενικού εισαγγελέα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το πρόσφατο δημοψήφισμα.

Αν πάντως ο Ζόραν Ζάεφ δεν κατορθώσει να βρει τις ψήφους που χρειάζεται τότε όλα δείχνουν ότι στις 25 Νοεμβρίου ή το αργότερο στις 2 Δεκεμβρίου στην ΠΓΔΜ θα πρέπει να στηθούν οι κάλπες. Και όπως είναι γνωστό όλες οι διαδικασίες θα πάνε για πολύ αργότερα οριακά ίσως μέχρι και το τέλος Απριλίου.

Στο ήδη τεταμένο κλίμα έρχεται να προστεθούν και οι δικαστικές περιπέτειες του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Το Εφετείο των Σκοπίων επικύρωσε πριν από λίγες ημέρες την πρωτόδικη απόφαση φυλάκισης δύο ετών εις βάρος του. Οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του εμφανίζονται εξοργισμένοι.

Όπως και να έχει, παρά τη διάθεση του Ζόραν Ζάεφ και τα ευχολόγια των υποστηρικτών της συμφωνίας εδώ και εκεί, φαίνεται πως οι εκλογές γίνονται το επικρατέστερο σενάριο. Θα κρίνουν, μάλιστα, όχι μόνο την τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και την πολιτική επιβίωση του Σκοπιανού πρωθυπουργού. Και εάν προχωρήσουμε παραπέρα, θα κρίνουν και γεωπολιτικές ισορροπίες στα Βαλκάνια.

«Όλοι συμφωνούμε ότι όσο το συντομότερο εφαρμοσθεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθαυτή έχει πολλά οφέλη» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο Euronews, σημειώνοντας παράλληλα πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα και εστιάζουν στην επόμενη φάση, την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Υπογράμμισε πως είναι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πως το μήνυμα που αυτό στέλνει είναι «να πάμε στο Κοινοβούλιο και να το εφαρμόσουμε».

Η «Μακεδονία» δεν χρειάζεται εκλογές ανέφερε ο Ζάεφ, τονίζοντας πως «η οικονομία είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν χρειάζεται να προκηρύξουμε εκλογές, εκτός αν είμαστε υποχρεωμένοι».

Ο ίδιος αφού επανέλαβε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησής του, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και υπευθυνότητα έναντι της χώρας και του μέλλοντός της και εκφράζει την βεβαιότητα ότι οι βουλευτές θα πράξουν ό,τι επιτάσσει η υποχρέωσή τους προς αυτήν.

Αναφερόμενος στα μηνύματα της Δύσης σημείωσε ότι «τα μηνύματα του επιτρόπου Χαν και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μία διακριτική και σαφής παρακίνηση προς τους βουλευτές να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκινήσαμε και αυτό περιμένουμε να συμβεί. Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι. Συζητούμε διότι είμαι πεπεισμένος ότι η αντιπολίτευση τάσσεται επίσης υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Δεν έχω αμφιβολία γι΄αυτό. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουν οι μικροκομματικοί υπολογισμοί, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την διαδικασία για την χώρα μας».

«Εάν αποτύχουν όλοι οι δυνατοί τρόποι στο Κοινοβούλιο, τότε οι εκλογές θα είναι αναγκαίες. Αλλά η «Μακεδονία» δεν χρειάζεται εκλογές, Η «Μακεδονία» είναι σε καλή κατάσταση τώρα. Θα ανοίξουμε ένα κεφάλαιο τον Ιούνιο, θα καταλάβουμε την θέση μας στα τραπέζια στις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ με την έναρξη της επικύρωσης του υπογεγραμμένου πρωτοκόλλου στα κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Είναι μία καλή περίοδος. Οικονομικά, η «Μακεδονία» είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν χρειάζεται να προκηρύξουμε εκλογές, εκτός αν είμαστε υποχρεωμένοι» υπογράμμισε ο Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξή του.
VMRO : Πάμε σε εκλογές

Αμεση ήταν η απάντηση από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Κρίστιαν Μίτσκοσκι κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να αποκηρύξει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και μετά να υπάρξουν συνομιλίες για νέα γενική εισαγγελία στην ΠΓΔΜ.

«Η λύση αυτή είναι καταστροφική. Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία είναι νεκρή. Η προώθηση της συμφωνίας χωρίς συναίνεση είναι μία υπόσχεση να ολοκληρωθεί κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί ούτε με την χειραγώγηση της διεθνούς κοινότητας. Παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις νοθείες στην κάλπη, η κυβέρνηση απέτυχε να κινητοποιήσει τους πολίτες» δήλωσε ο Μίτσκοσκι και συνέχισε σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τη μεγάλη αποχή:

«Ο Ζάεφ δεν διαθέτει καμία νομιμοποίηση και αξιοπιστία. Ο κόσμος έστειλε ένα μήνυμα στον Ζάεφ, ότι δεν μπορεί πλέον να είναι πρωθυπουργός και πρέπει να παραιτηθεί άμεσα. Μία νέα κρίση θα αποδυναμώσει την εύθραυστη οικονομία και η κατάσταση για τον λαό θα γίνει χειρότερη» σημείωσε και υποστήριξε ότι τον τελικό λόγο πρέπει να έχει ο λαός, μέσω της άμεσης προσφυγής στις κάλπες.

Παράλληλα, υπενθύμισε την πρόταση που είχε κάνει προ ημερών, και την οποία έχει απορρίψει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με ορίζοντα 100 ημερών για τις πρόωρες εκλογές και έναρξη διακομματικών διεργασιών ανασυστάσεως της γενικής εισαγγελίας από μηδενικής βάσης με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την διαλεύκανση των σκανδάλων.

Η διελκυστίνδα στην ΠΓΔΜ θα διαρκέσει τουλάχιστον μερικές ημέρες ακόμη. Με ορίζοντα τις 10 Οκτωβρίου που έχει θέσει ο Ζόραν Ζάεφ, τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα, προκειμένου να διαφανεί εάν θα μπορέσει να βρει τους βουλευτές που υπολείπονται ώστε οι 69 ψήφοι του κυβερνώντος κόμματος να γίνουν 80, προκειμένου να καταστεί δυνατή η Συνταγματική αναθεώρηση που θα χαρίσει στη γειτονική χώρα το όνομα «Μακεδονία», καθώς και την «μακεδονική» ταυτότητα και την γλώσσα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές