Κυβέρνηση

«Υπόγεια» παιχνίδια στην πολιτική σκηνή της χώρας: «Ο Κοτζιάς μοίραζε λεφτά σε αλβανικά και σκοπιανά ΜΜΕ» - Τζ. Σόρος στο παρασκήνιο;

Σε πολιτικό θρίλερ έχουν εξελιχθεί τα αίτια της παραίτησης του πρώην ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, σε συνδυασμό με την εκστρατεία προπαγάνδας υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών που οι κυβενρητικοί παρουσιάζουν ως «εθνική γραμμή».

Πρόσφατα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αποκαλύψει που φέρουν τον Ν.Κοτζιά να χρηματοδοτεί αλβανικά και σκοπιανά ΜΜΕ με στόχο τη στήριξη στη συμφωνία με την πΓΔΜ και στην εξωτερική πολιτική του πρώην Υπουργού Εξωτερικών.

Μετά από την παραίτηση του Κοτζιά και αφού η κυβέρνηση Ζάεφ κέρδισε τον πρώτο γύρο στις ψηφοφορίες, το πολιτικό τοπίο παραμένει θολό σχετικά με τους ισχυρισμούς περί χρηματοδοτήσεων, με εμπλοκή του Τζορτζ Σόρος στο παρασκήνιο.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, προσπαθούν με κάθε μέσο να φιμώσουν τον Τύπο, καθώς οι εν λόγω αποκαλύψεις καταλύουν πλήρως την εγκυρότητά τους και την επιρροή τους τόσο στην πολιτική της χώρας, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Για την παρέμβαση στον Τύπο, ωστόσο, αλλά και για οτιδήποτε άλλο κριθούν ένοχοι οι εμπλεκόμενοι, θα πρέπει να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Αντιπολίτευση και πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου της χώρας αντέδρασε με σφοδρότητα στις αποκαλύψεις αυτές καταγγέλοντας την κυβέρνηση και ζητώντας να πραγματοποιηθεί σχετική εισαγγελική παρέμβαση.

Η εφημερίδα «δημοκρατία» παραθέτει αποκαλυπτικά στοιχεία για τις επίμαχες χρηματοδοτήσεις και πως ακριβώς λειτουργούν, μεταξύ κυβενρητικών στελεχών.

Μαύρα λεφτά» από τα απόρρητα κονδύλια μοίραζε ο μέχρι προχθές υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και σε Σκοπιανούς και σε Αλβανούς δημοσιογράφους, προφανώς και για να στηρίζουν την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών και για να υμνούν το μεγαλειώδες έργο του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η αποκάλυψη «βόμβα» έγινε από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι στις 10 Οκτωβρίου, και αφού είχε γίνει το αποτυχημένο δημοψήφισμα στη FYROM, έφτασε στη Βουλή σφραγισμένος φάκελος από το ΥΠΕΞ μέσω ειδικού υπαλλήλου, στον οποίο περιέχονταν κωδικοί με συνολικό ποσό περίπου 1.000.000 ευρώ.

• Ο πρώτος κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας.
• Ο δεύτερος κωδικός αφορούσε χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «δημοκρατία», η διαδικασία αυτή γίνεται τέσσερις με πέντε φορές τον χρόνο και τα βήματα που ακολουθούνται είναι τα εξής: Στέλνεται από το υπουργείο Εξωτερικών στον πρόεδρο της Βουλής σφραγισμένος φάκελος. Συνήθως έχει μέσα μία σελίδα χαρτί, στην οποία αναγράφονται κωδικός και ένα γενικό ποσό.

Ως αιτιολογία συνήθως αναφέρεται πως είναι «για προώθηση εθνικών θέσεων (σ.σ.: λες και η προδοτική συμφωνία των Σκοπίων αποτελεί εθνική θέση) σε κράτη της αλλοδαπής» ή «ενίσχυση ΜΜΕ για προώθηση εθνικών θέσεων»!

Σε όσες εκ των περιπτώσεων ζητήθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία δεν δόθηκε απάντηση, γι' αυτό και πάντα τόσο ο πρόεδρος της Βουλής όσο και οι αντιπρόεδροι υπογράφουν όχι εγκρίνοντας τα ποσά αλλά αναφέροντας απλώς ότι έλαβαν γνώση.

Και αν το υπ. Εξωτερικών στη Βουλή κάνει έστω και αυτή την τυπική διαδικασία, το πάρτι με τα απόρρητα κονδύλια συνεχίζεται ακόμη και στις μέρες μας και σε άλλα υπουργεία, όπως συνέβαινε και είχε καταγγελθεί και στο παρελθόν.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν απόρρητα κονδύλια στον περιβόητο κωδικό «0896» όχι μόνο στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά και σε άλλα υπουργεία, όπως το Προστασίας του Πολίτη, το Εθνικής Αμυνας, το Εσωτερικών, το Μακεδονίας - Θράκης, αλλά και στην ΕΥΠ, που μέχρι πρόσφατα υπαγόταν στο γραφείο του πρωθυπουργού, που δεν δίνουν λογαριασμό πόσα ξοδεύουν και πού.

Αυτό από μόνο του είναι μείζον θέμα, καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασπατάλησης πόρων σε άγνωστους παραλήπτες και χωρίς κανέναν έλεγχο. Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όμως υποστηρίζεται ότι έχουν καταγραφεί όλα τα «απόρρητα κονδύλια»!

«Στο κάδρο» και ο Σόρος

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για όσα συνέβησαν στο υπουργικό συμβούλιο αναφορικά με τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, θέτοντας στο επίκεντρο τις καταγγελίες για χρηματόδοτηση του Τζορτζ Σόρος για την προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Συγκεκριμένα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ. θέτει δύο ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό. Το πρώτο:

«Αν αληθεύει ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πέραν των διαφωνιών, η συζήτηση στράφηκε γύρω από κατηγορίες περί διαχείρισης μυστικών κονδυλίων, καθώς και χρηματοδοτήσεων από τον Τζ. Σόρος για την “προώθηση” της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Το δεύτερο:

«Αν αληθεύει πως οι κατηγορίες αυτές και η δική σας αδρανής στάση αποτέλεσε την αιτία της παραίτησης του υπουργού των Εξωτερικών».

Οπως τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη, ουδέποτε σε συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου έχουν υπάρξει ανάλογες καταγγελίες ακόμη και στο απώτατο παρελθόν και χαρακτηρίζει αδιανόητο να μην αντιδρά ο πρωθυπουργός στα καταγγελλόμενα.

«Η διακίνηση σε διεθνές επίπεδο τέτοιων κατηγοριών προσβάλλει σοβαρότατα τη χώρα» ανέφερε το κόμμα της Φώφης Γεννηματά, ενώ ο γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε: «Ζητάμε απαντήσεις από τον πρωθυπουργό και όχι από τον προεδρεύοντα του υπουργικού συμβουλίου».

Την παρέμβαση του εισαγγελέα και για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων ζητά το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, σημειώνοντας ότι «για την Ενωση Κεντρώων δεν υπάρχουν μυστικά κονδύλια, υπάρχουν μόνο φανερά κονδύλια σε όλα τα υπουργεία γιατί διαχειρίζονται κρατικό χρήμα. Επομένως, είναι όλοι υπόλογοι».

«Οσο σημαντικό είναι να διερευνηθεί η υπόθεση με τα μυστικά κονδύλια, άλλο τόσο υποκριτικό είναι να πέφτουν ορισμένοι απ’ τα σύννεφα, αγνοώντας δήθεν την ύπαρξή τους» σχολίασε το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «τα μυστικά κονδύλια αποτελούν πρακτική όλων των κυβερνήσεων και, φυσικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. δεν αποτέλεσε, ούτε στο ζήτημα αυτό, εξαίρεση».

Αιχμές για υπονόμευση στην επιστολή παραίτησης

Πολυσέλιδη είναι η επιστολή παραίτησης που έστειλε ο Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό. Σε αυτήν εξηγεί τους λόγους της ενέργειάς του και, σύμφωνα με πληροφορίες, αφήνει αιχμές για υπονόμευση και παιχνίδια σε βάρος του ενόσω ήταν επιφορτισμένος με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που κατά τον ίδιο αποτέλεσε κυβερνητική πολιτική.

Χθες, ο τέως υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στο γραφείο του, στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία δήλωση. Για το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησής του συνεργάτες του έλεγαν ότι εναπόκειται στον πρωθυπουργό το αν τη δώσει στη δημοσιότητα.

Ο ίδιος θα τοποθετηθεί αναλυτικά, όπως εκτιμάται, στην εκδήλωση του «Πράττω» τη Δευτέρα στην Κρήτη. Ωστόσο, είναι πιθανό να το κάνει και κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, που ορίστηκε για αύριο.

Θολό παραμένει το τοπίο και για το αν ο Αλέξης Τσίπρας διατηρήσει την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έως τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πιθανόν να παραμείνει στο τιμόνι του ΥΠΕΞ μέχρι να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να μη διαταραχθεί και πάλι το κλίμα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝ.ΕΛ.

Από εκεί και μετά, ακούγονται διάφορα σενάρια, από το να οριστεί ακόμη ένας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών που θα εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό όταν δεν δύναται ο πρωθυπουργός, μέχρι να ανατεθούν τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών σε έναν μετριοπαθή πολιτικό του ΣΥΡΙΖΑ με γνώσεις της διπλωματίας.

Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν είναι καθόλου εύκολο. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ