Ένοπλες Συρράξεις

Υεμένη: Έγκλημα χωρίς τιμωρία από τους δολοφόνους με τις λευκές ρόμπες-Στέρεψαν τα δάκρυα στους βάλτους με το αίμα

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Αν πρόκειται να χτυπήσεις, προκάλεσε όσο περισσότερο πόνο μπορείς γιατί, όπως και να ‘χει, θα σε κατηγορήσουν, λέει μια αραβική παροιμία.

Οι Σαουδάραβες και οι σύμμαχοί τους είναι υπέυθυνοι για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία. Η Υεμένη έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο και οι δολοφόνοι με τις λευκές ρόμπες με την ανοχή-ή καλύτερα την συνενοχή της Δύσης-συνεχίζουν να σκορπούν τον όλεθρο.

Τουλάχιστον 56.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ένοπλη βία στην Υεμένη από τον Ιανουάριο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε μια ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα, ποσοστό που είναι κατά πέντε φορές υψηλότερο από ό, τι αναφέρθηκε προηγουμένως.

Ο νέος αριθμός περιλαμβάνει τους θανάτους τόσο των μαχητών όσο και των αμάχων στην Υεμένη από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2018, εξήγησε ο Andrea Carboni, ερευνητής στο Έργο Εντοπισμού Συγκρούσεων και Γεγονότων Ενόπλων Συγκρούσεων (ACLED).

Και να σκεφτεί κανείς πως δεν λαμβάνει υπόψη όσους έχουν πεθάνει λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει τη χώρα και των συναφών προβλημάτων της, όπως είναι οι ασθένειες και ο υποσιτισμός.

"Οι αριθμοί των θανάτων αναφέρονται στον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ως άμεση συνέπεια της ένοπλης βίας", δήλωσε ο Carboni στο Middle East Eye.

Κι όταν λέμε βία περιλαμβάνονται οι αεροπορικές επιθέσεις και το πυροβολικό από τις δυνάμεις συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που αγωνίζονται επί του παρόντος στην Υεμένη, καθώς και οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων φατριών εντός της χώρας.

Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε μια στρατιωτική εκστρατεία στην Υεμένη στις αρχές του 2015 για να εξαλείψει τους αντάρτες Houthi, οι οποίοι είχαν καταλάβει την πρωτεύουσα Sanaa. Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας κατηγορείται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Υεμένη, όπως η σκόπιμη βομβιστική επίθεση σε νοσοκομεία, λεωφορεία και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές. Υπάρχουν κατηγορίες επίσης για τη λήψη ομήρων και την αυθαίρετη κράτηση και βασανισμό των αντιπάλων, αλλά και κατηγορίες για όλων των πιθανών εγκλημάτων πολέμου.

Ωστόσο, καθώς η Υεμένη έχει καταστεί όλο και πιο κλειστή στους εξωτερικούς παρατηρητές και δημοσιογράφους εν μέσω της καταστροφικής σύγκρουσης, είναι δύσκολο να βρεθούν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των θανάτων.

Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα ανέφεραν συχνά τον αριθμό 10.000 θανάτων, αλλά το νούμερο αυτό παρέμεινε στατικό από το 2016 παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Ο αριθμός ήταν υποτιμημένος όταν ανακοινώθηκε, ανέφερε ο Carboni, επειδή βασίστηκε σε θανάτους που αναφέρονταν σε ιατρικές εγκαταστάσεις στη χώρα.

"Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους, τα θύματα, δεν φτάνουν στα ιατρικά κέντρα", ανέφερε.

“Σύμφωνα με εκτιμήσεις καταγράφονται περίπου 2.000 θάνατοι κάθε μήνα στην Υεμένη, οι συνολικοί θάνατοι μεταξύ της έναρξης της σύγκρουσης το 2015 και το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να τοποθετηθούν μεταξύ 70.000 και 80.000”, δήλωσε ο Carboni.

Οι αριθμοί συγκεντρώνονται από δευτερεύουσες πηγές, όπως είπε, όπως διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, αξιόπιστα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων και εκθέσεις ΜΚΟ.

Είπε ότι το να υπάρχει ένα ακριβές αριθμητικό στοιχείο είναι σημαντικό επειδή "οι θάνατοι είναι το πιο δύσκολο κομμάτι των πληροφοριών που μπορείτε να πάρετε σε ένα πλαίσιο σύγκρουσης".

Ωστόσο, ο Carboni είπε ότι ακόμη και ο αριθμός των 56.000 είναι πιθανότατα υποτιμημένος.

"Αυτές είναι οι εκτιμήσεις που βασίζονται στη μεθοδολογία που εφαρμόσαμε αλλού και είναι πιθανό να υποτιμηθούν και αυτές", δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι τα τρία τέταρτα όλων των θανάτων πολιτών στην Υεμένη οφείλονται στον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Oxfam ανέφερε ότι από τον Αύγουστο, τουλάχιστον ένας πολίτης σκοτώνόταν κάθε τρεις ώρες στον πόλεμο στην Υεμένη.

Επιπλέον, περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια κρούσματα χολέρας έχουν αναφερθεί τους τελευταίους 18 μήνες, συμπεριλαμβανομένων των 2.000 που αποδείχθηκαν μοιραία, δήλωσε η φιλανθρωπική οργάνωση."Κάθε ξεχωριστή ζωή που χάνεται σε αυτή την επαίσχυντη σύγκρουση, είτε με ένοπλες επιθέσεις είτε με πείνα και ασθένειες, θα πρέπει να είναι μια διεθνής οργή", δήλωσε ο Μουχίν Σίντιγκι, διευθυντής της Oxfam στην Υεμένη.

"Οι υποστηρικτές όλων των αντιμαχόμενων πλευρών πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι συνεργοί σε αυτή την ανθρωπογενή κρίση."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ