Οικονομία

Το «ταμείον είναι μείον» για μία από τις παλαιότερες κατασκευαστικές της χώρας

Μία από τις παλαιότερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας, η Τεχνική Ολυμπιακή, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, καθώς όπως αναφέρει η οικονομική έκθεση εξαμήνου, ο όμιλος εμφανίζει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, με τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις να ξεπερνούν την αξία των κυκλοφορούντων στοιχείων ενεργητικού.

Σύμφωνα με την εισηγμένη, η οποία σήμερα δεν εκτελεί κανένα έργο στην Ελλάδα, οι μεγάλες οφειλές του Δημοσίου έχουν επηρεάσει την ταμειακή ρευστότητα του ομίλου, δημιουργώντας επιπλέον χρηματοοικονομικό κόστος. Τα χρέη αυτά, που προέρχονται από εγκεκριμένες πιστοποιήσεις που περιείχαν αξία εκτελεσμένων εργασιών και πριμ νωρίτερης παράδοσης, δεν εξοφλούνται, λόγω μη έγκαιρης εκτέλεσης από το Δημόσιο των απαιτούμενων ενεργειών για τη σχετική έγκριση διάθεσης πίστωσης. Η εισηγμένη τοποθετεί τις οφειλές του Δημοσίου-εγγράφονται ως μακροπρόθεσμες απαιτήσεις- σε περίπου 17 εκατ. ευρώ, οι οποίες προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις.

Επίσης, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις περιλαμβάνεται ποσό 12 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά κυρίως προκαταβολές πελατών για κρατήσεις δωματίων στα ξενοδοχεία της θυγατρικής Πόρτο Καρράς "για τις οποίες θα παρασχεθούν οι υπηρεσίες και δεν αναμένεται να διακανονιστούν με μετρητά".

Περιλαμβάνονται ακόμη, δύο εκατομμύρια ευρώ προς μέλη διοικητικού συμβουλίου και βασικούς μετόχους, οι οποίοι αναμένεται να ικανοποιηθούν όταν η ρευστότητα το ομίλου το επιτρέψει, όπως επισημαίνεται.

Σύμφωνα με το capital.gr, λόγω του στενωπού ρευστότητας, η Τεχνική Ολυμπιακή βρίσκεται σε συζητήσεις με τις συστημικές τράπεζες για την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού της, με στόχο την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησής της. Και με στόχο την τόνωση της ρευστότητας, προχωρά στην πώληση ακινήτων της Πόρτο Καρράς- κυρίως όσων βρίσκονται για πολλά χρόνια ημιτελή. Ήδη, έχει πωλήσει οριζόντιες ιδιοκτησίες έναντι συνολικού τιμήματος της τάξης των 3,3 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ