Σκοπιανό

Το “καπάκι” της Ιστορίας άνοιξε: Δίγλωσσοι Ελληνες ζητούν αναγνώριση σκοπιανής μειονότητας στη Β. Ελλάδα! - «Να ανοίξουν σχολεία, να διδάσκουν την γλώσσα μας»

Απειλητικές για την Ελλάδα είναι οι εξελίξεις που πηγάζουν από την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών που παραδίδει μακεδονική εθνότητα, ιστορία και γλώσσα στο κρατίδιο της πΓΔΜ.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα συμφωνιών που δίνουν δικαιώματα αμφισβήτησης της ελληνικότητας των εδαφών μας και της ιστορίας μας και πυροδοτούν μια σειρά από εξελίξεις που θα ενδέχεται να αλλάξουν ριζικά τη δομή της περιοχής.

Να απαλείψουν κάθε τι αλυτρωτικό από τα σχολικά βιβλία των Σκοπίων προβλέπεται μέσα από τη συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Star, λάδι στη φωτιά ρίχνουν προκλητικοί δίγλωσσοι Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας, που αυτοαποκαλούνται... Μακεδόνες.

Το τωρινό άρθρο 49 του Σκοπιανού Συντάγματος ορίζει ότι: «η Δημοκρατία φροντίζει για το καθεστώς και τα δικαιώματα των ατόμων εκείνων που ανήκουν στο Μακεδονικό λαό σε γειτονικές χώρες». Με αυτή την κάλυψη δίγλωσσοι Έλληνες που κατοικούν στη Βόρεια Ελλάδα επιθυμούν να αυτοπροσδιοριστούν ως Μακεδόνες. Όπως ο μουσικός Κώστας Θεοδώρου ή Dine Doneff την καλλιτεχνική υπόσταση του οποίου αποθεώνει η Sueddeutsche Zeitung.

«Το πρώτο και κύριο, αναγνώριση Σκοπιανής μειονότητας στην Ελλάδα, να ανοίξουν σχολεία τα οποία θα διδάσκουν τη Σκοπιανή γλώσσα, δικαιώματα και όλα τα σχετικά που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί» εξηγεί ο εθνολόγος Δημήτρης Ευαγγελίδης.

Αν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών θα σημάνει η ώρα των επιτροπών. Στα δικά μας σχολικά βιβλία όμως οι αναφορές στα Σκόπια είναι ελάχιστες, ενώ στη γειτονική χώρα έχουν χυθεί τόνοι μελάνης σε ιστορία και γεωγραφία δικής τους επινόησης.

«Είναι προφανές πάντως ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να δει τις αλλαγές στο Σκοπιανό Σύνταγμα πριν αυτές μπουν σε ψηφοφορία» τονίζει ο Νικηφόρος Κωνσταντίνου, πρόεδρος Δ.Σ ΟΛΜΕ.
Ουράνιο τόξο

Το Ουράνιο Τόξο είναι ένα πολιτικό μόρφωμα στην Ελλάδα, με έδρα τη Φλώρινα που εκπροσωπεί μία ομάδα Σλαβόφωνων (δίγλωσσων Σλαβομακεδόνων) της ελληνικής Μακεδονίας.

Βασικός στόχος του κόμματος είναι η αναγνώριση αυτών των Σλαβόφωνων ως εθνική μακεδονική μειονότητα (ως Σλαβομακεδόνων) στην Ελλάδα. Όμως το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικού έθνους, αλλά ούτε και την ύπαρξη σλαβομακεδονικής μειονότητας στην ελληνική Μακεδονία, προς το παρών βέβαια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...