Κόσμος

Τουρκία: Φυλάκιση 6 ετών στον κυπριακής καταγωγής βρετανό Στέφανο Αριστείδου για συμμετοχή στον ISIS

Στη φυλακή οδηγούνται με ποινή φυλάκισης 6 ετών, ο Στέφαν Αριστείδου και η σύζυγος του, καθώς κρίθηκαν ένοχοι από τουρκικό δικαστήριο για συμμετοχή στον ISIS.

Όλα άρχισαν, το 2015, όταν ο νεαρός γνώρισε την καταγωγής Μπαγκλαντές σύντροφό του Kolsoma Begum. Η γνωριμία τους, οδήγησε τον Αριστείδου να ασπαστεί τον ισλαμισμό και να αποφασίσει να αφήσει πίσω την οικογένειά του στο Engfield της Βρετανίας, έχοντας ως τελικό προορισμό την Συρία. Στόχος, σύμφωνα με την απολογία τους, δεν ήταν η στράτευση με τον ISIS αλλά η ζωή κάτω από το θρησκευτικό νόμο της Σαριά.

Αρχικά, το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στην Ρέκκα, όπου και παντρεύτηκαν λίγο πριν μείνει έγκυος η Begum. Ο Αριστείδου μετακόμισε στη Μοσούλη πριν ο ιρακινός στρατός ξεκινήσει την επίθεσή του για να ανακαταλάβει την πόλη από τον ISIS τον περασμένο Οκτώβριο.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος αφηγείται, η εμπλοκή του με τον ISIS δεν ήταν αυτό που περίμενε, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη Ρέκκα. Ακολούθησαν διαφωνίες με ανώτερα στελέχη του χαλιφάτου, που είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση της οικονομικής στήριξης του.

Η ζωή στο χαλιφάτο ήταν μια «φυλακή», σύμφωνα με τον ίδιο. Κάτω από την πίεση της οργάνωσης, το ζευγάρι αποφάσισε την διαφυγή τους στην Αγγλία. Με την βοήθεια λαθρεμπόρων δραπέτευσαν στην πόλη Azaz, έως ότου αποφάσισαν να περάσουν στην Τουρκία στις 20 Απριλίου του 2017.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Αριστείδου μαζί με την σύζυγό του, συνελήφθη από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στην τουρκική πόλη Κιλίς, τρία μίλια από τα σύνορα της Συρίας. Όλο αυτό το διάστημα, μέχρι την προχθεσινή απόφαση, η οικογένεια, με το 6 μηνών παιδί τους, βρίσκονταν στο αστυνομικό κρατητήριο, ελπίζοντας για την έκδοσή τους στην Βρετανία.. Ωστόσο, μετά από την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, μοιάζει εξαιρετικά πιθανή η παραμονή τους στις τουρκικές φυλακές. Αυτό, βεβαίως, δεν είναι απαραιτήτως κακό, δεδομένου ότι το ανάλογο αδίκημα στη Βρετανια τιμωρείται με ποινές έως και ισόβια!

Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί στην Μεγάλη Βρετανία η συμμετοχή Βρετανών στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου περισσότερα από 850 άτομα έχουν ταξιδέψει στην Συρία και το Ιράκ με σκοπό να ενταχθούν σε κάποια από τις εξτρεμιστικές οργανώσεις που υπάρχουν στην περιοχή. Εικάζεται ότι οι μισοί από αυτούς έχουν επιστρέψει στην Αγγλία, ενώ εκτιμάται ότι 100 έχουν πεθάνει στις συγκρούσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ