Βόρεια Ήπειρος

«Τον εκτέλεσαν» - Ανακοίνωση-κόλαφος από την «Ομόνοια» - Απόπειρα συγκάλυψης των Αλβανικών ΜΜΕ, «κατέβασαν» δημοσιεύματα

Για “εκτέλεση” του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα από άνδρες των Ειδικών Δυνάμων της αλβανικής αστυνομίας, χθες το μεσημέρι στο χωριό Βουλιαράτες, κάνει λόγο η πολιτική οργάνωση “Ομόνοια" που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία.

Με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, κατηγορεί ευθέως την αλβανική αστυνομία για μη τήρηση των όσων προβλέπονται για τους “κανόνες ακινητοποίησης”, με αποτέλεσμα τον άδικο θάνατο του νεαρού Βορειοηπειρώτη, ενώ παράλληλα κατηγορεί τα Τίρανα για “ψυχολογικό κλίμα βίας” κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας, όπως επίσης και μερίδα αλβανικών ΜΜΕ για έξαρση ανθελληνικής προπαγάνδας που εντείνεται τις τελευταίες ώρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Θλίψη για εκτέλεση Κωσταντίνου Κατσίφα. Ανησυχία για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα μετά το βαρύ συμβάν με την έξαρση ανθελληνικής προπαγάνδας.

Θλίψη και αγανάκτηση είναι τα αισθήματα που χαρακτηρίζουν την ΕΕΜ μετά το θλιβερό τέλος της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην οποία έμεινε νεκρός ο Βουλιαρατινός Κωνσταντίνος Κατσίφας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι αστυνομικές δυνάμεις παραβλέποντας κανόνες ακινητοποίησης μεμονωμένου ατόμου οδηγήθηκαν στην εκτέλεση του.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλα συνέβησαν ενώ συνεχιζόταν οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ και στην Τελετή Μνήμης στους Βουλιαράτες υπήρχε επίσημη εκπροσώπηση Ελληνικής και Αλβανικής Κυβέρνησης. 

Προφανώς δεν είναι μόνο ζήτημα παραβίασης του βασικού δικαιώματος του ανθρώπου, αυτό της ζωής. Είναι το όλο ψυχολογικό κλίμα βίας που συντελείται εις βάρος της ΕΕΜ.

Ελπίζουμε το όλο ανθελληνικό κλίμα που προπαρασκευάζονταν προπαγανδιστικά απ’ την ώρα του πρώτου διαξιφισμού του συγχωρεμένου με την τοπική αστυνομία, οι εκκλήσεις άμεσα ανθελληνικών κομμάτων και οργανώσεων, αλλά και η αγωνιώδης προσπάθεια αλλαγής πολιτικής ατζέντας στα Τίρανα να μην ήταν λόγοι που επηρέασαν τη συμπεριφορά των δυνάμεων που κατέφθασαν απ’ την πρωτεύουσα.

Το μήνυμα προς την εδώ διαβίωσα ΕΕΜ και τους εκατοντάδες φιλοξενούμενους σήμερα απ’ την Ελλάδα είναι δυστυχώς δυσάρεστο.

Εμείς όμως στην ΟΜΟΝΟΙΑ θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι δεν θα πτοηθούμε στην καταγγελία της αδικίας απ’ την ασφυκτική πίεση που ασκείται απ’ τα ΜΜΕ λειτουργώντας δυστυχώς ως βενζίνη στη φωτιά.

Συλλυπητήρια στους οικείους του Κωνσταντίνου! Ο Θεός να τον συγχωρεί και αναπαύει στους ουρανούς!»

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το θύμα -λόγω και της χθεσινής εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940- είχε υψώσει μια μεγάλη ελληνική σημαία στους Βουλιαράτες, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια.

Άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας που βρισκόντουασαν στο χωριό, προφανώς για λόγους ασφαλείας της τελετής στο ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο πεσόντων του ελληνοϊταλικού πολέμου, επιχείρησαν να κατεβάσουν τη σημαία προκαλώντας την αντίδραση του Κατσίφα που φέρεται να διαπληκτίστηκε μαζί τους. Όταν αυτοί τον απείλησαν, πήγε στο σπίτι του και επέστρεψε με ενα καλασνικοφ -που κατείχε παράνομα- και άρχισε να πυροβολεί για εκφοβισμό στο αέρα. Μία άλλη εκδοχή θέλει να το κάνει προκειμένου να τιμήσει τους Έλληνες νεκρούς του 1940-1941.

Αποτέλεσμα ν' ακολουθήσει άγριο κυνηγητό και καταζητησή του απο την στυνομία για αρκετές ώρες. Παράλληλά έφτασαν στο χωριό, επιπλέον αστυνομικές ενισχύσεις απο το Αργυρόκαστρο, που ξεκίνησαν τους ελέγχους μέσα και έξω απο τους Βουλιαράτες. Η αστυνομία εισέβαλλε στην κατοικία του θύματος, αναζητώντας τον, ασκώντας βία στα συγγενικά του πρόσωπα σύμφωνα με καταγγελίες. Τελικά τον εντόπισαν το μεσημέρι σε μια εγκαταλελειμμένη δεξαμενή στα υψώματα επάνω απο το χωριό με τραγική κατάληξη λίγο αργότερα τον θανατό του από σφαίρες που δέχτηκε στο κεφάλι και στο στήθος.

Προκλητική ανακοίνωση του Αλβανικού ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Αλβανίας, για το περιστατικό που συνέβη σήμερα (χθες) στους Βουλιαράτες του Αργυροκάστρου, όπου έχασε τη ζωή του ο πολίτης Κωνσταντίνος Κατσίφας, εκφράζει τη λύπη του για την αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση της εκδήλωσης στη γειτονική χώρα.

Οι περιστάσεις στις οποίες ο πολίτης Κατσίφας έχασε τη ζωή του, έχουν επίσημα ανακοινωθεί από τις αρμόδιες αρχές της Αλβανίας.

Η Κρατική Αστυνομία εξήγησε λεπτομερώς ότι πρόκειται για ένα γεγονός απομονωμένο από τις σημερινές δραστηριότητες στην περιοχή και μια κατάφωρη περίπτωση εξτρεμιστικής επιθετικότητας κατά της αλβανικής κρατικής αστυνομίας.

Το υπουργείο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων εκφράζει την απογοήτευσή του για την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας , η οποία όχι μόνο δεν καταδικάζει την επίθεση με όπλο κατά των δυνάμεων ασφαλείας μας, αλλά μιλάει για ‘απαράδεκτη απώλεια ζωής’.

Κάνουμε έκκληση για σύνεση καθώς οι πολιτικές και διπλωματικές παρανοήσεις της υπόθεσης αυτής είναι σαφείς και άνευ προηγουμένου, διαβεβαιώνουμε τους γείτονές μας ότι η Αλβανία είναι μια ασφαλής και ειρηνική χώρα για όλους τους πολίτες της, συμπεριλαμβανομένων χωρίς διακρίσεις εκείνων της ελληνικής ιθαγένειας.

Τα ερωτήματα που θέτει το himara.gr

Οι πρώτες φωτογραφίες των δημοσιογράφων που βρέθηκαν άμεσα στο σημείο, μιας και θα παρακολουθούσαν την εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου στο στρατιωτικό νεκροταφείο, δεν έδειχναν κανένα περιπολικό να είχε δεχθεί σφαίρες.

Αφού "εμφανίστηκε" η φωτογραφία του περιπολικού, απορήσαμε πως γλύτωσαν οι αστυνομικοί από τα πυρά. Πως γλυτώνεις από κάποιον που σε σημαδεύει με καλάσνικοφ και πυροβολεί από τις δυο πλευρές του οχήματος; Αν είχε στρέψει το καλασνικοφ προς αυτούς τι τον εμπόδισε και δεν κατάφερε να τους σκοτώσει εάν αυτό πραγματικά επεδίωκε;

Όταν περικυκλώθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις και ανταπέδωσε τα πυρά δεν σκέφτηκε κανείς πως θα ξεμείνει από πυρομαχικά και η σύλληψη θα ήταν εύκολη υπόθεση; Ακόμη και εκεί αν ήθελε να σκοτώσει κάποιον αστυνομικό απ' τους πολλούς δεν θα το είχε καταφέρει;

Γνωρίζουμε πως τα αλβανικά ΜΜΕ έχουν άμεση ενημέρωση από την αλβανική αστυνομία, για του λόγου το αληθές από τα πρώτα λεπτά είχε δημοσιευθεί το ονοματεπώνυμο και η φωτογραφία του Κωνσταντίνου απ' όλες τις αλβανικές ιστοσελίδες και κανάλια. Όταν έφτασε στην σελίδα μας η πληροφορία πως τον συνέλαβαν, την ίδια πληροφορία επιβεβαίωσαν και τα αλβανικά ΜΜΕ που έγραψαν για την σύλληψη του πριν από μερικές ώρες δημοσιεύοντας και φωτογραφίες.

Λίγα λεπτά μετά την δολοφονία του οι σελίδες αυτές έχουν διαγραφεί ή έχει αλλάξει το περιεχόμενο και ο τίτλος και αντί για σύλληψη γράφει πως έπεσε νεκρός. Η μηχανή της google έχει συγκρατήσει αυτή την απόπειρα συγκάλυψης των γειτονικών ΜΜΕ και σας παραθέτουμε τις εικόνες.

Πως μια σύλληψη ξαφνικά έγινε δολοφονία; Πως τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης έπεσαν τόσο έξω; Είμαστε πεπεισμένοι πως κάποιοι άλλαξαν γνώμη τελευταία στιγμή για το φινάλε της τραγικής αυτής υπόθεσης, κάποιοι θεώρησαν πως μια σύλληψη δεν θα περνούσε το μήνυμα προς την Ελλάδα και την ελληνική μειονότητα.

Ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η αλήθεια είναι να εξετάσουν το άψυχο σώμα του Κωνσταντίνου ιατροδικαστής και εμπειρογνώμονας από την Ελλάδα. Αυτοί θα μπορέσουν να δώσουν σαφή απάντηση για τα πραγματικά αίτια του θανάτου.

Η τελευταία ανάρτηση του Κωνσταντίνου στο facebook.

 



Πως μια σύλληψη ξαφνικά έγινε δολοφονία; Πως τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης έπεσαν τόσο έξω; Είμαστε πεπεισμένοι πως κάποιοι άλλαξαν γνώμη τελευταία στιγμή για το φινάλε της τραγικής αυτής υπόθεσης, κάποιοι θεώρησαν πως μια σύλληψη δεν θα περνούσε το μήνυμα προς την Ελλάδα και την ελληνική μειονότητα.

Ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η αλήθεια είναι να εξετάσουν το άψυχο σώμα του Κωνσταντίνου ιατροδικαστής και εμπειρογνώμονας από την Ελλάδα. Αυτοί θα μπορέσουν να δώσουν σαφή απάντηση για τα πραγματικά αίτια του θανάτου.

Η τελευταία ανάρτηση του Κωνσταντίνου στο facebook.
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ