Πατριαρχεία

Τι συζήτησε η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το ουκρανικό-Δήλωση με νόημα

Κι ενώ όλη η Ορθοδοξία περιμένει με κομμένη την ανάσα την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το ουκρανικό καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η συνεδρίαση της Συνόδου του οικουμενικού θρόνου, είναι πολύ πιθανό οι αποφάσεις να πάρουν παράταση...

Ένα μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, ο Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος δήλωσε ότι η απόφαση για την αυτοκεφαλία της ουκρανικής εκκλησίας θα γίνει όταν έρθει η ώρα!

«Μιλήσαμε για τον τόμο, η απόφαση θα ληφθεί όταν έρθει η ώρα, αλλά το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει το δικαίωμα να λάβει μια τέτοια απόφαση (για τη χορήγηση αυτοκεφάλου)», δήλωσε ο Μητροπολίτης Αρσένιος μιλώντας προς τους Ραδιοφωνικούς συντάκτες της Ουκρανίας στο περιθώριο της Συνόδου.

Όταν ερωτήθηκε για τις σχέσεις με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία αντιτίθεται στην αυτοκεφαλία, ο ιεράρχης της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης είπε: “Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα προβλήματα, αλλά με τη βοήθεια του Θεού θα ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε όλα να είναι τόσο ειρηνικά όσο πρέπει”.

Πάντως χθες ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος είχε προσωπική συνεργασία με τους δύο Έξαρχους που απέστειλε στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Έξαρχοι πιστεύουν ότι οι σχισματικές φατρίες που δεν μπόρεσαν να να μετανοήσουν και να επιστρέψουν στην κανονική Εκκλησία είναι στην πραγματικότητα έτοιμες να λάβουν αυτοκέφαλια. "Νομίζω ότι οι εκκλησίες στην Ουκρανία είναι έτοιμες να ενωθούν, έτοιμες για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια, αν όχι αρκετούς μετά από αιώνες. Το πότε αυτό μπορεί να συμβεί, είναι δύσκολο να το πούμε. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω για τώρα, "δήλωσε ο ένας εκ των δύο, ο κ. Δανιήλ.

 

Η Ρωσική Εκκλησία στο Εξωτερικό κατηγορεί την Κωνσταντινούπολη

Στο μεταξύ η Σύνοδος των Επισκόπων της υπερορίου Ρωσικής Εκκλησίας, κατηγορεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο για εισπήδηση σε ξένο έδαφος και ζήτησε την αντιμετώπιση του κακού που απειλεί την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

"Εμείς, τα μέλη της Συνόδου των Επισκόπων της Ρωσικής Εκκλησίας του Εξωτερικού, η οποία εκτελεί τη δουλειά της στα εδάφη της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και άλλων εθνών της Δύσης, εξυπηρετώντας πολυάριθμους μετανάστες από τα εδάφη της, οι ιστορικοί Ρώσοι και οι απόγονοί τους εκφράζουμε τη βαθιά αγανάκτηση μας για την καταφανή παραβίαση των ιερών κανόνων από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης ", ανέφερε η Σύνοδος των Επισκόπων της Ρωσικής Εκκλησίας του Εξωτερικού σε δήλωση την Τετάρτη

Η απόφαση της Κωνσταντινούπολης "στέλνει τους Έξαρχους της στην κανονική επικράτεια της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, χωρίς τη συμφωνία και την άδεια της Αυτού Αγιότητας Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου και της Μακαριότητάς του Μητροπολίτη Κιέβου & πάσης Ουκρανίας Ονούφριου και πραγματοποιεί μια πρωτοφανή εισπήδηση από μια τοπική Εκκλησία σε μια άλλη κανονική επικράτεια, η οποία έχει τη δική της τοπική Εκκλησία που είναι μόνο υπεύθυνη για το Ορθόδοξο ποίμνιο της χώρας αυτής ", αναφέρει η δήλωση επίσης.

Σημειώνει ακόμη ότι αυτό το βήμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου απειλεί την ενότητα της ορθόδοξης πίστης. Τέλος η Σύνοδος καλεί τον Ορθόδοξο κόσμο να «διπλασιάσει τις ιερές και ένθερμες προσευχές τους για την ειρήνη στην Ουκρανία και να αντισταθεί ανεπιφύλακτα στο κακό που απειλεί σήμερα τους διωκόμενους αδελφούς μας , τα παιδιά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ».

Το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα πάντως έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και καθημερινά έρχεται στο προσκήνιο μια πληθώρα αναλύσεων.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle η Regina Elsner, εμπειρογνώμον της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κέντρο Ανατολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών (ZOiS) στο Βερολίνο, πιστεύει ότι η σημερινή κρίση "θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση". Η αντίδραση της Μόσχας δείχνει ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι "εντελώς ανίσχυρη αυτή τη στιγμή" για το ζήτημα της Ουκρανίας, είπε.

Από την άλλη πλευρά ειδικοί δίνουν μια απάντηση στο γιατί η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δέχεται τώρα μια πραγματική επίθεση. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στο Κρεμλίνο και ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία έχουν αλλάξει δραματικά την αντίληψη περί Ρωσίας για την κοινή γνώμη στην Ουκρανία: η Μόσχα θεωρείται πλέον ως αδελφικό έθνος, αλλά ως επιτιθέμενο. Η αντίληψη αυτή επεκτείνεται και στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία εδώ και χρόνια έχει στενή σχέση και επικύρωσε τις πολιτικές του Κρεμλίνου

Όλοι πάντως συμφωνούν πως μια πιθανή ουκρανική αυτοκεφαλία υπάρχουν φόβοι να οδηγήσει σε ένταση και βία. Οι σχισματικοί υπό το “Πατριαρχείο Κίεβου” έχουν ανακοινώσει την αξίωσή επί του διάσημου Κτίριου του 11ου αιώνα της Μονής των Σπηλαίων ή το μοναστήρι στο Pochayiv.

Τέλος δύο θρησκευτικές κοινότητες της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC) έχουν ασκήσει νομικές αξιώσεις, αμφισβητώντας το δικαίωμα του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, να απευθύνει έκκληση στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης να δημιουργήσει μια νέα αυτοκέφαλη ουκρανική εκκλησία.

Αυτό είναι τώρα το τρίτο ένδικο μέσο εναντίον του ουκρανικού κράτους, καθώς το Επαρχιακό Διοικητικό Δικαστήριο του Κιέβου έχει επίσης το περιστατικό της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης του Κράτους Δικαίου σχετικά με την αρμοδιότητα των ουκρανικών αρχών να παρεμβαίνουν στις δραστηριότητες της Εκκλησίας και θρησκευτικές οργανώσεις.

Και οι δύο κοινότητες απαιτούν να αναγνωριστεί το παράνομο του αιτήματος και να ανακληθεί το ψήφισμα σχετικά με την έκκληση προς την Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ