Περιβάλλον

Τα πιο τρομακτικά πλάσματα που μπορεί να συναντήσει κανείς στα βάθη των ωκεανών (εικόνες, βίντεο)


Οι αχανείς ωκεανοί του πλανήτη καλύπτουν περισσότερο από το 70% της συνολικής επιφάνειας του πλανήτη, ωστόσο σε μεγάλο ποσοστό παραμένουν ένα ανεξερεύνητο μυστήριο για τους ανθρώπους.

Παρόλο που η χαρτογράφηση των πλασμάτων που ζουν στα βάθη των θαλασσών έχει κάνει αλματώδη βήματα τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα θαλάσσια πλάσματα για τα οποία έχουν συγκεντρώσει στοιχεία είναι αρκετά λιγότερα από όσα παραμένουν άγνωστα σε όλου μας.

Από τα γιγαντιαία κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια) μέχρι τους γίγαντες του βυθού (φαλαινοκαρχαρίες, φάλαινες) κι από τα πελώρια καβούρια των ιαπωνικών θαλασσών μέχρι τις δηλητηριώδεις μέδουσες με πλοκάμια μήκους ως και 5 μέτρων, ο βυθός παραμένει ένα καλά κρυμμένο μυστήριο, ακόμα και για όσους έχουν αφιερώσει ολόκληρη την ζωή τους στην εξερεύνησή του.

Το Science Insider, λοιπόν, μάζεψε τα πιο τρομακτικά είδη ζωής που μπορεί να συναντήσει κανείς αρκετά χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε ένα βίντεο που κόβει την ανάσα και που θα μπορούσε να αποτελεί σενάριο ταινίας τρόμου.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FBusinessInsiderScience%2Fvideos%2F285241702117722%2F&show_text=0&width=560

Έτσι, στα 140 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας κάποιος θα μπορούσε να συναντήσει ένα μεγαλόστομο καρχαρία, το μήκος του οποίου φτάνει μέχρι και 5,5 μέτρα, ενώ το άνοιγμα των σαγονιών του τα 130 εκατοστά, ικανό μέγεθος για να καταπιεί έναν ενήλικο άνθρωπο. Ωστόσο, το διαιτολόγιο του μεγαλόστομου καρχαρία περιλαμβάνει αποκλειστικά πλαγκτόν και θαλάσσια άλγη. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν καταφέρει μόλις τρεις φορές να βιντεοσκοπήσουν αυτό το είδος καρχαρία, που συγκαταλέγεται μεταξύ των σπανιότερων πλασμάτων του πλανήτη.

https://youtu.be/bHiL7MPAZ0g

Προχωρώντας ακόμα βαθύτερα στα 300 μέτρα από την επιφάνεια, υπάρχει η πιθανότητα συνάντησης με τα πελώρια καβούρια-αράχνες των ιαπωνικών θαλασσών. Tα καβούρια αυτά μπορούν να φτάσουν σε βάρος τα 40 κιλά, ζουν μέχρι και έναν αιώνα, ενώ θεωρούνται από τις εκλεκτότερες λιχουδιές της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

https://youtu.be/Y8P_OV8DFSk

Περίπου μισό χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια κάνει την εμφάνισή του ακόμα ένα είδος καρχαρία, που όμως μοιάζει περισσότερο με χέλι. O πτυχωτός καρχαρίας ζει μέχρι και σε βάθος 1.500 μέτρων στις θάλασσες του Ειρηνικού και μπορεί να φτάσει σε μήκος μέχρι και τα δύο μέτρα.

Στη συνέχεια συναντάμε τα καλαμάρια-βαμπίρ, τα οποία είναι γνωστά καθώς μπορούν να παράξουν φως, ενώ τρέφονται με ήδη νεκρά ψάρια που βρίσκονται στην επιφάνεια.

Αποτέλεσμα εικόνας για ωαμπιρε σ;θιδ

Σε βάθος 800 μέτρων κάνει την εμφάνισή του ο καρχαρίας-γκόμπλιν, που χρωστάει την ονομασία του στην ομοιότητά του με τα γνωστά μας γκόμπλινς.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως πρόκειται για έναν από τους πιο παλιούς κατοίκους της Γης, ενώ πιστεύεται ότι παραμένει απαράλλαχτος εδώ και 25 εκατομμύρια χρόνια.

https://youtu.be/fYpn2u2Wag4

100 μέτρα πιο κάτω συναντάμε το ασχημότερο ψάρι στον κόσμο, το blobfish, η εμφάνιση του οποίου είναι ικανή να σας αναγκάσει να μην ξαναβουτήξετε ποτέ στο νερό.

Στη συνέχεια εισερχόμαστε στην ζώνη του λυκόφωτος, όπου το φως του ήλιου είναι αδύνατο να φτάσει, δίνοντας την ευκαιρία σε μερικά από τα πιο φρικιαστικά πλάσματα να περνούν απαρατήρητα.

Η μεγαλύτερη μέδουσα της Γης, η Tiburonia Grandrojo, έχει διάμετρο μέχρι και 1 μέτρο, ενώ απαντάται στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Σειρά παίρνει το ψάρι με τα μεγαλύτερα δόντια αναλογικά με το μέγεθός του, καθώς το fangtooth αδυνατεί να κλείσει το στόμα του λόγω του μεγέθους των δοντιών του.

Τέλος, ο μεγαλύτερος φόβος των ναυτικών των προηγούμενων αιώνων. Το γιγαντιαίο καλαμάρι του Ειρηνικού ωκεανού, το μυθικό κράκεν, ζει σε βάθος 2 και πλέον χιλιομέτρων, ενώ με μήκος 14 μέτρων αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη αρκετών.

https://youtu.be/neQtrQvLV9Y

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ