Κοινωνία

«Σύγχρονο Κωσταλέξι» στην Καλλιθέα: Δεκαετής κάθειρξη στην 82χρονη που βασάνιζε παράλυτη

Περίπου τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη της τραγικής ιστορίας της, έπεσε και η αυλαία της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση, που διεξαγόταν σε δεύτερο βαθμό στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας.

Το δικαστήριο καταδίκασε την 82χρονη Όλγα Μαχατίδου, την γυναίκα που ήταν επιφορτισμένη με το καθήκον να φροντίζει τη Μαρία, σε κάθειρξη δέκα ετών. Η συγκεκριμένη ποινή της επιβλήθηκε κατά μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε έκθεση ζωής σε κίνδυνο. Μετά την έκδοση της ετυμηγορίας η ηλικιωμένη γυναίκα αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές. Σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως, καταδίκασαν δικαστές και ένορκοι και έναν συγγενή της Μαρίας, επίσης κατηγορούμενο στην υπόθεση.

Συγκλονιστικές ήταν οι καταθέσεις που έδωσαν στο δικαστήριο γείτονες της Μαρίας, που καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο, έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας που είχε κάνει μετά το θάνατο της γιαγιάς της. Συγκεκριμένα, στην κατάθεσή της η Ιωάννα Πλεύρη, γειτόνισσά της, που αποκάλυψε την ιστορία της Μαρίας και πλέον είναι η δικαστική της συμπαραστάτριά της, ανέφερε πως η φροντίδα της 36χρονης τότε κοπέλας πέρασε στην 82χρονη κατηγορούμενη, όταν έφυγε από τη ζωή η μητέρα της.

Όπως είπε η μάρτυρας, για πολλά χρόνια οι γείτονες είχαν την αίσθηση ότι η Μαρία είχε τη φροντίδα που έπρεπε. Το 2014, ωστόσο, όταν η κατηγορούμενη αρρώστησε, εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια πως κάτι δεν πήγαινε καλά στο διαμέρισμα. Περιέγραψε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή της η μάρτυρας: «Το 2014 η μητέρα μου είπε ότι έχουν βγάλει έξω τη Μαρία και ότι ακούει διάφορα. Δεν μπορούσα να δω, γιατί ήταν καλυμμένη με σεντόνια και κουρτίνες μπάνιου. Παρακαλούσε για νερό και φαγητό. Της μιλούσαν άσχημα. Κάποια στιγμή που αντιλήφθηκα ότι έλειπε η κατηγορούμενη, χτύπησα την πόρτα και άνοιξε ο συγγενής της. Βγήκα στο μπαλκόνι. Είδα ένα σκελετό. Τα μαλλιά κουρεμένα ασύμμετρα. Γεμάτη πληγές. Σκασμένα χέρια και δόντια σάπια. Έμεινα... Μούδιασα. Μου είπε "δεν είμαι πολύ καλά, με χτυπάει η Όλγα. Θέλω να αλλάξω γυναίκα. Να φύγουν αυτοί"».

Άλλη γειτόνισσα της Μαρίας, που κλήθηκε και κατέθεσε στο δικαστήριο, περιέγραψε στην κατάθεσή της: «Μου χτύπησε το κουδούνι η κυρία Πλεύρη σε χάλια κατάσταση και μου λέει θέλω να δεις κάτι. Αυτό που είδα με συγκλόνισε ως άνθρωπο. Αποστεωμένος άνθρωπος, σαν παιδί στην Αφρική. Υπήρχε και οσμή σηψαιμίας. Τότε κινητοποιηθήκαμε πόρτα πόρτα. Μετρούσαν τα λεπτά για να σωθεί το κορίτσι». Η ίδια αναφέρει πως η σημερινή εικόνα της Μαρίας «δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που είχε το 2014, καθώς έχει πάρει βάρος, είναι χαρούμενη και γελάει».

Στην απολογία της στο δικαστήριο η 82χρονη κατηγορουμένη υποστήριξε πως όλα όσα της καταλογίζονται είναι ψέματα. Ανέφερε μεταξύ άλλων η κατηγορουμένη: «Σε ποιο χάλι ήταν; Φώναξα τόσες φορές ασθενοφόρο. Εγώ προσπάθησα σε όλα τα νοσοκομεία. Πήγα να καθαρίσουμε τις πληγές και μας την έδιναν πίσω. Σε τι κακή κατάσταση βρέθηκε; Είχα τον καρκίνο και δυο εβδομάδες την άφησα. Πλήρωσα το κρεβάτι καινούργιο, δυο τέντες, την πρόσεχα. Έπαιρνα σεντόνια και φάρμακα. Ό,τι ήθελε από φαγητό έπαιρνα».

«Καταπέλτης» ήταν ο εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος, αφού ζήτησε την καταδίκη των κατηγορουμένων, όπως και σε πρώτο βαθμό, ανέφερε πως «από το 2008 υπήρξε με αδιαφανείς συνθήκες υφαρπαγή του διαμερίσματος της Μαρίας» και πως «στόχος της κατηγορουμένης ήταν η αφαίρεση της ζωής της Μαρίας, για να καρπωθεί το όφελος της μεταβίβασης του διαμερίσματός της».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...