Κόσμος

Συρία: Αποσύρονται βαρέα όπλα από την «αποστρατικοποιημένη ζώνη» της Ιντλίμπ

Οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές απέσυραν το μεγαλύτερο μέρος των βαρέων όπλων τους από τη μελλοντική «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), την παραμονή της καταληκτικής ημερομηνίας που ορίζει η ρωσο-τουρική συμφωνία για αυτό το τελευταίο προπύργιο των εξεγερμένων.

Οι τζιχαντιστικές παρατάξεις που κυριαρχούν στο 70% της μελλοντικής «ζώνης αποκλιμάκωσης» συντονίστηκαν με το Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης (FNL), τον κύριο συνασπισμό των ανταρτών που ολοκλήρωσε χθες την απόσυρση των βαρέων όπλων του από την ουδέτερη ζώνη, θέτοντας τέρμα σε μια αβεβαιότητα πολλών εβδομάδων.

Η συμφωνία του Σότσι, που επιτεύχθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου από τη Ρωσία, σύμμαχο του καθεστώτος, και την Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες, επέτρεψε την αναβολή μιας επικείμενης επίθεσης της Δαμασκού εναντίον της επαρχίας Ιντλίμπ και τμημάτων των γειτονικών επαρχιών Χάμα, Λαττάκεια και Χαλέπι, τα οποία τελούν επίσης υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων.

Η συμφωνία προβλέπει την απόσυρση των βαρέων όπλων από μια ουδέτερη ζώνη πλάτους 15 έως 20 χλμ. έως την Τετάρτη (αύριο) και στη συνέχεια την αποχώρηση των τζιχαντιστών από αυτή την «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» πριν από τις 15 Οκτωβρίου.

«Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), όπως και άλλες παρατάξεις (των τζιχαντιστών) μεταφέρουν αυτή τη στιγμή τα βαρέα όπλα» εκτός της «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», δήλωσε τη Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπική πηγή που πρόσκειται στην τζιχαντιστική οργάνωση.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε σήμερα πολλά βαρέα όπλα που ανήκουν στο FNL, μεταξύ των οποίων άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα, κανόνια μεγάλου διαμετρήματος, σε μια περιοχή που βρίσκεται 20 χλμ. από την ουδέτερη ζώνη.

Θωρακισμένα οχήματα τοποθετήθηκαν μέσα σε τάφρους για να προφυλαχθούν από ενδεχόμενη αεροπορική επίθεση, σύμφωνα με τον ίδιον.

Σύμφωνα με τον Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντή του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «η ουδέτερη ζώνη έχει τώρα σχεδόν αδειάσει από όλα τα βαρέα όπλα την παραμονή της καταληκτικής ημερομηνίας, εκτός του βόρειου τμήματος της επαρχίας της Λαττάκειας, όπου καμία κίνηση απόσυρσης δεν έχει παρατηρηθεί», τις τελευταίες ημέρες.

Σε αυτό τον τομέα, οι τζιχαντιστές έχουν κρύψει τα βαρέα όπλα τους «μέσα σε χαρακώματα και σε μυστικές τοποθεσίες», σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν.

Οι τζιχαντιστές άρχισαν διακριτικά να αποσύρουν τα βαρέα όπλα τους πριν από τρεις ημέρες, σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν.

«Καμία παράταξη, είτε των ανταρτών είτε των τζιχαντιστών, δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης» σε περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας, εξηγεί ακόμη ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Τη Δευτέρα, πηγή που πρόσκειται στην HTS επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η ομάδα αναγκάστηκε να αποδεχθεί τη συμφωνία ώστε να προστατευθούν τα περίπου τρία εκατομμύρια κατοίκων της Ιντλίμπ, περίπου οι μισοί από τους οποίους είναι εκτοπισμένοι από άλλα πρώην προπύργια των ανταρτών.

«Όλος ο κόσμος αναγκάστηκε να αποδεχθεί την πρωτοβουλία αν και με βαριά καρδιά», δήλωσε η πηγή αυτή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...