ΗΠΑ

Συνάντηση Πομπέο με τον βασιλιά Σαλμάν για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου

Τον Σαουδάραβα Βασιλιά Σαλμάν αναμένεται να συναντήσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, καθώς κλιμακώνεται η αγωνία- και τα σενάρια- για την τύχη του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Πομπέο θα επισκεφθεί αργότερα την Τουρκία, όπου ο Κασόγκι εθεάθη για τελευταία φορά, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, πριν από δύο εβδομάδες.

Τούρκοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες, κάτι που το Ριάντ αρνείται εξαρχής και κατηγορηματικά.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε με τον Σαουδάραβα βασιλιά, ο οποίος αρνήθηκε ότι γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με το τι συνέβη στον Κασόγκι.

Ερευνητές της τουρκικής αστυνομίας αλλά και η σαουδαραβική ομάδα έρευνας «σάρωσαν» το προξενείο, ωστόσο αποχώρησαν πριν λίγο. Ήταν πάντως η πρώτη φορά που τους επετράπη να μπουν στο κτίριο μετά την εξαφάνιση του δημοσιογράφου.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το BBC, ανεπιβεβαίωτες αναφορές από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αφήνουν να εννοηθεί πως η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να παραδεχθεί πως ο δημοσιογράφος έχασε τη ζωή του ως αποτέλεσμα της ανάκρισης, που δεν εξελίχθηκε καλά, και πως η αρχική πρόθεση ήταν η απαγωγή του.

Το Αλ Τζαζίρα μεταδίδει, επικαλούμενο το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Τουρκίας, πως βρήκε στοιχεία που στηρίζουν το σενάριο δολοφονίας του Κασόγκι μέσα στο προξενείο.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με τους συμμάχους της στη Δύση.

Τουρκική πηγή ασφαλείας πάντως ανέφερε στο BBC πως υπάρχουν αρχεία εικόνας και ήχου που καταγράφουν τη δολοφονία του Κασόγκι μέσα στη διπλωματική αποστολή της Σαουδικής Αραβίας.

Χθες, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας διέταξε να γίνει έρευνα για την υπόθεση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...