Κόσμος

Στο «σκοτάδι» η Interpol για την τύχη του αγνοούμενου προέδρου της! Η απόφαση για την σύζυγό του

Η Interpol κάλεσε το Πεκίνο να αποσαφηνίσει την κατάσταση σε σχέση με τον πρόεδρο της υπηρεσίας Μενγκ Χονγκγουέι, ο οποίος αγνοείται όταν επισκέφθηκε την Κίνα.

“Η Interpol έχει ζητήσει μέσω επίσημων διαύλων επιβολής του νόμου διευκρινίσεις από τις κινεζικές αρχές για την κατάσταση του προέδρου της, Μενγκ Χονγκγουέι”, ανέφερε στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας ο Γερμανός Γιούργκεν Στοκ, ο οποίος είναι ο γενικός της γραμματέας.

“Η Γενική Γραμματεία της Ιντερπόλ ανυπομονεί να λάβει επίσημη απάντηση από τις κινεζικές αρχές για να διαχειριστεί τις ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση του προέδρου”, προσθέτει ο Στοκ στην ανακοίνωσή του.

Ο πρόεδρος της Interpol και η σύζυγός του

Οι γαλλικές αρχές είναι προβληματισμένες από την εξαφάνιση του Μενγκ Χονγκγουέι και ανησυχούν, επίσης, για τις απειλές που δέχτηκε η σύζυγός του, η οποία και κατήγγειλε την εξαφάνισή του.

Τα ίχνη του Μενγκ χάθηκαν αφού έφυγε από τη Λιόν – έδρα της υπηρεσίας – για να επισκεφθεί την Κίνα, τη γενέτειρά του, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται ότι “συνεχίζονται οι επαφές με τις κινεζικές αρχές” και ότι το Παρίσι “προβληματίζεται” με την υπόθεση αυτή.

Η οικογένεια του προέδρου της Ιντερπόλ δεν έχει κανένα νέο του από τις 25 Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα ωστόσο είχε αναφερθεί ότι τα ίχνη του χάθηκαν στις 29 του μηνός.

Η σύζυγος του Μενγκ, η οποία επικοινώνησε με τις αστυνομικές αρχές στη Λιόν, δήλωσε επίσης ότι η ίδια έχει δεχτεί απειλές τόσο από το τηλέφωνο όσο και σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Για λόγους ασφαλείας της, η κ. Μενγκ έχει τεθεί σε καθεστώς ειδικής προστασίας.

«Έχει προσαχθεί στην Κίνα»

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της αγγλόφωνης εφημερίδας «South China Morning Post» του Χονγκ Κονγκ, που επικαλούταν ανώνυμες πηγές, ο Μενγκ «είναι υπό έρευνα στην Κίνα». Το δημοσίευμα υποστήριζε ότι «προσήχθη» αμέσως μετά την προσγείωσή του στο Πεκίνο, την περασμένη εβδομάδα.

Σε μια λακωνική ανακοίνωση στο Twitter η Ιντερπόλ αναφέρει ότι «είναι ενήμερη» για τις πληροφορίες σχετικά με την «υποτιθέμενη εξαφάνιση» του Μενγκ και ότι η υπόθεση αφορά «τις αρμόδιες αρχές στη Γαλλία και την Κίνα». Υπενθυμίζει επίσης ότι ο Γερμανός γενικός γραμματέας της υπηρεσίας, ο Γιούργκεν Στοκ και όχι ο Μενγκ είναι «υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία» της.

Η αιφνιδιαστική εξαφάνιση υψηλόβαθμων αξιωματούχων δεν αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο, ιδίως στο πλαίσιο των ερευνών για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κίνα.

Interpol: Ποιος είναι ο Μενγκ Χονγκγουέι

Ο Μενγκ Χονγκγουέι, 64 ετών, εξελέγη πρόεδρος της Ιντερπόλ τον Νοέμβριο του 2016, στη θέση της Γαλλίδας Μιρέιγ Μπαλεστραζί. Η θητεία του λήγει το 2020. Πριν από αυτόν τον διορισμό, ήταν υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας στην Κίνα και επικεφαλής του εθνικού γραφείου της Ιντερπόλ. Ήταν επίσης από τα κορυφαία στελέχη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και είχε εργαστεί στις μονάδες καταπολέμησης του εμπορίου ναρκωτικών, της τρομοκρατίας ενώ υπήρξε και επικεφαλής της ακτοφυλακής.

Ο διορισμός του στην προεδρία της Ιντερπόλ είχε επικριθεί από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία μεταξύ άλλων κατηγόρησε την Κίνα ότι χρησιμοποιούσε την Ιντερπόλ επί χρόνια «για να συλλαμβάνει αντιφρονούντες και πρόσφυγες στο εξωτερικό».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...