Οικονομία

Στο «καναβάτσο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω Ιταλίας

Νέος γύρος ισχυρών απωλειών σημειώθηκε σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους ιταλικούς κραδασμούς να αντηχούν σε βορρά και νότο.

Ο MIB στο Μιλάνο βούτηξε κατά 1,3% με το ψυχολογικό όριο των 20.000 μονάδων να απειλείται πλέον ανοιχτά, ενώ βαριές ήταν οι απώλειες σε Φρανκφούρτη (-1%) και Λονδίνο (-1,35%), με απώλειες σε τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες. «Βαρίδια» και οι τεχνολογίες, ο Stoxx Technologies βούτηξε κατά 2,15%.

Η κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών ωθείται στα άκρα, καθώς οι Ιταλοί επιμένουν στο υπερ-φιλόδοξο σχέδιο προϋπολογισμού με τριετές πλάνο για έλλειμμα 2,4%, την ώρα που ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην υποτιμά την... οργή των αγορών.

Υπόδειξη στην οποία οι Ιταλοί (μέσω του Ντι Μάιο) απάντησαν πως προτιμούν το λαό από τα... spreads.

Μιλώντας για spreads, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς εκτοξεύθηκε σήμερα κατά σχεδόν 10 μονάδες βάσεις στο 3,43%, από 3,33% χθες, ενώ το ελληνικό ομόλογο ξεπέρασε το 4,5%, παραμένοντας κολλημένο σε επίπεδα απαγορευτικά φυσικά για οποιαδήποτε συζήτηση περί εξόδου στις αγορές.

Σημειώνεται ότι και η ελληνική αγορά βρέθηκε για άλλη μια φορά στο «καναβάτσο», με βίαιο ξεπούλημα στις τράπεζες και -2,57% του Γενικού Δείκτη στις 658,97 μονάδες.

Άνοδος των αποδόσεων σημειώθηκε και σε όλα τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με το πορτογαλικό να φλερτάρει πλέον με το 2%.

Την ίδια ώρα το ευρώ διολισθαίνει στο 1,1512 έναντι του παντοδύναμου δολαρίου (που συνεχίζει να σκαρφαλώνει στην εποχή του Τραμπ και της αυστηρής Fed), έχοντας ενδοσυνεδριακά χάσει ακόμη και το ψυχολογικό φράγμα του 1,15, υποχωρώντας μέχρι και στο 1,1484 EUR/USD.

Η εικόνα στην Ευρώπη δεν είναι και η καλύτερη, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δέχονται πλήγμα αξιοπιστίας καθώς η Danske Bank της Δανίας ερευνάται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η μετοχή βούτηξε 6,2%, καθώς η Credit Suisse υποβάθμισε τη μετοχή της σε «neutral» από «outperform».

Η εικόνα στα ταμπλό

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,86% χαμηλότερα, στις 376,41 μονάδες.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 1,30% κι έκλεισε στις 20.345,96 μονάδες, με τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών να δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 1,08% στις 12.111,90 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες 1,35% στις 7.318,54 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,95% χαμηλότερα, στις 5.359,36 μονάδες.

Πτώση 3,07% σημείωσε η Intesa Sanpaolo, η Banco Bpm υποχώρησε κατά 2,01%, η Unicredit έκλεισε στο -1,46%, ενώ η UBI Banca κατέγραψε απώλειες 0,93%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...