Απόψεις

Στις 15 Οκτωβρίου αποφασίζουν τον χρόνο των εκλογών;

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Ο Υπουργός Οικονομικών εκμυστηρεύθηκε χθες στους συντρόφους του, ότι με το προσχέδιο «διπλής όψεως» που κατέθεσε προχθές στη Βουλή, η κυβέρνηση αγόρασε λίγες μόνο εβδομάδες πολιτικού χρόνου.

Στις 15 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Οικονομικών είναι υποχρεωμένος να στείλει στις Βρυξέλλες το ένα και μοναδικό, το πραγματικό σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησής του από την Κομισιόν.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τη δύσκολη απόφαση για το αν τελικά θα αφαιρέσει το μέτρο περικοπής των συντάξεων, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να έχει εκτονωθεί η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στις αγορές και στις Βρυξέλλες λόγω Ιταλίας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ενημερώσει ότι το καλύτερο σενάριο στο οποίο μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση, είναι μια 6μηνη αναβολή εφαρμογής του μέτρου περικοπής των συντάξεων, με το πρόσχημα της πιστοποίησης των οικονομικών μεγεθών του ΕΦΚΑ από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Εφόσον οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, δείξουν «πολιτική ανοχή» και διάθεση να προσφέρουν αυτό το χρήσιμο και κρίσιμο 6μηνο χρονικό περιθώριο στον Ε. Τσακαλώτο, τότε ο Πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να ορίσει τον ακριβή χρόνο και την πρόφαση για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Εκλογές με κομμένες τις συντάξεις δεν μπορούν να γίνουν.

Το πρόβλημα είναι απλό: Η κυβέρνηση επιμένει ότι για το 2019 έχει εξοικονομήσει τους πόρους ώστε να μην γίνει η περικοπή των συντάξεων. Γι’ αυτό θέλει να αποκαλεί το συγκεκριμένο μέτρο «δημοσιονομικό».

Αντιθέτως, η Τρόικα, όλοι οι «θεσμοί» έχουν συνυπολογίσει τη σταθερή -κάθε χρόνο- μείωση της δαπάνης του Προϋπολογισμού στο Συνταξιοδοτικό στο συνολικό σχέδιο για τη διευθέτηση του Χρέους. Το Χρέος χαρακτηρίζεται «βιώσιμο» μέχρι το 2032 επειδή η δαπάνη αυτή θα βαίνει μειούμενη κάθε χρόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ.

· Το 2014 το Ελληνικό Χρέος ήταν 324 δισ. € και αντιστοιχούσε στο 181% του ΑΕΠ.

· Το 2018, το Ελληνικό Χρέος έφτασε ήδη στα 357 δισ. € και αντιστοιχεί στο 195% του ΑΕΠ.

Ο μόνος τρόπος για να χαρακτηριστεί αυτό το Χρέος «διαχειρίσιμο» είναι να μειώνεται η κρατική δαπάνη στο Συνταξιοδοτικό ώστε να εξοικονομούνται πόροι για την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων.

Γι’ αυτό άλλωστε ενδεχόμενη μη περικοπή των συντάξεων αυτομάτως συνεπάγεται μείωση των «κοινωνικών αντίμετρων» που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι. Μέσα σε λίγους μήνες θα ακυρωθούν δύο νόμοι: Αυτός για την περικοπή των συντάξεων και ο άλλος με τα κοινωνικά αντίμετρα.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι όπως και η αλήθεια.

Η κυβέρνηση αγοράζει χρόνο, πληρώνει με την υποταγή στο μεταναστευτικό και την υπακοή της στο «Μακεδονικό».

Το κόστος αγοράς πολιτικού χρόνου είναι υψηλό και μόνον η προκήρυξη εκλογών θα βάλει τέρμα στο δράμα της κυβερνητικής ανυποληψίας

Liberal.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ