Εθνικά θέματα

Στη Λάρισα στρατεύματα από ΗΠΑ-Ισραήλ: 100 Αμερικάνοι κομάντος με V2 Ospey - Πυρετώδεις ασκήσεις της ΕΦ στην Κύπρο - Πολλαπλά μηνύματα στην Άγκυρα

Σήμερα καταφθάνουν στη Λάρισα κατά πάσα πιθανότητα τουλάχιστον δύο αμερικανικά μεταφορικά αεροσκάφη C-130 και δύο αεροσκάφη V-2 Ospray με περίπου 100 άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, οι οποίοι θα κάνουν συνεκπαίδευση με μονάδες των ελληνικών ειδικών δυνάμεων, αναφέρει ο τοπικός τύπος. 

Ενώ την ίδια στιγμή, οι ισραηλινοί υλοποιούν ήδη νυχτερινές πτήσεις μαζί με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Η παρουσία Ισραηλινών και Αμερικανών στην περιοχή της έδρας της 1Η στρατιάς για «εκπαίδευση» με την ελληνική αεροπορία και τους κομάντος μας, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως «μήνυμα» στην Άγκυρα και δη στον Ερντογάν που το μόνο που δεν επιθυμεί είναι αυτό ακριβώς.

Ο ίδιος δεν θέλει για την χώρα του επουδενί μια κατάσταση ανάλογη με αυτή του 1919 και την διάλυση από την δύση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν και την αμερικανική βάση στην Σούδα να έχει πάρει «φωτιά», λόγω των κινήσεων των τουρκικών πλοίων στην Α.Μεσόγειο το επόμενο διάστημα, λόγω της ανεξέλεγκτης Τουρκίας.

Σύμφωνα επίσης με τον κυπριακό τύπο σήμερα το μεσημέρι εντοπίστηκαν χαμηλές πτήσεις μεταφορικού αεροσκάφους C-130. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επιβεβαιωμένα ότι πραγματοποιούνται πτήσεις από μεταφορικό αεροσκάφος στο πλαίσιο άσκησης της ΕΦ που υλοποιείται σε συνεργασία με άλλες χώρες.

Η άσκηση περιλαμβάνει ρίψεις αλεξιπτωτιστών και θα συνεχιστεί και αύριο, όπως αναφέρθηκε από το Τμήμα.

Στο θέμα της ExxonMobil τώρα έχουμε εξελίξεις διότι η εταιρεία φέρεται ότι θα προχωρήσει στη γεώτρηση της στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ παρουσία 4 αμερικανικών αντιτορπιλικών με σύστημα πυραύλων AEGIS.

«Το γεγονός ότι το State Department πριν από τις δηλώσεις της Τουρκίας ξεκαθάρισε ότι καλύτερα να μην πει τίποτα η Τουρκία και να μην βρεθεί στην περιοχή, γιατί ούτως ή άλλως εμείς θα κάνουμε τη γεώτρηση, νομίζω ότι έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία αλλά και στην Κύπρο», ανέφερε στον κυπριακό τύπο ο γνωστός διεθνής αναλυτής Ν.Λυγερός, στο sigmalive.com.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ExxonMobil είναι μια εταιρεία κολοσσός ενώ στην περιοχή θα βρεθούν φρεγάτες και άλλα αμερικανικά σκάφη που θα το περιφρουρούν για να μην υπάρξει καμία παρενόχληση.

Σχολίασε επίσης το ενδεχόμενο η Τουρκία, για λόγους αντιπερισπασμού να προσπαθήσει να μεταβεί σε άλλα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να πάνε στο τεμάχιο 7, καθώς έχει μπει στον νέο διαγωνισμό όπου εμπλέκονται και πάλι οι Αμερικανοί.

Σε σχέση με τα οικόπεδο 3, υπενθύμισε ότι τώρα έχουν εμπλακεί και οι Γάλλοι, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι θα φέρουν φρεγάτα στην περιοχή.

Ο κ.Λυγερός χαρακτήρισε ως κίνηση αντιπερισπασμού την κάθοδο του Barbaros, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο σημείο ένωσης της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

Η ουσία όπως φαίνεται είναι ότι η κόντρα της Τουρκίας με ΗΠΑ, Ελλάδα, Κύπρο και λοιπούς για την τύχη των τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μόλις άρχισε και σίγουρα δεν έχει καλό τέλος κυρίως για την Άγκυρα.

Κανείς να μην προσπαθήσει από δω και πέρα να δοκιμάσει την αποφασιστική στάση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο DHA, ο λεγόμενος «υπουργός ενέργειας» Οζντίλ Ναμί, σχολιάζοντας την υποτιθέμενη παρενόχληση του «Μπαρμπαρός» από ελληνική φρεγάτα.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι και από εδώ και πέρα η αντίδραση θα είναι ακριβώς η ίδια σε περίπτωση παρενόχλησης, προσθέτοντας ότι Τουρκία και ψευδοκράτος θα είναι σε στενή συνεργασία και με κοινή στάση θα απαντήσουν.

Δεν θέλουν, πρόσθεσε, κρίση στο θέμα της ενέργειας στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι οι εκκλήσεις τους προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για συνεργασία έμειναν χωρίς αντίκρισμα. Υποστήριξε ότι τα μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς προκάλεσαν ένταση.

«Η αύξηση της έντασης δεν είναι μια εξέλιξη που επιθυμούμε», ανέφερε.

Απευθύνοντας έκκληση στον πρόεδρο Αναστασιάδη «ελάτε να συνεργαστούμε στο θέμα της ενέργειας», είπε «ας μετατρέψουμε την ενέργεια όχι σε ένταση αλλά σε συνεργασία, όλες οι πλευρές θα επωφεληθούν από αυτό. Αυτή η συνεργασία θα επηρεάσει θετικά και τις προσπάθειες για λύση. Μπορεί να ιδρυθεί μια επιτροπή υπό τον ΟΗΕ ή να ιδρυθεί ένα άλλο σχήμα το οποίο να θεωρούν κατάλληλο οι ηγέτες. Οι πηγές στην Κύπρο ανήκουν και στις δύο κοινότητες», ανέφερε.

Ο Οζντίλ Ναμί υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να κάνει μονομερή βήματα κρυβόμενη κάτω από το μανδύα της διεθνούς αναγνώρισης.

«Οι Ελληνοκύπριοι έχουν και τη στήριξη της Ελλάδας σε αυτό. Δυστυχώς και οι διεθνείς εταιρείες γίνονται εργαλείο. Ελπίζουμε οι τελευταίες εξελίξεις να έδειξαν σε όλες τις πλευρές πόσο εμφανή είναι τα μηνύματα που έδωσε η τουρκική πλευρά. Η τουρκική πλευρά έδειξε μέχρι σήμερα πόσο αποφασισμένη είναι να στηρίξει τα συμφέροντα και τα νόμιμα δικαιώματα του "τουρκοκυπριακού λαού"», ανέφερε.

Κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να συμπεριφέρονται λογικά, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «συμφωνίες» μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους και ότι θα συνεχίσουν να κάνουν βήματα σε αυτό το πλαίσιο. «Η ένταση δεν μας χαροποιεί», ανέφερε.

Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο (Στην «κόψη του ξυραφιού» η Τουρκία: «Οριστική απομάκρυνση από τα πλαίσια Δύσης-ΝΑΤΟ» – Θα ξεσπάσει στην Α.Μεσόγειο ο Ερντογάν) αναφέραμε ότι η παρουσία πολεμικών μονάδων επιφανείας των ΗΠΑ στην Α.Μεσόγειο, υπογραμμίζει μια «ανησυχία» για τις προθέσεις του Τούρκου ηγέτη το επόμενο διάστημα στην περιοχή της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, όταν η EXXON ετοιμάζεται να «τρυπήσει” στο οικόπεδο 10 στην Κύπρο.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της Άγκυρας, τα είχαμε με την αποστολή 4 τουρκικών πολεμικών σκαφών και δύο υποβρυχίων, ενώ υπογραμμίζεται το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν  προετοιμαστεί για κλιμάκωση με την Ελλάδα, εφόσον απαιτηθεί, χωρίς να συνδιαλέγονται με κανέναν κινούμενοι στην λογική της πανίσχυρης «περιφερειακής δύναμης».

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο μιας και οι εξελίξεις στο τεράστιο γεωπολιτικό παιχνίδι της Α. Μεσογείου θα ενταθούν με την παρουσία πιθανότατα του αιγυπτιακού και ισραηλινού ναυτικού, για να προασπίσουν και αυτοί τα δικά τους εθνικά συμφέροντα.

Η χώρα μας εκτιμάται ότι θα βρεθεί πολύ γρήγορα εν μέσω ενός κυκλώνα που έχουν δημιουργήσει οι ορέξεις της Άγκυρας, η οποία θέλει εδώ και τώρα να οριοθετήσει την δική της ΑΟΖ με κάθε κόστος.

https://youtu.be/2dWqh1YB0Dg?t=4

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές