Κόσμος

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες για τη δολοφονία του Κασόγκι: «Ακούστε μουσική όσο τον τεμαχίζουμε»


Ο 59χρονος Τζαμάλ Κασόγκι ήταν συνεργάτης επί σειρά ετών της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post και επικριτής αποφάσεων της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας.

Στις 2 Οκτωβρίου μπήκε στο προξενείο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη για να βγάλει άδεια γάμου, και έκτοτε η τύχη του αγνοείται.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ο δημοσιογράφος που ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ δολοφονήθηκε από πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας και είτε διαμελίστηκε, είτε κάηκε με οξύ.

Τη Δευτέρα δόθηκε για πρώτη φορά η άδεια σε πολυμελή ομάδα της τουρκικής αστυνομίας και της εισαγγελίας, να μπει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να διενεργήσει έρευνα.

Τα μέλη της τουρκικής ομάδας, πήραν διάφορα δείγματα, μεταξύ άλλων από τον κήπο του κτιρίου της σαουδαραβικής διπλωματικής αντιπροσωπείας. Στις 11 Οκτωβρίου, η Washington Post ανέφερε πως υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό, που αποδεικνύει ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας.


Στις 14 Οκτωβρίου 2018 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην εξαφάνιση του δημοσιογράφου, λέγοντας πως "υπάρχει κάτι πραγματικά τρομερό και αηδιαστικό σε αυτή την υπόθεση. Θα δούμε τι έχει συμβεί. Θα το φτάσουμε ως το τέλος και θα υπάρξει σοβαρή τιμωρία". Οι δηλώσεις αυτές, ήρθαν μετά την επιβεβαίωση των τουρκικών αρχών ότι υπάρχει εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στην εξαφάνιση του Κασόγκι.

Την επόμενη μέρα, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως επικοινώνησε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, για περίπου 20 λεπτά, και πως εκείνος από τη δική του μεριά αρνήθηκε ότι γνωρίζει το παραμικρό. Ο Μάικ Πομπέο, μεταβαίνει άλλωστε στη Σαουδική Αραβία για να συνομιλήσει για το ζήτημα με τον Σαλμάν, ενώ ο Πομπέο θα συναντηθεί και με τους Ερντογάν και Τσαβούσογλου για την υπόθεση που εξελίσσεται σε διπλωματικό θρίλερ.

Σήμερα, η Wall Street Journal φέρνει στο φως της δημοσιότητας νέες ανατριχιαστικές αποκαλύψεις:

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, Τούρκοι αξιωματικοί δήλωσαν πως έχουν στα χέρια τους αποδείξεις για τη δολοφονία που βασίζονται σε ηχητικές καταγραφές, χωρίς να αναφέρουν το πώς βρέθηκαν στην κατοχή τους τα ηχητικά μηνύματα.

Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο γραφείο του Mohammad al-Otaibi, του Σαουδάραβα προξένου, αφού ξυλοκοπήθηκε και ναρκώθηκε. Ο δημοσιογράφος δεν ανακρίθηκε. Η δολοφονία του δε, έγινε από Σαουδάραβες πράκτορες που έφτασαν από το Ριάντ νωρίτερα την ίδια μέρα.

Στο ηχητικό ακούγεται μια φωνή να ζητά από τον πρόξενο να φύγει από το γραφείο του. Οι ειδικοί έχουν αναγνωρίσει τη φωνή του ιατροδικαστική από τη Σαουδική Αραβία Salah Al Tabiqi, να ζητά από τους υπαλλήλους να ακούσουν μουσική όσο θα διαμέλιζε το σώμα του Κασόγκι.


Οι έρευνες εστιάζουν τώρα σε δύο τζετ που προσγειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου και επέστρεψαν στο Ριάντ στις 3 του ίδιου μήνα. Τα τζετ ανήκουν στην Sky Prime Aviation Services Ltd της Σαουδικής Αραβίας. Η έρευνα αναφέρει πως σε αυτά βρίσκονταν οι Waleed Abdullah Alshehri και Thaar Ghaleb al Harbi. Ο Alshehri είναι επικεφαλής της σαουδικής πολεμικής αεροπορίας. Ο δε al Harbi είναι ειδικός ιατροδικαστής. Και οι δύο είναι στον στενό κύκλο του Σαλμάν.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη Sabah, ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι ενδέχεται να κατέγραψε τον θάνατό του με το "έξυπνο" ρολόι Apple Watch που φορούσε.

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας Sabah αναφέρεται ότι ο Κασόγκι ενεργοποίησε τη δυνατότητα ηχογράφησης της συσκευής όταν μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου. Ενδεχομένως από το "έξυπνο" ρολόι να προέρχεται και το ηχητικό μήνυμα που διερευνάται για την αυθεντικότητά του.

Πηγή: wsj.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...