Βαλκάνια

Σκοπιανός δημοσιογράφος προέτρεψε να βιάσουν δημοσιογράφο των Financial Times!

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην ΠΓΔΜ η ανατριχιαστική απειλή που διατύπωσε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων ΜΙΑ εναντίον της ανταποκρίτριας των Financial Times.

Η Βαλερί Χόπκινς- ανταποκρίτρια της εφημερίδας στα Βαλκάνια- βρέθηκε στα Σκόπια τα προηγούμενα 24ωρα, προκειμένου να καλύψει το δημοψήφισμα. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τσβέτιν Τσιλιμάνοφ, γνωστός στη χώρα του για τις απόψεις του κατά της Δύσης, έγραψε «Προς όλους τους ταξιτζήδες που με ακολουθούν, αν αυτή μπει στο αυτοκίνητό σας, είναι ώρα για τον θείο Κάμπλανγκ», κάνοντας αναφορά σε χαρακτήρα ταινίας της δεκαετίας του ‘90, για έναν ταξιτζή που χτυπούσε και βίαζε γυναίκες! Η δημοσιογράφος του απάντησε με νηφαλιότητα. «Αγαπητέ, παρότι μπορεί να διαφωνούμε σε κάποια πράγματα, ποτέ δεν θα αμφισβητούσα την ικανότητά σου να μεταδώσεις αυτά που σου λένε, ή να καλέσω άλλους να είναι βίαιοι μαζί σου», του έγραψε.

Η ανάρτηση του Σκοπιανού δημοσιογράφου αμέσως προκάλεσε αντιδράσεις και το θέμα πήρε διαστάσεις. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ καταδίκασε τις «ντροπιαστικές και απαράδεκτες» απειλές εναντίον της Χόπκινς και κάλεσε τις δημοσιογραφικές ενώσεις, τους θεσμούς και ιδιαίτερα τον εισαγγελέα να ενεργήσουν αμέσως και επαγγελματικά για τις περιπτώσεις απόπειρας επιθέσεων ή απειλών εναντίον εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Από την πλευρά του, ο Νικολά Ντιμιτρόφ έσπευσε να απολογηθεί στη δημοσιογράφο, μέσω Twitter. «Αγαπητή Βαλερί Χόπκινς, παρακαλώ δέξου τη συγγνώμη μου εκ μέρους όλης της χώρας. Συγγνώμη ιδιαίτερα εκ μέρους των ανδρών στη χώρα μου», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, σχολίασε στο Twitter «Η προτροπή σε βία εναντίον δημοσιογράφων είναι απαράδεκτη, θα έπρεπε να ντρέπεται».

Το πρακτορείο ΜΙΑ πήρε αποστάσεις από τον δημοσιογράφο και σε ανακοίνωση αναφέρει ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. «Το tweet του Τσιλιμάνοφ που απειλεί την Βαλερί Χόπκινς είναι ντροπιαστικό και απαράδεκτο. Ολες οι απειλές εναντίον δημοσιογράφους, ιδιαίτερα η πρόκληση σε βία εναντίον γυναικών, είναι ανεύθυνες. Πρέπει να διαγράψει αμέσως την ανάρτησή του», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ