Κόσμος

Σαν σήμερα αρχίζει η κρίση που κόντεψε να φέρει την Αποκάλυψη στον πλανήτη

Μία από τις περιπτώσεις που γλιτώσαμε, ως ανθρώπινο είδος, στο τσακ, από το να γίνουμε ψιλή ραδιενεργή σκόνη, είναι και η περίφημη κρίση των πυραύλων της Κούβας, που ξεκίνησε σαν σήμερα, την 15η Οκτωβρίου του 1962. Και λέω «μία» από τις περιπτώσεις, γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχουν συμβεί κι άλλες, και ο πλανήτης τη γλίτωσε επίσης στο παρά ένα, μόνο που δεν το μάθαμε ποτέ.

Τέλος πάντων, η ιστορία αρχίζει όταν ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο που πετά σε πολύ μεγάλο ύψος, φωτογραφίζει κάποιες βάσεις εκτόξευσης πυραύλων στο νησί της Κούβας, που, να θυμίσουμε, απέχει μόλις 110 μίλια, δηλαδή γύρω στα 170 χιλιόμετρα, από το αμερικανικό έδαφος, δηλαδή μια απόσταση αμελητέα.

Οι πύραυλοι βεβαίως είναι σοβιετικοί, τύπου SS-4, φέρουν πυρηνικές κεφαλές και έχουν μέγιστο βεληνεκές τα 1600 χιλιόμετρα - μ’άλλα λόγια μπορούν να μεταβάλουν σε λίγα λεπτά την ΝέαΥόρκη και την Ουάσιγκτον σε ραδιενεργές ερήμους. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί στην Κούβα σε απάντηση για την εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων στο έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας και κυρίως της Τουρκίας.

Ε, τότε ξεκινά ένα εντελώς τρομακτικό θρίλερ, καθώς είναι πραγματικότητα, και όχι μυθοπλασία, που θα διαρκέσει περί τις δύο βδομάδες. Στις 22 Οκτωβρίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, σε διάγγελμά του μιλάει για κίνδυνο παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου και ανακοινώνει πως το αμερικανικό ναυτικό θα επιβάλει αποκλεισμό της Κούβας, για να εμποδίσει την προσέγγιση του νησιού από ένα στόλο ολόκληρο από σοβιετικά πλοία που επιχειρούν να εξοπλίσουν, κι άλλο, το νησί. Ο Κένεντι μάλιστα μιλά για την κατάσχεση αυτών των όπλων...

Από την άλλη, ο Γενικός Γραμματέας της Σοβιετικής Ένωσης, ο Νικίτα Χρουστσόφ, αναφέρεται σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επιστρέφει στους Αμερικανούς τις προειδοποιήσεις και τις απειλές, και απαιτεί από την αμερικανική ηγεσία να λύσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Κούβας. Όμως ο Χρουστσόφ, ως παλιά καραβάνα στην πολιτική, στέλνει μια μυστική επιστολή στον Κένεντι, προτείνοντας αμοιβαία υποχώρηση, της ΕΣΣΔ από την Κούβα, και των ΗΠΑ από την Τουρκία. Ο Κένεντι δέχεται, η κρίση εκτονώνεται, οι σοβιετικοί πύραυλοι εγκαταλείπουν την Κούβα, ενώ οι αμερικανικοί απομακρύνονται από τις βάσεις των ΗΠΑ στο τουρκικό έδαφος...

Με δυο λόγια: λίγο έλειψε να επέλθει η Αποκάλυψη στον πλανήτη, παραλίγο να μηδενιστεί ο πολιτισμός που έχει αναπτύξει το ανθρώπινο είδος εδώ και κάποιες δεκάδες χιλιάδες χρόνια, επειδή οι δύο πλανητικοί νταήδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, τσακώνονταν για την παγκόσμια κυριαρχία, πουλώντας πυρηνικό τσαμπουκά ο ένας στον άλλο.

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ