Πατριαρχεία

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου η Ορθοδοξία!

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου η Ορθοδοξία! Στη μέση εκείνη και από δεξιά και αριστερά δύο “ληστές”. Ποιος είναι ο αμετανόητος και ποιος ο μετανοημένος που κερδίζει τον Παράδεισο εναπόκειται στον κάθε κοινό νου να το διαλευκάνει.

Όπως και να έχει σήμερα συνεδριάζει η Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας και αναμένεται να λάβει σκληρά μέτρα μετά τις ανακοινώσεις του Φαναρίου με τις οποίες άναψε το πράσινο φως για την ουκρανική αυτοκεφαλία. Αποφάσεις που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε διακοπή κοινωνίας και ουσιαστικό σχίσμα στο σώμα της Ορθοδοξίας.

Πάντως ο Πατριάρχης Μόσχας δήλωσε πως ακόμη και αυτήν την ύστατη ώρα ελπίζει να επιλύσει η Ορθοδοξία την κρίση και να διατηρήσει την ενότητά της.

"Ελπίζω ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία θα βρει δύναμη για να ξεπεράσει τις υπάρχουσες κρίσεις και να διατηρήσει την ενότητά της", δήλωσε ο πατριάρχης στους δημοσιογράφους στο Μινσκ το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στο Μινσκ για πρώτη φορά η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας “πρόκειται να επιλύσει πολλά σημαντικά ζητήματα, όπως η αντίδραση σε αυτό που συμβαίνει σήμερα στην οικογένεια των ορθόδοξων εκκλησιών και η σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία," είπε ο Πατριάρχης.

Πάντως από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ανέφερε πως απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για την Ουκρανία καθιστά αδύνατη την ενότητα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με αυτό.

“Η απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για την Ουκρανία αναγκάζει τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να τερματίσει την ενότητά της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο” σχολίασε χαρακτηρισιτκά ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

"Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης αναγνώρισε τους ηγέτες της διάσπασης, νομιμοποιώντας έτσι το σχίσμα που υπήρχε εδώ και πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα και κατά συνέπεια μας καθιστα αδύνατο να μείνουμε ενωμένοι με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης", δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας σε ένα πρόγραμμα που προβλήθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24 (VGTRK) το Σάββατο.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία "θα πρέπει να λάβει μέτρα", είπε.

«Φυσικά, θα τα συζητήσουμε στη Σύνοδο · θα προτιμούσα να μην προεξοφλήσω τις συνοδικές αποφάσεις αλλά είχαμε σταματήσει ήδη την μνημόνευση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης στις προσευχές μας .. Πιστεύω ότι οι αποφάσεις της Συνόδου μας θα συμπορεύονται με τους εκκλησιαστικούς κανόνες ", δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

"Δεν μπορώ να περιγράψω τις ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου κάπως αλλιώς εκτός από αρπαγή,· είναι σαφές σε εμάς ότι θα οδηγήσουν στη διάσπαση του Ορθοδόξου Κόσμου.Η κατάσταση μπορεί να θεραπευθεί μόνο αν αυτός ή κάποιος από τους διαδόχους του αποχωρήσει από αυτές τις καταπατήσεις και ισχυρισμούς για την κανονική επικράτεια κάποιου άλλου”, είπε τις προάλλες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρώτος στην Ιεραρχία της Ρωσικής Εκκλησίας στο Εξωτερικό, Μητροπολίτης Ανατολικής Αμερικής και Νέας Υόρκης Ιλαρίων.

“Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης δεν έχει δικαίωμα και εξουσία να απομακρύνει το ανάθεμα από τους επικεφαλής των ουκρανικών εκκλησιών, καθώς αυτό αντίκειται στους κανόνες της Ορθοδοξίας” τόνισε με νόημα.

Φιλάρετος και Φανάρι

Στο μεταξύ η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου επανέφερε τον επικφαλής του “Πατριαρχείου Κιέβου” Φιλάρετο Ντενισένκο, ως ιεράρχη, αλλά δεν τον βλέπει ως πατριάρχη, σύμφωνα με Ιεράρχες του Φαναρίου

Συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησοού Ιώβ, ο οποίος εκπροσωπεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, δήλωσε στην αλληλογραφία του με τον πρωτοδιάκονο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αντρέι Κουρούγιεφ ότι το Φανάρι θεωρεί ότι ο Φιλάρετος είναι "πρώην Μητροπολίτης Κιέβου".

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ απάντησε στην ερώτηση του πρωτοδιάκονου σχετικά με την εκκλησιαστική κατάταξη του Denisenko στα μάτια του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Κατά την άποψή μου, είναι ο πρώην Μητροπολίτης του Κιέβου».

Αυτό σημαίνει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε νόμιμα τον Φιλάρετο, αλλά τον βλέπει ως πρώην Μητροπολίτη .

Αυτό έχει σημασία γιατί ο ίδιος ο Φιλάρετος πουτ προαλείφεται για αξιώματα δήλωσε χθες ότι «ήταν, είναι και θα είναι πατριάρχης»....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...