Ρωσία

Ρωσική οργή εναντίον Μ. Μαξίμου - Ανησυχία Μόσχας για την επιρροή των ΗΠΑ στην Ελλάδα - «Πόλεμος» για τις αμερικανικές βάσεις

Μέγα θέμα για την Μόσχα, η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα και η πρόθεση δημιουργίας νατοϊκών βάσεων σε νησιά του Αιγαίου, τα οποία αποκόπτουν την κάθοδο του ρωσικού στόλου σε Συρία, Λιβύη, Αίγυπτο και Μεσόγειο. 

Αυτό τόνισε αρχικά ο Ρώσος ΥΠΑΜ Σ.Σοιγκού στον Έλληνα ΥΠΑΜ κ.Καμμένο σύμφωνα με μεγάλη ρωσική εφημερίδα κατά την συνάντηση τους.

Στην αρχή της συνάντησης, ο Σοιγκού σημείωσε εμφατικά προς τον κ.Καμμένο ότι η συζήτηση μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας θα αφιερωθεί ειδικά στη διεύρυνση της παρουσίας στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ και ειδικότερα των Ηνωμένων Πολιτειών στην επικράτεια της Ελλάδας καθώς και της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Μόσχας.

Η Μόσχα παρακολουθεί με ανησυχία την ενδυνάμωση της επίδρασης των ΗΠΑ και των χωρών του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ελλάδας και έστειλε με λίγα λόγια προειδοποίηση προς την Ελληνική Κυβέρνηση.

Ο κ.Καμμένος με τη σειρά του, σημείωσε ότι η Ελλάδα αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με τη Ρωσία, χωρίς να προχωρήσει πιο πέρα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα ίδια ρωσικά ΜΜΕ, το κύριο θέμα των διαπραγματεύσεων Ελλάδος και Ρωσίας θα είναι η διατήρηση σε υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού, ο οποίος βρίσκεται σε υπηρεσία στον ελληνικό στρατό.

Στον εξοπλισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, τονίζουν οι Ρώσοι, βρίσκεται ως γνωστόν το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300PMU-1, το οποίο είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ.

Για το θέμα μίλησε ο ΥΠΑΜ κ.Καμμένος:

«Η Κύπρος είναι ένας σύνδεσμος στην στρατιωτικοτεχνική πτυχή των ρωσοελληνικών σχέσεων.

Είναι ευρέως γνωστό ότι έχουμε ένα κοινό σύστημα ασφαλείας με την Κύπρο και τα αμυντικά τους συστήματα είναι εκατό τοις εκατό ρωσικά, επομένως, αναστέλλοντας τις σχέσεις με τη Ρωσία στον τομέα αυτό, θα παύσουμε επίσης να υπερασπιζόμαστε την Κύπρο και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Gazeta.ru ο κ. Καμμένος.

Σε ίδια συνέντευξή στο Gazeta.Ru, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είπε πως η Αθήνα σχεδιάζει να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο, ρυθμίζοντας τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

O πρόεδρος του  κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες», ήταν ο μόνος δυτικός εκπρόσωπος στην τέταρτη διάσκεψη ασφαλείας της Μόσχας, αναφέρει η ρωσική εφημερίδα.

Ερώτηση: Είστε ο μόνος υπουργός της χώρας - μέλος του ΝΑΤΟ, ο οποίος ήρθε στη διάσκεψη. Έχετε πιεστεί από το ΝΑΤΟ για να μην έρθετε εδώ;

Απάντηση: Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια είναι φίλος και σύμμαχος της Ρωσίας. Μαζί πιστεύουμε και ομολογούμε την ορθόδοξη πίστη και έχουμε μια κοινή ιστορία.

Περισσότεροι από 300 χιλιάδες Έλληνες ζουν στη Ρωσία. Η Ρωσία μας υποστήριξε σε δύσκολες στιγμές, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Κύπρο.

Ναι, είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το μήνυμά μου προς αυτούς τους οργανισμούς ήταν αυτό: πρέπει να συνεργαστούμε με τη Ρωσία και να κάνουμε τα πάντα για την άρση του εμπάργκο. Οι κυρώσεις ήταν καταστροφικές όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για την ΕΕ.

Έχουμε μια καλή σχέση με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Πούτιν και προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα για να τερματιστούν αμέσως οι κυρώσεις. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικές για εμάς: το 70% των γεωργικών μας εξαγωγών πηγαίνει στη Ρωσία. Έχουμε το 25% των τουριστών από τη Ρωσία, και το 95% των Ελλήνων πιστεύουν ότι οι Ρώσοι είναι αδέλφια.

Έχουμε κοινά προβλήματα και αυτά  είναι η τρομοκρατία και ιδιαίτερα η ισλαμική τρομοκρατία. Αυτές οι ομάδες απειλούν επίσης το ΝΑΤΟ και η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην υπεράσπιση των νότιων συνόρων της συμμαχίας.

Βλέπω το καθήκον μου στην εξεύρεση κοινού πεδίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, για να αγωνιστούμε μαζί ενάντια σε έναν κοινό εχθρό.

Πρέπει να συνεργαστούμε σε τομείς όπως η ανταλλαγή πληροφοριών και η δημιουργία ζωνών ασφαλείας.

Είναι γνωστό ότι πολλοί μαχητές του ISIL έχουν δεσμούς με Τσετσένους τρομοκράτες και για το λόγο αυτό η Ρωσία δεν μπορεί να αποκλειστεί από τον κατάλογο των συμμάχων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ερώτηση: Στο ελληνικό οπλοστάσιο υπάρχουν ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των περίφημων πυραύλων S-300 ...

Απάντηση: Ναι, εκτός από αυτό, υπάρχουν ακόμα συστήματα  όπως τα Tor (σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ), "Cornet" (σύστημα αντιαρματικών πυραύλων) και πολλά άλλα συστήματα. Όλα τους, τονίζω, είναι ενσωματωμένα στο σύστημα του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, φυσικά, και δεν μπορούμε να τερματίσουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ερώτηση: Οι επιβληθείσες από την ΕΕ κυρώσεις κατά της εταιρείας Almaz-Antey (κατασκευάζει τους S-300) στερεί την ευκαιρία να προμηθεύσει τα προϊόντα της στις ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα ;

Απάντηση: Είναι ευρέως γνωστό ότι έχουμε ένα κοινό σύστημα ασφαλείας με την Κύπρο και τα αμυντικά τους συστήματα είναι εκατό τοις εκατό από τη Ρωσία, επομένως, αναστέλλοντας τις σχέσεις με τη Ρωσία στον τομέα αυτό, θα παύσουμε επίσης να υπερασπίζουμε την Κύπρο και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα.

Ερώτηση: Σε περίπτωση άρσης των κυρώσεων, ενδιαφέρεται η Ελλάδα να αποκτήσει νέα ρωσικά όπλα;

Απάντηση: Όταν αρθεί το εμπάργκο, σίγουρα θα εξετάσουμε την περαιτέρω συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κοινών αμυντικών επιχειρήσεων.

Είμαι βέβαιος ότι οι κυρώσεις θα αρθούν σύντομα και αυτό θα μας δώσει περισσότερες ευκαιρίες για κοινές δραστηριότητες.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ του Πρωθυπουργού Τσίπρα και του Προέδρου Πούτιν.

Μιλάμε για τον αγωγό Turk Stream ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρόσθετη διαδρομή για την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, καθώς θα συμβάλλει και στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, κατέληξε ο κ.Καμμένος.

Στην ουσία τώρα των ρωσο-ελληνικών σχέσεων, αυτά όλα ακούγονται στους Ρώσους ως ευχολόγια την στιγμή που η αντιπαράθεση Ρωσίας και ΗΠΑ φουντώνει με αφορμή την απόσυρση των Αμερικανών από την συνθήκη INF.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης