Κόσμος

Πώς σταματά ένα dragster από τα 430 χλμ/ ώρα όταν δεν ανοίξει το αλεξίπτωτό του; (βίντεο)


Τα dragster είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής κατηγορία αγώνων, ειδικά στις ΗΠΑ, με τα αυτοκίνητα -με την ευρεία έννοια- να έχουν χιλιάδες ίππους και να επιταχύνουν με ρυθμό καταιγιστικό, θυμίζοντας μαχητικά τζετ.

Αεριωθούμενα θυμίζει και ο τρόπος που επιβραδύνουν, καθώς μετά το τέλος του αγώνα ανοίγουν αλεξίπτωτα προκειμένου να ακινητοποιηθούν σε μικρή σχετικά απόσταση. Τι γίνεται όμως αν τα αλεξίπτωτα αυτά δεν ανοίξουν;

Στο βίντεο που ακολουθεί είναι από έναν αγώνα dragster που έγινε πριν από έναν περίπου μήνα στην κατηγορία Pro Mod και ο οδηγός του κόκκινου αυτοκινήτου ήταν ο Mike Bowman, ο οποίος χρειάστηκε μόλις 5,89 δεύτερα για να καλύψει τα 400 μέτρα του αγώνα, έχοντας αναπτύξει στο τέλος 430 χλμ./ ώρα.

Όταν όμως προσπάθησε να φρενάρει το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε και το αυτοκίνητό του βγήκε από την άσφαλτο και μπήκε στην αμμοπαγίδα που ακολουθεί. Η οποία ναι μεν περιόρισε σημαντικά την ταχύτητά του αλλά δεν το ακινητοποίησε με αποτέλεσμα να σταματήσει όρθιο(!) σε ένα τεράστιο και εξαιρετικά ανθεκτικό δίχτυ που υπάρχει ως τελευταία λύση ακινητοποίησης.

Το δίχτυ αποτελεί τον τελευταίο και όπως φαίνεται και πιο αποτελεσματικό τρόπο ακινητοποίησης ενός dragster. Πηγή: YouTube

Το dragster λοιπόν πιάστηκε στο δίχτυ και ο οδηγός του κατέβηκε χωρίς πρόβλημα, ενώ δήλωσε πως όταν αντιλήφθηκε πως το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε πέρασε τις πιο δύσκολες στιγμές της καριέρας του.
https://www.youtube.com/embed/96ccZlvcifA

cnn.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ