Κοινωνία

Πώς οι Σκανδιναβοί καταφέρνουν να διατηρούν το σπίτι τους πάντα καθαρό -5 τρόποι

Η διακόσμηση είναι ένας ακόμα τρόπος να μυηθούμε στην φιλοσοφία που διέπει την καθημερινότητα των ανθρώπων σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Εκτός από την διακόσμηση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η καθαριότητα: οι τρόποι που κρατούν κάθε σπίτι τακτοποιημένο.

Ο τρόπος ζωής μας δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό την απροθυμία μας να αφιερώσουμε αρκετό από τον διαθέσιμο χρόνο μας στην καθαριότητα του σπιτιού.

Ολα γίνονται τόσο γρήγορα, οι ρυθμοί είναι καταιγιστικοί: η κούραση αναπόφευκτη και ο ελεύθερος χρόνος ελάχιστος. Για τους περισσότερους, οι δουλειές του σπιτιού είναι μια αναγκαία αγγαρεία, χωρίς ίχνος δημιουργικότητας. Για τους Σκανδιναβούς, είναι κάπως διαφορετικά τα πράγματα. Η τακτική που ακολουθούν κρατά το σπίτι τους καθαρό και τακτοποιημένο χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

Δανοί, Σουηδοί, Νορβηγοί μας δείχνουν τον δρόμο: ένα σπίτι παραμένει καθαρό και τακτοποιημένο όταν ακολουθείται ένα «σύστημα» με κανόνες που ακολουθούνται από όλους.

Ποιες είναι οι συνήθειές τους;

1) Παπούτσια ποτέ μέσα στο σπίτι: Φανταστείτε δύο μεγάλες εστίες μικροβίων να περιφέρονται στον χώρο που κοιμάστε, που τρώτε, που κάνετε μπάνιο. Στις Σκανδιναβικές χώρες, είναι ένας άτυπος κανόνας τα παπούτσια να παραμένουν εκτός σπιτιού. Αποτελεσματικό!

2) Καλός φωτισμός: Ένας σωστά φωτισμένος χώρος δημιουργεί άλλη αίσθηση. Οι Σκανδιναβοί δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στο πόσο φως έχει κάθε χώρος του σπιτιού. Οταν το δωμάτιο είναι σκοτεινό, πολλές φορές, προκαλεί μια «πνιγερή» αίσθηση. Η ακαταστασία φαίνεται πιο έντονα.

3) Λένε όχι στη μοκέτα από τοίχο σε τοίχο -Αποφεύγουν τα χαλιά όσο μπορούν: Άλλη μια εστία μικροβίων στο σπίτι. Οι μοκέτες και τα χαλιά δεν είναι ψηλά στις προτιμήσεις τους. Τα θεωρούν ανθυγιεινά. Προτιμούν τα ξύλινα πατώματα. Ό,τι καθαρίζεται εύκολα, είναι αγαπημένη τους επιλογή!

4) Αποφεύγουν την συσσώρευση αντικειμένων: Τα πολλά, περιττά αντικείμενα οδηγούν κατά κανόνα στην ακαταστασία. Σε πολλά σπίτια σε Σκανδιναβικές χώρες, αποφεύγονται τα πολύ βαριά έπιπλα που χωρούν μέσα τους σχεδόν... όλο το σπίτι! Τα συρτάρια έχουν μέσα μόνο τα απαραίτητα, οι ντουλάπες τα ρούχα που πραγματικά φοριούνται, τα ράφια τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται.

5) Ισορροπία: Τις περισσότερες φορές, λειτουργικότητα και καθαριότητα πάνε μαζί. Στις Σκανδιναβικές χώρες δεν συνηθίζεται η νοοτροπία του «Βλέπω κάτι και το αγοράζω» χωρίς σκέψη. Κάθετί στο σπίτι είναι μελετημένο και οι λειτουργίες ενός επίπλου δεν εμποδίζουν τις λειτουργίες του άλλου. Αν το σπίτι σας είναι μονίμως ακατάστατο, φταίει η συνολική φιλοσοφία που διέπει την διακόσμηση και διαρρύθμισή του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...