Κόσμος

«Πυρά» της Δύσης κατά της Άγκυρας: «Τριτοκοσμικό το καθεστώς στην Τουρκία» - «Ο Ερντογάν παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες»

Στόχος όλου του πολιτισμένου κόσμου έγινε η Τουρκία μετά την παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, του Αμερικανού πάστορα και χιλιάδων άλλων διανοούμενων και δημοσιογράφων.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο «Εξπρές του Μεσονυκτίου», το οποίο διαδραματίζεται σε μια χώρα όπως η σημερινή Τουρκία, από έναν στυγνό δικτάτορα (Ερντογάν), ο οποίος αποτελεί όνειδο για τον πολιτισμένο κόσμο.    

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η Τουρκία έχει τεθεί στο κάδρο των χωρών «παρίες» όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται συστηματικά από τις αρχές, με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες.

«Οι Τούρκοι πρέπει να κάνουν μια επιλογή», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ. «Θέλουν να είναι κράτος παρίας όπως το Ιράν ή μέλος της διεθνούς κοινότητας;»

Η απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον την περασμένη Παρασκευή ήταν ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την Άγκυρα, μαζί με την «αγανάκτηση» για την εξαφάνιση και την υποψία δολοφονίας του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi από Σαουδάραβες πράκτορες είναι δικαιολογημένη.

«Αλλά η Τουρκία δεν είναι "πρότυπο ευνομούμενης χώρας" και δεν πρέπει να δικαιολογεί τη δικής της κακή συμπεριφορά με άλλα περιστατικά για να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της παγκόσμιας δικαιοσύνης», γράφει ο Αμερικανός δημοσιογράφος Eli Lake στο Bloomberg.

Ο Μπράνσον ήταν προφυλακισμένος για δύο χρόνια στην Τουρκία με κατηγορίες περί κατασκοπίας, για την συνεργασία του με δύο εκτός νόμου οργανώσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Ο πάστορας βρέθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πάνω από τρία χρόνια, αλλά απελευθερώθηκε από τον δικαστή, ο οποίος δήλωσε ότι προσμετράτε ο χρόνος προφυλάκισης του.

Ωστόσο, η δίκη του Μπράνσον θεωρείται από πολλούς ότι είχε οργανωθεί από την τουρκική κυβέρνηση που ζητούσε "ομήρους" ως μοχλό έναντι των ΗΠΑ με σκοπό ανταλλάγματα.

Ενώ απελευθερώθηκε ο Μπράνσον, η Τουρκία εξακολουθεί να έχει στην φυλακή έναν άλλο υπήκοο των ΗΠΑ, τον πρώην επιστήμονα του ΝΑΤΟ Serkan Gölge, ο οποίος καταδικάστηκε με παρόμοιες κατηγορίες, καθώς και δύο Τούρκους υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας και ο Αμερικανός δημοσιογράφος του Bloomberg, δήλωσε ότι αυτό έχει υποβαθμίσει σοβαρά τη φήμη της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο.

Το ακόμα πιο ανησυχητικό για τους διεθνείς παρατηρητές, είναι τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία για τις χιλιάδες διώξεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με πρόσχημα την οργάνωση FETO.

Ως γνωστόν τα τελευταία δύο χρόνια, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων κατέταξε την Τουρκία στην χειρότερη θέση στον κόσμο.

Τον Οκτώβριο του 2016, μετά από αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, οι τουρκικές αρχές έκλεισαν άμεσα 15 εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων.

Το τουρκικό κράτος καταχράται το σύστημα της Ιντερπόλ για την έκδοση «κόκκινης προειδοποίησης» για δημοσιογράφους που γράφουν επικριτικά για την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό συνοδεύεται από απόπειρες απαγωγής Τούρκων πολιτών από ξένες χώρες, ενώ η Τουρκία κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία ότι έπραξε το ίδιο ουσιαστικά με τον Khashoggi, ο οποίος εξαφανίστηκε στις 4 Οκτωβρίου μετά την είσοδό του στο Σαουδαραβικό προξενείο για να ολοκληρώσει τα έγγραφα διαζυγίου.

«Η απελευθέρωση του Μπράνσον είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και αν αποδειχθεί ότι οι Σαουδάραβες πράκτορες δολοφόνησαν τον Khashoggi, η Τουρκία θα φανεί ότι διαδραμάτισε πολύτιμο ρόλο στην εμφάνιση του εγκλήματος αυτού.

Αλλά τίποτα από αυτά δεν αναιρεί τις παραβιάσεις των βασικών διεθνών κανόνων του Ερντογάν», δήλωσε ο Αμερικανός δημοσιογράφος του Bloomberg.

«Οι τακτικές παρατάσεις της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία οδήγησαν σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων», αναφέρει και η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην έκθεσή της για την κατάσταση στη χώρα αυτή το 2018.

Στις παραβιάσεις περιλαμβάνονται τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, οι αυθαίρετες κρατήσεις, η αυθαίρετη στέρηση του δικαιώματος στην εργασία και της ελευθερίας κυκλοφορίας ή ακόμη οι προσβολές της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης, σύμφωνα με την έκθεση.

Στη νοτιοανατολική Τουρκία «μαζικές και σοβαρές» παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούσαν να διαπράττονται από τις δυνάμεις ασφαλείας. Περιελάμβαναν σκοτωμούς, βασανιστήρια, υπερβολική χρήση βίας και καταστροφή σπιτιών και της κουρδικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μόλις σήμερα μιλώντας σε μουφτήδες, ο Ερντογάν τόνισε ότι “η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να οδηγήσει τον μουσουλμανικό κόσμο”.

Επικαλέστηκε τον πολιτιστικό πλούτο, την ιστορία και τη γεωγραφική της θέση για να τεκμηριώσει την άποψη του.

Ο ίδιος είπε πως ο τουρκικός στρατός έχει σκοτώσει 7.500 τρομοκράτες δηλαδή Κούρδους μαχητές.

Η ουσία λοιπόν παραμένει, οι Τούρκοι ανέκαθεν μπέρδευαν την νομιμότητα με την παρανομία, για να εμφανιστούν υπέρμαχοι της δικαιοσύνης και της αλήθειας προς τα έξω.

Ουσιαστικά όμως πρόκειται για ένα κατ' εφησυχασμό πολιτισμένο «κράτος», που οι πολίτες του δεν έχουν γνωρίσει την δημοκρατία ποτέ έως τώρα και όπως πάει (λόγω  Κουρδιστάν) δεν θα προλάβουν να την γνωρίσουν.     

 

https://youtu.be/X86_8SS9-ko?t=11

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...