Εκκλησία

Πρώτη τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018, σε πρώτη τακτική Συνεδρία, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών Αυτής. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής ευχαριστώντας τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την προσέλευσή τους στην Συνεδρίαση και τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η παρούσα σύγκληση της Ιεραρχίας, χαρακτηρίζεται από νέες προκλήσεις και από σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές, τόσο εντός όσο και εκτός της πατρίδος μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Ορθόδοξο μήνυμά μας να καθίσταται επίκαιρο, επιτακτικό αλλά και αναγκαίο, όσο ποτέ άλλοτε.

Η Εκκλησία, συνέχισε, επειδή δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί ενεργό και αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας, να υπερασπίζεται και να διακονεί τον πιστό λαό του Θεού, «είχε, έχει και δεν θα πάψει ποτέ, όσο και αν κάποιοι διακαώς το επιθυμούν, να έχει λόγο και άποψη για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο μέλλον της πατρίδος μας, πολλώ δε μάλλον όταν απειλούνται ή και διακυβεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα».

Καλουμένη η Εκκλησία να αντιμετωπίσει νέες γεωπολιτικές προκλήσεις και στρατηγικές αλλαγές, σημείωσε ο Μακαριώτατος, οφείλει να περιφρουρήσει την μακραίωνη πολιτιστική και ελληνοχριστιανική κληρονομιά, να αγωνισθεί για την επικράτηση της ειρήνης, να καταγγείλει τις εθνικιστικές τάσεις, τις ηγετικές επιδιώξεις και τις ιστορικές ανακρίβειες, οι οποίες δεν έχουν θέση στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Κάνοντας αναφορά μεταξύ άλλων στην οικονομική κρίση και στο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο οφείλεται κυρίως στη μετανάστευση των νέων, τόνισε ότι έχουμε ηθικό χρέος να μην επαναλάβουμε τα λάθη και τα παραπτώματα του παρελθόντος και να μην επιστρέψουμε στις διάφορες πρακτικές οι οποίες ευθύνονται για την πολυετή οικονομική κρίση, που είναι αποτέλεσμα της ηθικής και πνευματικής παρακμής μας.

Ακολούθως, κατέθεσε στοιχεία αναφορικά με τα θέματα των Εισηγήσεων οι οποίες πρόκειται να αναγνωσθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ιεράς Συνόδου και έχουν ως θέματα την εκκλησιαστική και κοινωνική προσέγγιση του χθες, του σήμερα και του αύριο του τόπου μας και τις θέσεις της Εκκλησίας στις μελετώμενες συνταγματικές αλλαγές υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις της Εκκλησίας με το Κράτος και η ανάγκη της οικονομικής αυτοτέλειας της Εκκλησίας επιτάσσουν τούτη την ώρα ενότητα και σοβαρότητα λόγων και πράξεων.

Κλείνοντας την προσφώνησή του ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι με την ελπίδα στον Θεό, η οποία κατά τον ιερό Χρυσόστομο «πάντα μεταρρυθμίζει», αγαπημένοι και ενωμένοι, μακριά και πέρα από προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες, «ας αγωνισθούμε με θάρρος και με θυσιαστικό πνεύμα τον κοινόν καλόν αγώνα και ας είμαστε βέβαιοι ότι θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλες τις αντιθέσεις, αλλά και κάθε δοκιμασία από την οποία βάλλεται η Εκκλησία μας και η πατρίδα μας».

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντιφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.
Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για το εκκλησιαστικό έτος 2017-2018 από τους Σεβασμιωτάτους Προέδρους αυτών και ακολούθησε συζήτηση για τον τρόπο αξιοποίησής τους. Ακολούθως κατά την Ημερησία Διάταξη έγινε η συμπλήρωση του Καταλόγου των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο, Τετάρτη 3 Οκτωβρίου ε.έ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης