Πολιτική

Προεδρευόμενη ή Προεδρική Δημοκρατία; Παυλόπουλος και Αναστασιάδης διασταυρώνουν τα ξίφη τους

Η Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, συνδιοργανώνουν συνέδριο στη Κύπρο με θέμα: «Προεδρική Δημοκρατία vs. Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Οκτωβρίου, στη Λευκωσία.

Σε ανακοίνωση της Κυπριακής Βουλής αναφέρεται ότι στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετάσχουν με εισαγωγικές ομιλίες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος.

Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης. Παράλληλα, με τη συμμετοχή εγνωσμένου κύρους προσωπικοτήτων του πολιτικού και του νομικού κόσμου, τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα, το συνέδριο στοχεύει στην ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών των πολιτευμάτων της προεδρικής δημοκρατίας και της προεδρευομένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, εστιάζοντας στις περιπτώσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς και στον ρόλο που τα πολιτικά κόμματα διαδραματίζουν σε αυτά.

Η συγκριτική επισκόπηση των δύο πολιτικών συστημάτων υπό το πρίσμα διαφόρων παραμέτρων, της διάκρισης των τριών εξουσιών, της διαμόρφωσης και εκτέλεσης της γενικής πολιτικής της χώρας, της πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης ενώπιον του κοινοβουλίου, του δημοκρατικού ελλείμματος, των μηχανισμών ελέγχου και ισοζυγιών, του θεσμού του Αρχηγού του κράτους και της ανάδειξής του, του Υπουργικού Συμβουλίου κ.λπ., θα αναδείξει στο τέλος τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός.

Στα πάνελ θα προεδρεύσουν η ακαδημαϊκός και Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία Νίκη Μαρωνίτη και οι ακαδημαϊκοί Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης και Αντώνης Μανιτάκης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης