Εκκλησία

Προβληματισμός στους Ρ/Καθολικούς για την κόντρα Μόσχας-Φαναρίου

Του Μανώλη Κείου

Τον έντονο προβληματισμό τους έχουν εκφράσει οι Ρώσοι Ρ/Καθολικοί για την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα και ελπίζουν ότι οι κοινοί τους δεσμοί δεν θα επηρεαστούν από τις ενδοορθόδοξες εντάσεις

Ορισμένοι παρατηρητές προειδοποίησαν ότι οι σχέσεις με ταξύ ρ/καθολικών και ορθόδοξων θα μπορούσαν να επανατοποθετηθούν από την ενδορθόδοξη διαμάχη.

"Όταν είστε σε διάλογο, είναι απαραίτητο να υπάρξει κάποια ενότητα, έτσι ώστε να γνωρίζετε ποια θέση είναι αντιπροσωπευτική", δήλωσε ο Βίκτορ Χρούουλ, καθηγητής Πανεπιστημίου της Μόσχας και πρώην συντάκτης ρ/καθολικών εφημερίδων.

"Αυτό ήταν ένα πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία είναι ενωμένη και οργανωμένη, και του Ορθόδοξου κόσμου, ο οποίος στερείται κοινής θέσης σε πολλά θέματα. Αν οι ενδοχριστιανικές διαμάχες επιδεινωθούν τώρα, οι οικουμενικοί δεσμοί μπορεί επίσης να υποφέρουν", δήλωσε στο Catholic News στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως η απόφαση της Ρωσικής Εκκλησίας δεν επιτρέπει πλέον την συμμετοχή Ρώσων Επισκόπων σε ομάδες που προεδρεύουν Φαναριώτες ακόμη και αν αφορούν τους διαχριστιανικούς διαλόγους!!

Ο Χρουουλ είπε ότι οι Καθολικοί στην Ουκρανία είχαν ήδη πρόβλημα να οργανώσουν κοινωνικά και φιλανθρωπικά έργα, καθώς οι αντίπαλοι Ορθόδοξοι ηγέτες αρνήθηκαν να συνεργαστούν.

"Η καλύτερη στάση για τους Καθολικούς, τόσο ατομικά όσο και εκκλησιαστικά, είναι να διατηρήσουν την απόσταση τους από κάθε πλευρά, ενώ να προσεύχονται αυτές οι ορθόδοξες συγκρούσεις να θεραπευθούν με πνεύμα ενότητας, αγάπης και δικαιοσύνης", δήλωσε.

Ο Marcin Przeciszewski, διευθυντής της Καθολικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Πολωνίας, δήλωσε από την πλευρά του ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι οι επαφές Καθολικών & Ορθοδόξων δεν θα επηρεαστούν μόνιμα.

"Ενώ η Καθολική Εκκλησία και το Βατικανό προσπάθησαν να αποφύγουν οποιαδήποτε εμπλοκή στις διακλαδικές διαφορές, οι συνηθισμένοι Καθολικοί φυσικά θέλουν την Ουκρανία να είναι κυρίαρχη και γνωρίζουν ότι δεν θα είναι, όσο παραμένει μέρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μόσχας" δήλωσε ο Przeciszewski, ειδικός στις ρωσικές και ουκρανικές υποθέσεις.

"Όμως οι επαφές με το Βατικανό είναι σημαντικές για τη θέση της Ρωσίας στον κόσμο και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να τα σπάσει, ειδικά όταν ο Πάπας Φραγκίσκος έχει τέτοια καλή θέληση", πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής των διαχριστιανικών σχέσεων για τη Ρωσική Καθολική Επισκοπική Διάσκεψη, ο επίσκοπος Κίρυλ Κλίνοβιτς του Ιρκούτσκ, δήλωσε ότι η δι-ορθόδοξη διαμάχη ήταν ένα «πολιτικό θέμα» που δεν απασχολούσε τους Ρώσους Καθολικούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ