Μέση Ανατολή

Πομπέο: Οι ΗΠΑ ακυρώνουν τη Συνθήκη Φιλίας με το Ιράν που αποτελεί πηγή κινδύνου


Νέο επεισόδιο στις ιρανο-αμερικανικές σχέσεις προκάλεσε η ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που γνωστοποίησε ότι οι ΗΠΑ ακυρώνουν τη Συνθήκη Φιλίας με το Ιράν του 1955 που ρυθμίζει τις οικονομικές σχέσεις και τα προξεκινά δικαιώματα. 

Ο Πομπέο κατηγόρησε το Ιράν ότι ευθύνεται για απειλές στις Αμερικανικές αποστολές στο Ιράκ και ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ βάζουν τέλος στη συνθήκη.

https://twitter.com/StateDept/status/1047507241752883206?ref_src=twsrc%5Etfw

«Το Ιράν είναι πηγή τρέχουσας απειλής για τους Αμερικανούς στο Ιράκ» είπε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι πίσω από τις επιθέσεις στις ΗΠΑ «μπορούμε να δούμε το χέρι του αγιατολάχ».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίζει να χορηγεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν, αλλά η Τεχεράνη σπαταλά τα χρήματα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για τη βοήθεια των Ιρανών πολιτών.

Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν το προξενείο στην ιρακινή πόλη Μπάσρα και θα μεταφέρουν το διπλωματικό προσωπικό μετά τις αυξανόμενες απειλές από το Ιράν και τους πολιτοφύλακες που στηρίζονται από το Ιράν.

Η απόφαση αύξησε την ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, που αποτελεί άλλωστε στόχο αυξανόμενων αμερικανικών κυρώσεων.

Την ίδια ώρα, το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν και που θα γίνουν πιο αυστηρές τον επόμενο μήνα, δεν επηρεάζουν την ανθρωπιστική βοήθεια ή την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας.

Σύμφωνα με το Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ, επιβάλλοντας κυρώσεις, παραβίασε τους όρους της συνθήκης του 1955 ανάμεσα στις δύο χώρες. Ως απάντηση, η Ουάσινγκτον απεσύρθη από τη συνθήκη, με τον Πομπέο να λέει ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...