Κόσμος

Πολιτικός σεισμός στην Ευρώπη - Ηχηρό χαστούκι για την Α. Μέρκελ - Τεράστιες απώλειες για το CSU - Σάρωσε η εθνική δεξιά στη Γερμανία

Απώλεια 12 ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) στις σημερινές εκλογές στην Βαυαρία, όπου, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD συγκεντρώνουν ποσοστό 35,5%.

Πρόκειται για τη χειρότερη ήττα για το CSU από το 1950!

Δεύτερο κόμμα αναδεικνύονται οι Πράσινοι, με 18,5%, ενισχυόμενοι κατά 9,9 μονάδες από το 2013. Ακολουθούν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11,5%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 10%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 5% και η Αριστερά με 3,5%, η οποία φαίνεται ότι θα μείνει εκτός Κοινοβουλίου.

Στις κάλπες προσήλθαν περίπου 9,5 εκατομμύρια Βαυαροί για να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση του ομόσπονδου κρατιδίου σε μία εκλογική αναμέτρηση το τελικό αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να αποτελέσει ισχυρό χτύπημα προς τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), το αδελφό κόμμα του CDU της Άνγκελα Μέρκελ.

Το πατριωτικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) φαίνεται πως καταφέρνει να εξασφαλίσει, για πρώτη φορά στην ιστορία του, την είσοδό του στη Βουλή

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων ηταν ελαφρώς ενισχυμένη σε σχέση με τις εκλογές του 2013,, στο Μόναχο είχε ψηφίσει το 62,1%, σε σχέση με 55,1% , στην Νυρεμβέργη 55% σε σχέση 47.1% ενώ στο Άουγκσμπούργκ 49,6% έναντι 38.8%.

Στις προηγούμενες εκλογές, το 2013, το CSU είχε λάβει το 47,7% και το SPD 20,6% των ψήφων, με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους -ένα κόμμα με παρουσία μόνο στη Βαυαρία- να κερδίζει την τρίτη θέση με 9% και τους Πράσινους να ακολουθούν με 8,6%.

Σημειώνεται ότι το κρατίδιο της Βαυαρίας είναι το μεγαλύτερο πληθυσμιακά της Γερμανίας και πανίσχυρο οικονομικά αφού έχει ΑΕΠ περίπου 595 δισ. ευρώ ενώ είναι έδρα μεγάλων εταιρείων όπως MAN, Audi, BMW, Siemens.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ