Σκοπιανό

Πολιτική αναταραχή στα Σκόπια - Ζάεφ: «11 βουλευτές του VMRO θα μας στηρίξουν» - Διαψεύδει κατηγορηματικά η αντιπολίτευση

Πολιτικές αναταραχές επικρατούν στο γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων για την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ ο Ζάεφ ισχυρίζεται πως 11 βουλευτές του VMRO θα στηρίξουν την κυβέρνηση, γεγονός που διαψεύδει κατηγορηματικά η αντιπολίτευση.

Η ένταση και το χάος που επικρατεί στο κρατίδιο είναι τα πιο εμφανή στοιχεία της επικαιρότητας, με φόντο την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό.

Η παρούσα κυβέρνηση του γιουγκοσλαβικού κρατιδίου κινδυνεύει με κατάρρευση αν δεν περάσει η συμφωνία, ενώ και ο λαός των Σκοπίων παραμένει διχασμένος. Σημαντική απόδειξη ήταν η τεράστια αποχή από το αποτυχημένο δημοψήφισμα.

Στη Βουλή της ΠΓΔΜ στρέφεται το διεθνές ενδιαφέρον, καθώς σήμερα ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων η πολύπλοκη και δαιδαλώδης διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα κριθεί σε τρεις ψηφοφορίες αρχής γενομένης από την προσεχή Τρίτη.

Η συνεδρίαση της επιτροπής άρχισε εν μέσω φημών που διαδόθηκαν σε σκοπιανά και σερβικά ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση του Ζάεφ ήρθε σε συμφωνία με 11 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VRMO, να υπερψηφίσουν τις αλλαγές που θα ξεκλειδώσουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και συνεπακόλουθα θα ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Τις εν λόγω πληροφορίες που μετέδωσαν ο τηλεοπτικός σταθμός της γείτονος Alsat [πρόσκειται στην μειονότητα των αλβανόφωνων] καθώς επίσης και η Σερβική Δημόσια Τηλεόραση, διέψευσε το VMRO, κάνοντας λόγο για ανακρίβειες, σύμφωνα με το Newpost.

«Δεν υπάρχει περίπτωση οποιοσδήποτε βουλευτής μας να ψηφίσει αντίθετα στη λαϊκή βούληση όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του VMRO [ερμήνευσε την γενικευμένη αποχή ως λαϊκή βούληση, η οποία είναι και η θέση της σκοπιανής αξιωματικής αντιπολίτευσης] και συνέχισε:

«Η θέση του VMRO απέναντι στη συμφωνία με την Ελλάδα δεν άλλαξε, και είναι καθαρή. Οι βουλευτές ξεκάθαρα δήλωσαν πως θα σεβαστούν την λαϊκή βούληση».

Την ίδια στιγμή, τα Σκοπιανά ΜΜΕ, μεταδίδουν πως πρώην αξιωματούχοι του VRMO που ανήκουν στη φιλοδυτική πτέρυγα του κόμματος έχουν εμπλακεί ενεργά στην επιχείρηση να μεταπεισθούν βουλευτές της ΚΟ του κόμματος και να υπερψηφίσουν τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Καθίσταται σαφές πως όσο πλησιάζει η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία της 16ης Οκτωβρίου, τόσο θα πληθαίνουν οι πιέσεις προς το VMRO και οι καταγγελίες και θα πολώνεται το κλίμα στη γειτονική χώρα.

Χθες, Τρίτη, ο Ζόραν Ζάεφ έσπευσε να διαψεύσει φήμες περί απόπειρας χρηματισμού βουλευτών της αντιπολίτευσης, ενώ δήλωσε αισιόδοξος πως θα συγκεντρωθεί η ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείται. Από την πλευρά του, ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν κατήγγειλε απειλές κατά στελεχών του VRMO που διάκεινται θετικά απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι εν λόγω πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας ενώ ξεκίνησε η κρίσιμη συζήτηση στην επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της ΠΓΔΜ, όπου σημειώθηκαν ήδη οι πρώτες αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Είναι η ώρα να πάμε μπροστά τη “Μακεδονία” μαζί, οι βουλευτές έχουν ιστορικό καθήκον να διασφαλίσουν τον δρόμο προς την σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατά την έναρξη των εργασιών.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του VMRO, και πρώην πρόεδρος της Σκοπιανής Βουλής Τράικο Βεγιανόφσκι, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν προσκάλεσε την αντιπολίτευση να συμβάλει στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Δήλωσε επίσης, επαναλαμβάνοντας την επίσημη γραμμή του κόμματος:

«Δεν θα αγνοήσω την πλειοψηφία του λαού, που αποφάσισε να μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...