Κύπρος

Πολεμική προειδοποίηση από πρώην διοικητή της ΚΥΠ: «Σε τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία» - «Κρίσιμες οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ»

Κρίσιμες είναι οι επόμενες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς οι γεωτρήσεις από την τουρκική πλευρά προμηνύουν έναν νέο κύκλο κρίσεων με την Άγκυρα, σύμφωνα με πρώην διοικητή της Κυπριακήτς Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Όπως ανέφερε στο Sputnik, η Κύπρος και οι συμμαχικές δυνάμεις βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία, με αφορμή της επικείμενες ενέργεις στα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα συμφέροντα που εμπλέκονται είναι πολλά και το ενδεχόμενο νέας κρίσης εξαιρετικά μεγάλο. Ο έμπειρος διοικητής προειδοποιεί για τα σενάρια που μπορεί να συνοδεύσουν τις εξελίξεις στην περιοχή λόγω του ενεργειακού πλούτου.

Ο πρώην διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών τόνισε ότι αν η Τουρκία διενεργήσει γεωτρητικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε «μπαίνουμε με σε μια σοβαρή κρίση που δεν ξέρουμε που τελικά θα καταλήξει».

Στην πιθανότητα να προκληθεί μια σοβαρή κρίση σε περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να διεξάγει ερευνητικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, αναφέρθηκε, μιλώντας στο Sputnik, ο πρώην διοικητής  της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Πενταράς.

Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία πρόκειται να προχωρήσει εντός του Οκτωβρίου σε γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, ο κ. Πενταράς τόνισε ότι «αυτό που είπε για τη Μεσόγειο θέλει ανάλυση».

«Ο υπουργός δεν προσδιόρισε σε ποιο σημείο της Μεσογείου θα κάνει τις έρευνες, όμως σε παλαιότερες δηλώσεις του προηγούμενου υπουργού ενέργειας, είχε δηλώσει ότι οι πρώτες έρευνες που θα είναι και διερευνητικές θα γίνουν στην ΑΟΖ της Τουρκίας και μάλιστα έξω από την Ατάλεια και τη Μεσίνα», τόνισε ο κ. Πενταράς ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν ξέρουμε αν θα τηρηθεί αυτή η απόφαση ή αν  τώρα έχουν αλλάξει αυτή την απόφαση και θα κάνουν τις έρευνες αλλού».Εξηγώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο, ο κ. Πενταράς σημείωσε ότι «η Τουρκία έχει παράνομα οικειοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στα δυτικά της Πάφου». 

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι η Τουρκία έχει οικειοποιηθεί περίπου το 30% των οικοπέδων 4, 5, 6 και 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Σε αυτή την περιοχή η Τουρκία από το 2008 περίπου δεν επιτρέπει καμία δραστηριότητα είτε της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε άλλων χωρών και έχει εκδιώξει από αυτή την περιοχή ερευνητικά σκάφη και αλιευτικά σκάφη». Συμπληρώνει μάλιστα, ότι αντίστοιχες είναι οι ενέργειες της Τουρκίας και στην περιοχή του Καστελόριζου.

«Εάν λοιπόν οι γεωτρητικές έρευνες της Τουρκίας διεξαχθούν σε αυτές τις περιοχές, δηλαδή τις περιοχές που κανονικά ανήκουν στην ΑΟΖ της Κύπρου ή της Ελλάδος, τότε υπάρχει θέμα και θα υπάρξει κρίση», τονίζει ο κ. Πενταράς, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε που θα γίνει η τουρκική γεώτρηση.

Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το αν ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να επιλέξει η Τουρκία να διεξάγει τις έρευνες σε μια τέτοια περιοχή, ο κ. Πενταράς αναφέρθηκε σε δημοσιογραφικές πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε τουρκοκυπριακά ΜΜΕ και υποστηρίζουν ότι η πρώτη γεώτρηση θα γίνει μεταξύ των οικοπέδων 8 και 9 της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του ψευδοκράτους, το οποίο αναφέρει ότι θα γίνουν έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Καταλαβαίνετε ότι αν αληθεύουν όλα αυτά μπαίνουμε με σε μια σοβαρή κρίση που δεν ξέρουμε που τελικά θα καταλήξει», τονίζει ο κ. Πενταράς.

Παράλληλα, σε σχέση με το αν εκτιμά ότι θα υπάρξουν κινήσεις από την πλευρά της Κύπρου και της Ελλάδας αναφορικά με αυτό το ζήτημα, ο πρώην επικεφαλής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, τονίζει ότι «έχουν ήδη γίνει αρκετές προληπτικές ενέργειες και προς την ΕΕ και προς τον ΟΗΕ».

«Μάλιστα, πριν από δύο ημέρες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Σχοινάς, είπε ότι η ΕΕ στηρίζει απόλυτα το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διενεργεί έρευνες στην ΑΟΖ της και καλεί την Τουρκία να απόσχει από κάθε απειλή ή άλλη δραστηριότητα στον χώρο αυτό», συμπληρώνει.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει στρατιωτικά μέσα για να εμποδίσει μια τέτοια ενέργεια της Τουρκίας και θα περιοριστεί στο διπλωματικό πεδίο. Όμως, πιστεύω ότι εάν επιχειρήσει στην περιοχή του Καστελόριζου, θα είναι μια μεγάλη κρίση, αλλά θα πρέπει εκεί η Ελλάδα να δράσει και μάλιστα με στρατιωτικά μέτρα», λέει ο πρώην διοικητής της ΚΥΠ, υποστηρίζοντας πάντως, ότι δεν πιστεύει πως η Τουρκία θα επιχειρήσει κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...