Κόσμος

Πολεμικά σχέδια από την Άγκυρα: Ανάπτυξη συστήματος EW pod για τα τουρκικά F-16 - Στόχος η «τύφλωση» των ελληνικών ραντάρ

Σχέδια πολεμικού χαρακτήρα από την Άγκυρα και το ινστιτούτο προηγμένων τεχνολογιών TUBITAK, που αφορούν την δημιουργία τουρκικής κατασκευής συστήματος ηλεκτρονικής επίθεσης AN / ALQ-184 Pod, το οποίο θα «φοράνε» περίπου 60 τουρκικά αεροσκάφη κρούσης F-16.

Το σύστημα ηλεκτρονικών αντιμέτρων (ECM) μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε αποστολές επιθετικού χαρακτήρα όσο και περιπτώσεις αναχαίτισης.

Πρόσφατα έχει αναπτυχθεί και τοποθετηθεί και σε πολεμικά πλοία στις ΗΠΑ.

Στην ουσία αφορά σύστημα που δύναται να μπλοκάρει τα ραντάρ του εχθρού λειτουργώντας Α. Ως σύστημα αυτοπροστασίας σε κάποιες περιπτώσεις.

Β. Μπορεί να λειτουργήσει και ως σύστημα Stand-Off Jamming, το οποίο θα δύναται παρεμβάλλει σοβαρά τα ραντάρ-στόχους από απόσταση.

Ανάλογα με την αποστολή αυτά τα 60 τουρκικά αεροσκάφη θα μπορούν να παρεμβάλουν τα ελληνικά ραντάρ μπλοκάροντας τα, ως ένας τρόπο αυτοπροστασίας τους σε επικείμενες πολεμικές αποστολές.

Οι Τούρκοι λένε ότι τα  αεροσκάφη F-16 θα είναι πιο ασφαλή από τα ραντάρ του εχθρού, αλλά και από τα συστήματα αεράμυνας κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για το σύστημα Electronic Warfare Pod που κατασκευάζονταν εδώ και έξι με επτά χρόνια από το ινστιτούτο TÜBİTAK για λογαριασμό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Μιλάμε για το σύστημα με την επίσημη κωδική ονομασία EHPOD, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο δοκιμών και αναμένεται να τοποθετηθεί στα τουρκικά αεροσκάφη το 2019.

Το σύστημα EHPOD θα ενσωματωθεί και θα πιστοποιηθεί για αεροσκάφη τύπου F-16C. Διαθέτει ικανότητα DRFM υψηλής χωρητικότητας και μπορεί να εφαρμόσει σύγχρονες συνεκτικές και μη συνεκτικές τεχνικές παρεμβολής σε περισσότερα από ένα ραντάρ.

Αυτές οι δυνατότητες είναι ικανές να καταστρέψουν την αποτελεσματικότητα των εχθρικών ραντάρ τόσο στις λειτουργίες αναζήτησης όσο και στον τρόπο παρακολούθησης.

Το πακέτο θα κοστίσει περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος και το συνολικό κόστος αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 135 εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

Το σύστημα θα ειδοποιεί τον πιλότο όταν εντοπιστεί από το ραντάρ του εχθρού. Τέτοιου είδους συστήματα μπορούν να παραχθούν μόνο από 5 χώρες στον κόσμο.

«Έτσι, οι πιλότοι μας θα είναι σε θέση να εκτελούν τα καθήκοντά τους με ασφάλεια ακόμα αν υπάρχει η παρουσία συστημάτων εχθρικής αεροπορικής άμυνας ή εχθρικών αεροσκαφών» ,αναφέρει το τουρκικό άρθρο.

Τι ετοιμάζουν όμως οι Τούρκοι και θα εφοδιάσουν τα αεροσκάφη τους με τουρκικής κατασκευής μάλιστα υπερσύγχρονα συστήματα;

Μετά την συνεδρίαση του (τουρκικού) Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στις 20 Σεπτεμβρίου η παρακολούθηση των εξελίξεων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο είναι δεδομένη και η Τουρκία είναι έτοιμη να προστατεύσει με όλους τους τρόπους τα συμφέροντα της.

Ο Ερντογάν φροντίζει εδώ και καιρό να προετοιμάζει την κοινή γνώμη της χώρας του και την διεθνή κοινότητα για τα σχέδια του στην Α.Μεσόγειο και ειδικά σε Κύπρο και Ελλάδα.

Αν η χώρα μας δεν υποκύψει στις παράλογες απαιτήσεις του για συν-εκμετάλλευση του Αιγαίου, τότε ο Τούρκος ηγέτης είναι ικανός για όλα, για αυτό ας είμαστε πάντοτε έτοιμοι. 

https://youtu.be/9yvUrGbbWHo?t=25

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ