Σκοπιανό

Πιέζουν οι ΗΠΑ: «Πατριώτες όσοι υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών» - VMRO: «Δεν θα περάσει η συμφωνία - Προπαγάνδα το σενάριο αποστατών» (upd)

Οι ΗΠΑ δεν σταματούν να υποστηρίζουν πως η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να επικυρωθεί με το τελευταίο παρεμβατικό "μήνυμα" να έρχεται από τον Μάθιου Πάλμερ.

Είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και το είπε ξεκάθαρα: Πέρα από την Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Αυτή είναι η μόνη ιστορική ευκαιρία.

Ο Μάθιου Πάλμερ είναι και αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις.

«Εκείνοι που παραπλανούν τους πολίτες της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι μπορούν να παρέχουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπηρετούν τη χώρα τους», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μιλώντας σε φόρουμ που διοργανώθηκε στο Βελγράδι.

Επιμένει το VMRO: Δεν θα περάσει η συμφωνία

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που έδωσαν μέλη του VMRO, διέψευσαν πως ο Ζ.Ζάεφ έχει συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών. Το VMRO απαίτησε να διεξαχθεί άμεσα η ψηφοφορία λέγοντας η "θέληση του λαού είναι ισχυρότερη από την πίεση σε αρκετούς βουλευτές".

Βουλευτές του VMRO-DPMNE έδωσαν συνέντευξη τύπου ζητώντας από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Talat Xhaferi, να ξεκινήσει άμεση η ψηφοφορία.

"Πέρασαν 19 ημέρες από το αποτυχημένο δημοψήφισμα στο οποίο ο λαός διακήρυξε πως δεν δίνει εντολή για συνταγματικές αλλαγές. Η Κυβέρνηση γνωρίζει πως η θέληση του λαού είναι πιο ισχυρή από τις πιέσεις.

Απαιτούμε από τον Talat Xhaferi να ξεκινήσει εδώ και τώρα την ψηφοφορία ώστε η Κυβέρνηση να δει ότι δεν έχει την πλειοψηφία των 2/3" ανέφερε ο Antonio Milososki.

"Εμείς θα ψηφίσουμε σύμφωνα με την βούληση του λαού, η οποία επαναλαμβάνω είναι ισχυρότερη από τις πιέσεις που ασκούνται σε αρκετούς βουλευτές" πρόσθεσε.

"Θα δούμε σήμερα στην ψηφοφορία ποιος έχει την πλειοψηφία" επανέλαβε.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αφορά πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων που δρουν στην περιοχή, γεγονός που από μόνο του προμηνύει σημαντικές εξελίξεις ανεξάρτητα από την έκβαση της ψηφοφορίας.

Το σίγουρο είναι πως είναι επιβλαβής για την χώρα μας και το εθνικό συμφέρον.

Οι πληροφορίες των τελευταίων λεπτών αναφέρουν ότι η συζήτηση δεν ξεκινά αφενός γιατί δύο από τους βουλευτές που θα ψηφίσουν θετικά θέτουν ακόμη προσκόμματα, τα οποία όμως, αναμένεται ότι θα ξεπερασθούν. Αφετέρου δε, άλλες πληροφορίες θέλουν τον Ζάεφ να επιλέγει να πάει σε συζήτηση και ψηφοφορία τη Δευτέρα, ημέρα που θα βρίσκεται στα Σκόπια ο Μάθιου Πάλμερ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις . Ετσι αυτή τη στιγμή είναι «πενήντα - πενήντα» οι πιθανότητες να διεξαχθεί η συνεδρίαση και ακολούθως η ψηφοφορία.

Η συζήτηση αρχικά είχε προσδιορισθεί να ξεκινήσει στη μία ώρα Ελλάδας, ακολούθως επανορίσθηκε για τις 4.

Τις πληροφορίες ότι ο Ζάεφ είχε εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3 των βουλευτών μετέδωσαν νωρίτερα ΜΜΕ των Σκοπίων, που επικαλούνταν ανεπίσημες κοινοβουλευτικές πηγές.

Καταγγελία για απόπειρα δωροδοκίας τουλάχιστον δύο βουλευτών

Νωρίτερα, ο Μιλόσοσκι, που είχε διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών, μέσω της FAZ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να δωροδοκήσει τουλάχιστον δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE για να ψηφίσουν «ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ υπήρξαν έμμεσες απειλές από τη Δικαιοσύνη, με τον ίδιο σκοπό.

Σύμφωνα με τον Μιλοσόσκι, δύο συνάδελφοί του «προσεγγίστηκαν ξεχωριστά από “φιλικούς απεσταλμένους” που εστάλησαν από έναν υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό αξιωματούχο και τους προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ στον καθένα, αν αλλάξουν τη θέση τους και ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές». Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ανέφερε, αρνήθηκαν την πρόταση και θα καταγγείλουν το περιστατικό στο Γενικό Εισαγγελέα, όταν ο θεσμός απαγκιστρωθεί από τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Τι ακολουθεί μετά την πρώτη ψηφοφορία

Εάν οι πληροφορίες των ΜΜΕ των Σκοπίων επιβεβαιωθούν και ο Ζάεφ καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3, ακολουθούν άλλες δύο ψηφοφορίες εντός των επόμενων 20 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση, αναμένεται η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ