Κόσμος

Πετρελαϊκός τρόμος και είμαστε ακόμα στην αρχή: Στα 200 δολάρια θα φτάσει το βαρέλι; - Απειλές από την Σ. Αραβία - Ανησυχία στις αγορές

Έρχεται φωτιά στις τσέπες μας, καθώς η κόντρα Σ. Αραβίας-ΗΠΑ, μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες για την τσέπη μας.

Τόσο ο επικεφαλής της Ford Motor, Bill Ford, όσο και εκείνος της JPMorgan, Jaime Dimon, έχουν προειδοποιήσει: Έαν οι ΗΠΑ επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία, τότε δεν αποκλείεται να δούμε το πετρέλαιο ακόμη και στα 100 ή 200 δολάρια, ή ακόμα και στο διπλάσιο, στα 400 δολάρια.

Στην αγορά επικρατεί ανησυχία, καθώς αναμένεται να μειωθεί η προσφορά μετά την επαναφορά των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης στις 4 Νοεμβρίου.

Οπως υπογράμμισε, «οι δηλώσεις αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας προδίδουν πως οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες ίσως δυσκολευτούν να διατηρήσουν τις τιμές του αργού σε επίπεδα ανάμεσα στα 70 και τα 80 δολάρια το βαρέλι».

Την ίδια στιγμή, παράγοντες της αγοράς πετρελαίου επισημαίνουν ότι η κλιμάκωση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου διαμορφώνει ένα περιβάλλον μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης.

Παρόλα αυτά, οι απειλές από όλο τον κόσμο για την τιμωρία της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των ΗΠΑ για κυρώσεις, οδηγούν το βασίλειο σε πιο σκληρή στάση.

«Αν επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία, θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια οικονομική καταστροφή που θα ταρακουνήσει ολόκληρο τον κόσμο», σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του σαουδαραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al Arabiya, Τ. Aldakhil.

Αυτό το χάος θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο στα όπλα του Ιράν, το οποίο βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο Ριάντ από ό, τι στην Ουάσινγκτον", δήλωσε ο Aldakhil.

"Η αλήθεια είναι ότι εάν η Ουάσιγκτον επιβάλει κυρώσεις στο Ριάντ, θέλει να μαχαιρώσει τη δική της οικονομία μέχρι θανάτου".

Σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κυρίως λόγω της διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας για τον δημοσιογράφο της Washinghton Post, Τζαμάλ Κασόγκι που αγνοείται.

Όπως αναφέρει το capital.gr το συμβόλαιο Νοεμβρίου του west texas intermediate διαμορφώθηκε στα 72,70 δολάρια το βαρέλι αλλά υποχώρησε πριν από λίγο στα 71,34 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησε κατά 4% την προηγούμενη εβδομάδα. Το brent έφθασε και τα 80,82 δολάρια, μετά από την πτώση κατά 4,4% την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Σαουδική Αραβία έχει πει ότι θα προχωρήσει σε ακόμη πιο ισχυρά αντίποινα σε τυχόν κίνηση από την Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι «η χώρα διαδραματίζει έναν καθοριστικό και ενεργό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία».

«Καίει» το πετρέλαιο θέρμανσης! Ξεκινά η διάθεσή του

Ξεκινάει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τις τιμές να αναμένεται να διαμορφωθούν κοντά στο 1,15 ευρώ το λίτρο για τις αστικές περιοχές και να φτάσουν μέχρι και το 1,25 ευρώ στις απομακρυσμένες περιοχές. Οι εν λόγω τιμές είναι περίπου 20% υψηλότερες σε σχέση με τις τιμές που ξεκίνησαν πέρυσι την αντίστοιχη χρονική στιγμή και 15%, σε σχέση με αυτές που ήταν τον περασμένο Απρίλιο όταν και σταμάτησε να διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης.

Η αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στις αυξημένες διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οι οποίες και έχουν υπερβεί τα 80 δολάρια το βαρέλι. Παράγοντες της αγοράς ελπίζουν ότι δεν θα επαληθευτούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα ξεπεράσουν στην παγκόσμια αγορά τα 100 δολάρια το βαρέλι. Και αυτό διότι αν επαληθευτούν, τότε θα μιλάμε για πολύ υψηλότερες τιμές, όχι μόνο στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και συνολικά στα καύσιμα.

Η μέση οικογένεια για να αγοράσει 1.000 λίτραπετρελαίου θα πληρώσει 1.150 ευρώ, ενώ πέρυσι τον Οκτώβριο θα πλήρωνε περίπου 950 ευρώ, δηλαδή μία αύξηση της τάξεως των 200 ευρώ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι το επίδομα θέρμανσης αφορά πλέον ελάχιστους και για πολύ λίγα χρήματα, τότε η μόνη ευχή είναι να … μην κάνει χειμώνα.

Η μεγαλύτερη βέβαια επιβάρυνση έρχεται από την υψηλή φορολογία, αφού σχεδόν τα μισά χρήματα, για το πετρέλαιο θέρμανσης, αφορούν φόρους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ